Heerlijke koolhydraatarme stamppot: 4 recepten!

Herfst en winter! Dus tijd voor stamppot! En voor wie een koolhydraatarm dieet volgt, wil liever geen stamppot met aardappelen. Maar er zijn gelukkig diverse mogelijkheden om aardappelen te vervangen. En zo een koolhydraatarme stamppot te maken. Zelf vind ik deze vervangers inmiddels lekkerder dan de pieper.

Koolhydraatarme stamppot: aardappelvervangers

Er zijn zoveel mogelijkheden om aardappelen te vervangen in een stamppot, dat je deze niet eens mist. Denk aan:

Let op: de pastinaak en zoete aardappel zijn wat hoger in koolhydraten en voor grotere porties daarom beter geschikt voor een koolhydraatbeperkt dieet. Of neem een wat kleinere portie, zodat het past binnen je dagtotaal aan hoeveelheid koolhydraten. Ik laat je verderop een stamppot zien met pastinaak, zodat je ziet dat ook dit kan passen in een koolhydraatarm eetpatroon.

Lees ook: Hoeveel koolhydraten per dag?

Je gebruikt iedere vervanger eigenlijk net als een gewone aardappel. Koken en pureren. Eventueel met een klontje roomboter, wat roomkaas of crème fraiche. Kruidenroomkaas is ook een absolute topper.

Koolhydraatarme stamppot recepten

Graag deel ik hierbij mijn 4 favoriete stamppotrecepten. En het fijne hieraan is, dat je voor je gezin gewoon een pieper kan gebruiken. Dat is slechts 1 extra pan op het vuur.

Koolhydraatarme stamppot andijvie 

Ingrediënten (3 personen)

  • 600 gram wortelpeterselie
  • 3 runderworstjes
  • 1 ui
  • 600 gram andijvie
  • 150 gram spekjes
  • 2 el olijfolie
  • 2 tl kerriepoeder
  • Peper en zout
  • 10 gram roomboter (voor het stampen)

Bereidingswijze

  1. Schil de wortelpeterselie en snijd in stukken. Kook in water met zout in 10-15 min. gaar.
  2. Bak de runderworstjes in 1 el olijfolie. Voeg peper en zout toe naar smaak.
  3. Bak de spekjes uit en schep ze als ze klaar zijn op een bord. Gebruik daarna dezelfde pan voor het bakken van de runderworstjes met een extra el olijfolie.
  4. Snijd de ui in halve ringen of kleine stukjes wat je lekker vindt. Verhit ondertussen 1 el olijfolie in een koekenpan en bak de ui en het kerriepoeder 4 min.
  5. Voeg de andijvie in delen toe en laat al omscheppend slinken. Haal het overtollige vocht tussentijds uit de pan.
  6. Giet de wortelpeterselie af en vang een kopje kookvocht op.
  7. Stamp de wortelpeterselie met een blokje roomboter en kookvocht tot puree.
  8. Schep de andijvie, ui en spekjes erdoor en breng op smaak met peper en zout.
  9. Serveer met de worstjes.

Voedingswaarde (per portie):

  • Kcal: 566
  • Kh: 21
  • Vet: 36
  • Eiwit: 33

Koolhydraatarme stamppot boerenkool met knolselderij

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • 400 gram boerenkool
  • 1 knolselderij (600 gram)
  • 300 gram rundergehakt
  • 40 ml crème fraiche
  • ½ eetlepel mosterd
  • 1 el olijfolie
  • peper en zout

Bereidingswijze

  1. Maak de knolselderij schoon en snij deze in kleine blokjes
  2. Breng deze aan de kook in een pan met ruim water en voeg wat zout toe
  3. Leg boerenkool bovenop de knolselderij en laat samen koken totdat de knolselderij gaar is.
  4. Kruid de rundergehakt met peper en zout en bak deze in een koekenpan (olie niet nodig).
  5. Wanneer de knolselderij en boerenkool klaar: stampen maar! Gebruik een klein beetje kookvocht en 1 el crème fraiche en 1 el mosterd.
  6. Roer, na het stampen, het rulgebakken gehakt erdoor.

Voedingswaarde (per portie):

  • Kcal: 595
  • Kh: 20
  • Vet: 34
  • Eiwit: 41

Voor een lekkere winterse soep met knolselderij, kijk hier: Knolselderij bloemkoolsoep

En ook deze knolselderijfrietjes zijn heerlijk: Koolhydraatarme frietjes: 3 tips

Bloemkool broccoli stamppot met zongedroogde tomaatjes

Ingrediënten (4 porties)

  • 600 gram bloemkool
  • 400 gram broccoli
  • 150 gram zachte geitenkaas (of fetablokjes)
  • 100 gram zongedroogde tomaatjes
  • 100 gram hamblokjes
  • 4 chipolataworstjes
  • 3 el olijfolie
  • Peper en zout
  • 4 el Dijon mosterd (als smaakmaker)

Bereidingswijze

  1. Snijd de bloemkool en broccoli in roosjes en kook ze in 10 minuten gaar met wat zout.
  2. Bak ondertussen de chipolataworstjes in 2 el olijfolie. Als deze klaar zijn kun je de hamblokjes nog even warm maken en iets aanbakken, maar het hoeft niet.
  3. Giet de groenten af en voeg 1 el olijfolie toe en stamp het geheel tot een puree.
  4. Verbrokkel de geitenkaas en snijd de zongedroogde tomaatjes in stukjes.
  5. Roer ze door de stamppot. Roer vervolgens de hamblokjes door de stamppot. Breng op smaak met zout en peper.
  6. Serveer samen met een worstje en 1 eetlepel mosterd.

Voedingswaarde (per portie)

  • Kcal: 668
  • Kh: 14
  • Vet: 49
  • Eiwit: 39

Koolhydraatarme stamppot met zuurkool

Ingrediënten (2 personen)

  • 300 gram half om half gehakt
  • 300 gram pastinaak
  • 400 gram zuurkool
  • 50 gram geraspte kaas
  • 1 tl nootmuskaat
  • Peper en zout naar smaak

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 160 °C.
  2. Doe de zuurkool met het vocht in de pan en voeg wat water toe. Breng aan de kook en kook de zuurkool in 25-30 minuten gaar.
  3. Schrap de pastinaak en snijd in blokjes. Breng water aan de kook en voeg de pastinaak toe. Kook in ongeveer 20 minuten gaar.
  4. Bak ondertussen het gehakt rul op middelhoog vuur (olie is niet nodig).
  5. Als de pastinaak en zuurkool gaar zijn, stamp dan eerst de pastinaak. Meng dan de zuurkool erdoor. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  6. Doe de stamppot en het gehakt samen in de ovenschaal. Strooi de geraspte kaas erover.Zet de schaal 10 minuten in de oven of totdat de kaas is gesmolten.

Voedingswaarde (per portie)

  • Kcal: 575
  • Kh: 18
  • Vet: 35
  • Eiwit: 40