De groene smoothie: Wattuh?
In mijn blog ‘Zijn superfoods echt gezond?’ heb ik verteld dat ik geen fan ben van superfoods en deze dus ook niet gebruik. In dit blog misschien nog wat nieuws voor jou: de groene smoothie. Wattuh?
De groene smoothie
Heb jij er überhaupt al eens van gehoord? Een groene smoothie? Het moet haast wel, want deze zijn tegenwoordig helemaal in en ‘hot’. Toen ik er weet van kreeg, wilde ik dat ook proberen. Want een sapje met groente en fruit dat bomvol vitaminen zit, je meer energie geeft en bovendien kan helpen bij het afvallen. Dat wilde ik ook.
Laat ik eerst uitleggen wat het is: Een groene smoothie is een sapje van groente en fruit. Voor de beginnende smoothie drinker is het verstandig om te beginnen met weinig groenten en 2 stuks fruit. Maar maak je geen zorgen om de smaak van de groenten. Door het fruit proef je dit niet eens. En dat is echt waar. De gevorderde groene smoothie drinker gooit er meer groenten in en 1 stuk fruit. Water is de basis voor de drank en je kunt er eindeloos mee variëren.
Is een groene smoothie gezond
De gezondheidsvoordelen van groene smoothies kunnen enorm zijn. Je energie kan omhoog gaan. Vooral als je weinig groente en fruit eet, is dit een prima manier om die tekorten aan te vullen. Ook om af te vallen is het natuurlijk een super aanrader. Want wanneer je ‘slechte’ koolhydraten zoals brood vervangt door een groene smoothie zul je zeker af gaan vallen. Ze zijn geschikt als ontbijt of tussendoortje en dus ook als maaltijdvervanger.
Kortom, de groene smoothie is van alle markten thuis.
Is het geschikt voor jou
Ik zal eerlijk zijn. Net als de superfoods, weet ik niet goed wat ik met de groene smoothie moet. Ik gebruik ze niet dagelijks, soms zelfs maanden niet. En soms krijg ik weer zin om ze te proberen. Om toch te ervaren wat het kan doen voor mij. Daarom vind ik het ook altijd belangrijk om mijn klanten hierover te informeren. Maar ik laat het wel als keuze en zal het nooit voorschrijven als iets heiligs.
Dus ja, als jij dit integreert in een gezond eetpatroon of hiermee jouw ongezonde gewoontes vervangt, dan heb je me om. Dan prijs ik dat.
Waarom ik ze zelf eigenlijk niet gebruik? Ik vind het teveel gedoe. En ik weet van mijzelf dat ik al gezond bezig ben en alle voedingsstoffen binnen krijg die ik nodig heb. Ik zie het niet als een aanvulling op mijn eetpatroon. Ook de vermeende energie die het zou moeten brengen, heeft bij mij niks gedaan. En ik weet zeker dat ik alle juiste stappen heb genomen en ze op de juiste manier heb klaargemaakt.
Mijn advies? Gebruik vooral groene smoothies als je moeite hebt met het eten van groenten en fruit. Ook als je veel behoefte hebt aan zoet, is dit een prima alternatief.
Wees je er wel van bewust dat het niet koolhydraatarm is, maar wel past binnen een koolhydraatbeperkt eetpatroon. Dit door gebruikmaking van het fruit.
Lees ook: Wat mag ik eten in een koolhydraatbeperkt dieet?
Probeer het eens en kijk wat het met je doet. Dat vind ik het allerbelangrijkste. Maar ook hiervoor geldt, als jouw basis eetpatroon zeer ongezond is, kun je smoothies drinken wat je wilt, maar blijven die gezondheidsvoordelen echt ver te zoeken.
Wil je het eens proberen? Ik heb een tweetal recepten voor je verzameld, de meest gangbare en makkelijke varianten.
Groene smoothie recepten
Hierbij een aantal smoothies voor je op een rij.
Groene smoothie andijvie, banaan
Ingrediënten
- 250 gram andijvie
- 1 banaan
- 1 appel
- 1 kiwi
Groene smoothie spinazie, ananas
Ingrediënten
- 200 gram spinazie
- 1 banaan
- stukjes verse ananas
Bereidingswijze van groene smoothies
Doe eerst de groente in de blender met water. Laat dit eerst sap worden. Voeg vervolgens het fruit toe. En maak er een egale massa van. Voeg water toe als je het dunner wilt maken. Je kunt de smoothie bewaren in de koelkast.