E-mail: administratie@slankmetlinda.nl

Een koolhydraatarm dieet werkt helemaal niet: 5 redenen waarom je niet afvalt

Een koolhydraatarm dieet werkt helemaal niet: 5 redenen waarom je niet afvalt
4 september 2016 Linda Nordholt
Koolhydraatarm dieet 5 meest gemaakte fouten

Een koolhydraatarm dieet werkt helemaal niet hoor ik mensen regelmatig roepen. Velen hebben weleens gehoord van een koolhydraatarm dieet. Lezen zich wat in en gaan op zoek naar wat ze allemaal kunnen eten. Zo heb ik ook een lijst van voedingsmiddelen op mijn blog ‘Eten zonder koolhydraten’ die je daarvoor kunt gebruiken. En ja, koolhydraatarm eten is de perfecte manier om gewicht te verliezen. In mijn ogen ook de beste manier. Let je op je koolhydraatinname dan ben je al een aardig eind op weg. Maar ik wil je behoeden voor de meest gemaakte fouten voorafgaand aan een koolhydraatarm dieet en tijdens het dieet. Het hoeft niet van de één op de andere dag perfect, het is een zoektocht naar voor wat voor jou werkt. Maar hey, je kunt in ieder geval vast leren van de ‘fouten’ die ik al heb gemaakt 🙂

1 Je eet teveel of te weinig

De regels van een koolhydraatarm dieet zijn eigenlijk heel eenvoudig. Verminder je koolhydraten en je gaat afvallen. In mijn blog ‘Hoeveel koolhydraten per dag’, zie je mijn drie richtlijnen van koolhydraten. Een strikt koolhydraatarm dieet bevat tot maximaal 50 gram koolhydraten per dag, de minst strikte beperking gaat uit van een maximum van 100 of 150 gram. Dus, niets makkelijker dan gewoon via een online voedingsdagboek in de voeren wat je eet en de koolhydraten te tellen. Dat is ook wat ik in begin deed. Afvallen ging natuurlijk hartstikke goed, maar ik had toch wel vaak honger en voelde me moe en futloos. Je moest je toch juist beter gaan voelen? Hoewel ik probeerde af te stappen van calorieën tellen, schrok ik op een gegeven moment toch van hoe weinig ik eigenlijk at. En kwam erachter dat er meer nodig is om verantwoord af te vallen dan alleen te kijken naar de koolhydraten.

Ik at dus te weinig. Ik was eigenlijk weer bezig met een crashdieet. Ook met een koolhydraatarm dieet kun je te weinig eten, wat nu juist totaal niet de bedoeling moet zijn. Hoewel ik calorieën tellen niet belangrijk vind, zie mijn blog ‘Hoeveel calorieën per dag’, kun je uiteindelijk te weinig of juist teveel eten. Ik spreek daarom niet voor niets over het eten in de juiste balans tussen koolhydraten, eiwitten en vetten. Dat wat je mindert in koolhydraten, dien je aan te vullen met voldoende eiwitten en vetten. Des te minder koolhydraten je eet, des te meer eiwitten en vetten je dient te eten. Hou dat dus goed in de gaten.

Je kunt natuurlijk ook teveel eten. Wat ik vaak tegenkom is dat er teveel noten worden gegeten, notenpasta’s, te scheutig met olijfolie/ kokosolie. Goede gezonde vetten, maar ze leveren wel veel calorieën. Dat kan afvallen, ook met een koolhydraatarm dieet, belemmeren.

2 Je plant je maaltijden niet

Koolhydraatarm eten hoeft niet moeilijk te zijn. Maar eerlijk is eerlijk, het vraagt meer tijd en voorbereiding dan het smeren van boterhammen of een maaltijd met voorverpakte sauzen. Koolhydraatarm betekent: plannen. Plannen van boodschappen doen, plannen van maaltijden voorbereiden en zorgen dat je altijd een basisvoorraad in huis hebt. Dit moet even in je systeem komen en kan als overweldigend voelen. Kies in het begin ook voor makkelijk. Makkelijke recepten en tussendoortjes, zodat je later, als je wat meer ervaren bent, meer kunt uitproberen.

Plannen betekent ook het plannen van de juiste balans tussen de koolhydraten, eiwitten en vetten. Zoals ik hiervoor heb aangegeven moet je oppassen dat je niet te weinig of te veel eet. Ik raad je daarom ook aan een online voedingsdagboek bij te houden. Hiermee plan je niet alleen de juiste balans, maar plan je eigenlijk ook direct de boodschappen. En je maakt een afspraak met jezelf wat je wanneer gaat eten. Ook ik plan iedere week en ook nog eens iedere dag. Dit geeft mij rust en overzicht. Wanneer ik dit niet doe, en ook dat gebeurd wel eens, levert mij dat onrust op. Het zit gelukkig nu helemaal in mijn systeem. En ook ik hou tussentijds soms even weer een online voedingsdagboek bij. Gewoon om te checken of dat wat ik doe, nog juist en verantwoord is.

3 Teveel koolhydraatarme baksels eten

Koolhydraatarm betekent automatisch minder suiker. Maar laat dat nu hetgeen zijn waar we vaak naar verlangen. Koolhydraatarm betekent echt niet dat je nooit meer ‘zoet’ kunt eten, fruit bijvoorbeeld is perfect. Om de zoete trek te stillen slaan velen aan het bakken met gedroogd fruit, honing en alternatieven voor suikers of zoetstoffen. Uiteraard kan dit op zijn tijd en is vaak meer verantwoord dan die gewone stuk chocolade, maar pas erop dat dit niet teveel wordt. Je kunt hierin echt overdrijven, omdat je denkt met fruit en suikervervangers gezond bezig te zijn. Maar suiker is suiker, ook al is het fruit. En dit kan uiteindelijk teveel zijn, waardoor afvallen of op gewicht blijven lastig kan zijn.

4 Je laat de weegschaal bepalend zijn

Afvallen in kilo’s is wat anders dan vetverbranding. Ik was altijd gefocust op de weegschaal en deed die niet wat ik wilde, omlaag gaan, wat mijn humeur verre van vrolijk. Maar ik merkte al heel snel dat mijn centimeters in omtrek minder werden. Kleding ging beter zitten en ik voelde me niet meer ‘papperig’. Ik was wel vet aan het verbranden, maar de weegschaal liet soms geen vermindering in kilo’s zien. Staar je dus niet blind op die weegschaal. Meet jezelf desnoods op. Want de weegschaal vertelt je namelijk niet alles.

5 Je doet aan dieetdenken

Velen starten met een koolhydraatarm dieet om af te vallen. Dat snap ik. Maar vaak start dat met een doel van ‘Ik wil X aantal kilo’s afvallen’ en dan ben ik ……..vul het maar in: tevreden, weer blij met mezelf, mag ik er zijn. En dat is nu juist niet het doel van een koolhydraatarm dieet. Tuurlijk is het fijn dat je gaat afvallen, maar meer belangrijk is dat je het doet voor de lange termijn, een eetpatroon voor het leven creëren en niet om alleen maar een paar kilo af te vallen en ‘dan mag ik weer’. Een fout die ik vaak maakte in het verleden. Maar toen ik eenmaal voelde wat het deed in mijn lichaam wilde ik zeker niet meer terug naar mijn ‘oude’ eetpatroon. Ik wist dat dit een lifestyle moest worden. Laat dus dat dieetdenken los. En focus op hoe je je voelt en energie en gezondheid. Dat gewicht komt vanzelf.

Comments (47)

 1. Mandy 1 maand geleden

  Hallo Linda! Ik ga binnenkort beginnen met een koolhydraatarm dieet en was benieuwd wat jouw gedachte is over hoeveel calorieën je per dag moet innemen. Niet te veel en niet te weinig schrijf je, maar is het dan de standaard 2000 calorieën die je als vrouw moet nemen of iets minder als je graag wil afvallen? Ik hoor het graag! Groetjes Mandy

  • Auteur
   Linda Nordholt 1 maand geleden

   Hoi Mandy, als vrouw zou ik rond de 1500 a 1600 calorieën per dag gaan zitten. 2000 is meestal het getal om op gewicht te blijven. Succes!

 2. Lissa 3 maanden geleden

  Hoi Linda! Ik ben dus begonnen met het dieet denken.. Ben nog maar een weekje bezig en ik zie al een verschil. Ik wil hier uiteindelijk wel een lifestyle van maken! Maar deze week was het fase 1 (ik eet zakjes al heel de week en ben dit beu!) volgende week kan ik weer op mezelf beginnen stilletjes aan meer koolhydraten gaan eten want deze week was het maar rond de 25 / 35g. Als ik per dag dan 50g gaan eten zal dit te snel zijn?

  • Auteur
   Linda Nordholt 3 maanden geleden

   Hoi Lissa, ik ben niet bekend met fase 1. Volg je een eiwitdieet met zakjes en pakjes/ maaltijdvervangers? Dan is er waarschijnlijk ook een fase 2? Ik zelf zou er voor kiezen om het te doen met ‘gewone’ voeding en geen vervangers. Tot 50 gram kh per dag is prima. Probeer anders mijn gratis menu eens: https://slankmetlinda.nl/gratis-koolhydraatarm-weekmenu/

 3. brigitte 4 maanden geleden

  Hallo Linda,
  Ik en mijn man doen dit samen en hebben je twee boeken aangekocht. Het enige wat wij ondervinden is dat wij enorm veel vocht ophouden. Heb je hier een tip voor? Wij drinken reeds 1.5 tot 2 l water/spuitwater per dag. Alvast dank je voor de tip

  • Auteur
   Linda Nordholt 3 maanden geleden

   Ow dat is vervelend. Vaak is het andersom. En verliest men meer vocht als men koolhydraten gaat beperken. Maar jullie hebben er beiden last van?
   Is er sprake van een hoge bloeddruk en gebruik van medicatie? Moeten jullie zout vermijden?
   Drinken jullie in de avond meer water dan overdag?
   Het kan zijn dat je lichaam even moet omschakelen en dat dit tijdelijk is. En vaak is het advies om dan juist meer zout te gebruiken, klinkt heel tegenstrijdig, maar het kan een onbalans zijn in deze mineralen.
   Maar dan is het belangrijk eerst te weten of jullie hiertoe medicijnen slikken.
   PS. We hebben al even mailcontact gehad, maar ook even hier voor de zekerheid omdat je je vraag ook hier had gesteld. Groetjes Linda

 4. Rosanne 5 maanden geleden

  Hi Linda,

  Fijn dat je jouw ervaringen op deze manier wilt delen met ons. Ik volg nu sinds twee weken koolhydraat arm eten. Maar in plaats van dat ik afval kom ik aan. Ik houd me aan 1600 cal. Alhoewel ik de tweede week niet meer verteld heb, onder andere op jouw advies. Ik snap niet wat ik fout doe. Ben erg gedemotiveerd. Ik heb zo ontzettend zin in een heerlijke bak havermout als ontbijt . In plaats van die ellendige kale yoghurt. Of de zoveelste geklutste eieren. En ook de vette tussendoortje‘s voelde niet zo goed zoals kaasblokjes en plakjes worst etc. Misschien moet ik over op beperkt KH en dan toch cal. gaan tellen?
  Groetjes Rosanne

  • Auteur
   Linda Nordholt 5 maanden geleden

   Hoi Rosanne, ik wil je vooral even hiernaar verwijzen: https://slankmetlinda.nl/hoe-snel-resultaten-verwachten/. Het is heel normaal om in het begin wat aan te komen, hoe frustrerend soms ook. Maar als je dingen eet waar je niet blij van wordt, dan is dat niet goed. Wat je eens zou kunnen proberen is toch koolhydraatbeperkt te doen en dan rond de 1500 calorieën gaan zitten. Ik weet zeker dat je met koolhydraatarm resultaten gaat halen, maar niet als het eten je tegenstaat. Het moet wel lekker en leuk blijven. Op basis daarvan adviseer ik je koolhydraatbeperkt. Neemt niet weg dat je natuurlijk ook op koolhydraatarm niet gebonden bent aan yoghurt en eieren en dat er nog zoveel mogelijk is…..Heb je verdere hulp nodig, laat het me weten hoor. Dan kan ik je altijd de mogelijkheden laten zien. Liefs, Linda

 5. Cat 5 maanden geleden

  Dag Linda
  Ik ben 10 weken geleden gestopt met roken. De eerste weken daarna ben ik 3 kg bijgekomen. Sinds 1 maand eet ik kh beperkt. Ik val niet af maar kom ook niet bij. Ik weeg in totaal 10 kg teveel. Zou het kunnen dat stoppen met roken het afvallen beperkt? Groetjes

  • Auteur
   Linda Nordholt 5 maanden geleden

   Dat is mogelijk. Je hoort het vaak dat je stofwisseling vertraagt na het stoppen met roken. Het is dus in ieder geval al super dat je niet aankomt. Je kan eens overwegen om in plaats van koolhydraatbeperkt, koolhydraatarm te doen. Zo minimaliseer je de hoeveelheid suikers en dat kan weer een positief effect hebben op je stofwisseling. Geef zeker niet op, je doet het namelijk al super. Complimenten voor het stoppen met roken.

 6. Gerda muskens 6 maanden geleden

  Ik ben al bijna 3maanden bezig en kom niet verder dan 71.5 ik heb weleens een baaldag en dan snoep ik. Het gebeurdniet vaak en dat rottige hongergevoel echt vervelend vooral in de avondwandeling dus 74.5

  • Auteur
   Linda Nordholt 6 maanden geleden

   Hoi Gerda, kan ik je ergens bij helpen?

 7. Alara 7 maanden geleden

  Hoi Linda, tot hoe laat mag je eten of maakt dat niet uit? Sommige dagen eer ik namelijk weinig i.v.m mijn werk.. dan als ik thuis ben c.a. 22.00 verga ik van de honger…
  Groetjes Alara

  • Auteur
   Linda Nordholt 7 maanden geleden

   Dat maakt niets uit hoor. Maar probeer je vooral in de avond te beperken tot eiwitten en vetten. Beter nog om overdag voldoende te eten, vooral als je druk bent. Je lichaam heeft dat echt nodig en dan zul je merken dat je in de avond ook beter verzadigd bent.

 8. Vanity 8 maanden geleden

  Hallo Linda,
  Ik volg de koolhydraatarm dieet al drie weken. En het gaat hartstikke goed.
  Wat zou je adviseren qua vetten voor een betere stoelgang?

  • Auteur
   Linda Nordholt 7 maanden geleden

   Je kan denken aan psylliumvezels, lijnzaad of denk aan het slikken van magnesium. En veel groenten eten en water drinken.

 9. linda coort 8 maanden geleden

  haii Linda,
  ik heb een vraag. ik ben nu ook bezig met een koolhydraatarm dieet waar ik me superrr goed bij voel 🙂 maar als ik mijn streefgewicht heb bereikt hoe dan verder? blijf ik dan door gaan met dit dieet of ga ik weer beetje bij beetje de koolhydraten eten? stomme vraag misschien maar het zit me even dwars. Snap je wat ik bedoel hihi?

  groetjes linda

 10. Thea 11 maanden geleden

  Dag linda
  Ik snap werkelijk niks qua verhoudingen eiwitten koolhydraten en vet.ik ben 1meter 54 weeg 53 kilo en sport veel.ik eet te weinig waardoor ik geen centimeters meer kwijt raak .oorzaak het niet snappen wat ik nou kan eten aan vet koolhydraten eiwitten.
  Kun jij het me makkelijker uitleggen?

 11. Iris 11 maanden geleden

  Hoi Linda,
  Ik ben nu 3 weken bezig met koolhydraat beperkt eten (tussen 50 en 70 khd per dag). Ik heb een zittend beroep en werk 36 uur. Ik hou mij nu aan 1200 calorieën per dag, maar vraag me af of dit juist is? Ik sport 1x intensief en daarnaast wandel ik 2 a 3x per week.

  • Auteur
   Linda Nordholt 11 maanden geleden

   Ik zou zelf hoger gaan zitten in de calorieën, zeker rond de 1500. Wil je het helemaal goed doen, dan kun je via internet op zoek gaan naar een calorie teller. Die rekent de hoeveelheid uit die jij nodig hebt.

 12. Sanne 12 maanden geleden

  Hallo Linda,

  Als je Koolhydraatarm wilt gaan eten, welke percentageverdeling raadt je dan aan?
  ..% koolhydraat
  ..% eiwit
  ..% vet

  Ik vraag dit omdat ik al een tijdje de mfp app gebruik en merk dat ik gewoon teveel koolhydraten binnenkrijg.

  Groetjes,

 13. Tin Jacobs 1 jaar geleden

  Beste Linda, ik volg reeds zeven weken een koolhydraatarm dieet en ben 4,6 kilo afgevallen.
  Ik neem medicatie voor te hoge suiker en cholesterol. Aangaande de suiker heb ik het gevoel dat het veel beter gaat. Mijn suikervallen of hipo’s zijn verdwenen. Ik maak me echter wel zorgen over de cholesterol met al die proteïnen. Hoe zit dat daarmee?

 14. Luc 1 jaar geleden

  Ik ben nu 2 maanden bezig met deze ‘Wondere lifestyle’, want dit is het juiste woord. Het is een totaal-concept met veel vrijheden en af en toe een zonde, zelfs ‘dood-zonden’; maar wanneer je terug in het ‘Koolhydraat-arme’patroon komt, blijft alles onder controle. Als beloning heb ik me een maat-pak aangeschaft.

  • Auteur
   Linda Nordholt 1 jaar geleden

   Wauw Luc, super om te horen zeg. En dat was dus ook mijn ervaring. Echt een wondere lifestyle.

 15. Pascale 1 jaar geleden

  Hoi Linda,
  Ik ben helemaal gedemotiveerd, ben van 16/2 bezig en amper 2kg kwijt, ook in cm merk ik geen verschil.
  Had zo gehoopt tegen de vakantie wat gewicht minder te hebben, maar helaas….

  Groetjes Pascale

  • Auteur
   Linda Nordholt 1 jaar geleden

   Dat is vervelend om te horen zeg. Ik kan je helaas zo niet helpen, dan zou ik samen met je moeten bekijken waar het eventueel ‘mis’ gaat in je eetpatroon of dat er wellicht ergens eens blokkade in je lichaam zit….Je mag me altijd mailen naar info@slankmetlinda.nl als je hierin begeleiding zoekt. Ik help je graag.

 16. Mirjam 1 jaar geleden

  Hoi Linda. Ik ben nu aan dag 8 bezig. Ik merk dat mijn insuline inname behoorlijk afneemt en de bloedsuikers veel mooier blijven. Top. En ik vind het heerlijk dat ik even zelf niet hoef te verzinnen wat ik ga eten. Thanks.
  lieve groet,
  Mirjam

  • Auteur
   Linda Nordholt 1 jaar geleden

   Wauw, wat super om te horen zeg. Dank voor je bericht en ga zo door. Groetjes Linda

 17. Bert 1 jaar geleden

  Hoi hoi ,

  Ik heb een vraagje ,,ik ben ook aardig aan het gewicht ,en wil graag afvallen,,maar mijn probleem is dat ik werk heb waar in ik. Veel wacht en heel veel tijd heb om te eten enz,, (ambulance chauffeur) wat adviseer je mij om tussendoortjes te vermijden ,en wat kan ik als tussen Doortje nemen ! En in de nacht dienst enz…Groet bert

 18. Wbc 1 jaar geleden

  Hallo,

  Ik weeg zo’n 120 kilo en wil er erg vanaf, alleen ik snap gewoon heel veel dingen niet wat jij over voeding vertelt.. en wil dit erg graag, is er geen boek of lijst wat ik mag eten.. voor mij is dit verwarrend.. ik ben niet de slimste.

  Mvg wbc

 19. Petra 2 jaar geleden

  Hoi Linda! Ik heb de myfatsecret-app geïnstalleerd en alvast ingevuld wat ik heb gegeten en gedronken vandaag. Er staat dat ik in totaal 1400 cal mag hebben per dag. Heb er nu 1019 ingenomen. Staat er ook ergens in de app hoeveel khd, eiwit en vetten ik mag/moet hebben per dag?

  • Auteur
   Linda Nordholt 2 jaar geleden

   Volgens mij moet dat wel in de app staan hoor of je kunt het zelf instellen. Ik vind 1400 calorieën zelf wel wat laag en zou rond de 1500-1600 gaan zitten.

 20. Ellen 2 jaar geleden

  Fijn deze informatie. Welk online dagboek adviseer jij?
  Grtjs Ellen

  • Auteur
   Linda Nordholt 2 jaar geleden

   Myfitnesspal bijvoorbeeld of myfatsecret als app op je telefoon. Dan kun je ook producten rechtstreeks scannen.

 21. Eva 2 jaar geleden

  Ik volg nu 10 daagen de weekmenu.
  Met de eirenschandaal durf ik geen eiren meer eten omdat elke dag meer besmette eiren code komen naar vooren.
  Hoe moeten we verder zonder ei ?

  • Auteur
   Linda Nordholt 2 jaar geleden

   Laat je vooral niet gek maken hoor. Ik eet zelf nog iedere dag 2 tot 3 eieren. Ik weet waar ze vandaan komen, dus koop bij de boer. En vraag het na hoor. Ik snap dat je wat angstig bent geworden en als je liever helemaal geen ei meer eet voor je gemoedsrust kies zeker andere recepten en tussendoortjes.

 22. liedewij 2 jaar geleden

  Hallo linda,

  Ik ben bezig met dag 2 van jouw menu en ik heb 2 vragen:
  Ik kan in mijn voedingsdagboek het aantal vetten, eiwitten en koolhydraten aangeven. Als de KH op max 50 staan wat zijn dan de juiste verhoudingen van de andere 2? Ze staan nu op 95Gr eiwitten en 148gr vetten.

  En de tweede vraag, kan ik al het varkensvlees(ham,spek) dat in de menu’s staan gewoon vervangen door kip en kalkoen? Of moet ik dan nog ergens anders op letten?

  Ben erg benieuwd naar jouw antwoorden.

  Gr liedewij

  • Auteur
   Linda Nordholt 2 jaar geleden

   Hoi Liedewij, de juiste verhouding is afhankelijk van de hoeveelheid calorieën die je hebt ingesteld. Wat jij voorstelt lijkt me okee, maar dat is uiteraard voor ieder lichaam verschillend. Vlees kun je altijd vervangen, dus wat je voorstelt is helemaal goed.

   • Liedewij 2 jaar geleden

    Ik volg jouw menu; merk dat het aantal calorieën per dag anders is, dus hou deze grammen maar aan :). Dank je wel

 23. Annette Groeneveld 3 jaar geleden

  Lieve Linda, ben heel blij met je deze 5 punten! Echt een steun in de rug! Dank je wel hoor! Liefs Annette Groeneveld!

  • Auteur
   Linda Nordholt 3 jaar geleden

   Och, wat lief van je deze reactie. Graag gedaaaaaaan. Lieve groet terug

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*