Koolhydraatarme chocoladetaart: 2 toprecepten voor een echt feestje!
Taart! Wie is er niet gek op. Zeker als je koolhydraatarm eet is een koolhydraatarme chocoladetaart onmisbaar. Voor feestjes, verjaardagen of gewoon omdat het weekend is.
Overigens, in mijn weekmenu’s en in mijn boeken zet ik gerust een stukje taart op het menu als tussendoortje. Want deze taart is volledig koolhydraatarm.
Koolhydraatarme chocoladetaart: Mijn 2 favorieten
In dit blog vind je 2 van mijn favorieten. Waar de eerste een ‘echte’ taart is, is de tweede ook te serveren als een cake. Met een extra dot slagroom en gesneden in puntjes, kan het ook zo doorgaan als echte koolhydraatarme chocolade taart.
Pindakaas chocoladetaart
Ik geef het toe, deze is even wat werk. Maar dat maakt het natuurlijk extra feestelijk!
Ingrediënten (voor 16 stukjes)
Voor de bodem:
- 170 g amandelmeel
- 30 g cacaopoeder
- 60 gram Erythritol
- 70 gram gesmolten roomboter (ongezouten)
Voor de slagroomvulling:
- 1 blaadje gelatine
- 4 theelepels koud water
- 240 gram slagroom ongeklopt
- 2 eetlepels Erythritol
Voor de vulling:
- 700 gram naturel roomkaas (op kamertemperatuur)
- 120 gram Erythritol
- 1 theelepel vanille-extract
- 300 gram pindakaas (of een notenpasta naar keuze)
Voor de topping:
- 45 gram roomboter (ongezouten)
- 30 gram pure chocolade (minimaal 85% cacao)
- 1 eetlepel Erythritol
- 1/4 theelepel vanille-extract
Bereiding
Bodem:
Meng alle ingrediënten in een kom en voeg dit in een 20 cm ronde springvorm. Goed platdrukken en zorg dat alles van de bodem is bedekt.
Slagroomvulling:
- Meng in een kleine pan het gelatineblaadje en het koude water; laat staan tot het dik is.
- Plaats dit vervolgens op laag vuur, onder voortdurend roeren, totdat de gelatine oplost.
- Verwijder van het vuur en laat het afkoelen.
- Klop de slagroom met de Erythritol totdat een beetje dik is.
- Voeg, terwijl je langzaam klopt, de gelatine toe aan slagroom.
- Mix het vervolgens tot het stijf is.
Taartvulling:
- Meng de roomkaas, erythritol, vanille en pindakaas in een grote kom met een mixer tot ze goed zijn gemengd.
- Voeg dan langzaam de slagroomvulling toe en roer dit erdoorheen met een spatel.
- Als het goed is gemengd, spatel de vulling in het bakblik over de bodem tot het helemaal bedekt is
- Laat het minimaal 4 uur in de koelkast opstijven
- Na 4 uur kun je de taart uit de springvorm snijden.
Topping:
- Smelt de boter en de chocolade in een kleine pan (of magnetron).
- Voeg vervolgens de Erythritol en de vanille toe.
- Sprenkel de chocoladesaus over de taart.
De taart is zeker wel een week in de koelkast te bewaren. Ook in te vriezen voor maximaal 3 maanden.
Voedingswaarden (per punt):
- Kcal: 439
- Kh: 6
- Vet: 42
- Eiwit: 10
Koolhydraatarme chocoladetaart
Ingrediënten (voor 16 plakjes of puntjes)
- 350 gram pure chocolade – gehakt in kleine stukjes
- 170 gram ongezouten roomboter (+ 20 gram extra om in te vetten)
- 5 grote eieren
- 200 gram erythritol
- 1/4 theelepel zout
- 1 theelepel vanille-extract (of 2-3 tl vanille aroma)
Bereiding
- Smelt de chocolade in een pannetje en zet een ander pannetje op het vuur om de roomboter te smelten. Als het allebei gesmolten is, giet de gesmolten roomboter in het pannetje met de gesmolten chocolade.
- Laat het mengsel 5 minuten afkoelen op kamertemperatuur.
- Klop (in een nieuwe kom) de eieren en de erythritol gedurende 2 minuten met een mixer.
- Voeg zout en vanille toe. Langzaam kloppend het afgekoelde chocolademengsel toevoegen.
- Giet het mengsel in een ingevette springvorm, liefst met afneembare bodem, van 20 cm 45-55 minuten op 150 C.
- Je kunt het ook in een waterbad bakken, maar dan is de baktijd 90 minuten.
Voedingswaarden (per plakje of puntje):
- Kcal: 223
- Kh: 7
- Vet: 19
- Eiwit: 3
Op zoek naar meer taart? Kijk eens bij deze koolhydraatarme monchoutaart.