Koolhydraatarme ovenschotel met andijvie

Een groente die in mijn ogen altijd kan bij een koolhydraatarm eetpatroon is andijvie. En dan vooral in deze ovenschotel verwerkt. Had ik je al verteld dol te zijn op ovenschotels?

Zie ook:

Koolhydraatarm recept: gevulde courgette uit de oven

Ovenschotel met prei en camembert 

Koolhydraatarme ovenschotel met andijvie, gehakt en serranoham

Ingrediënten (2 personen)

  • 100 gram serranoham (probeer ham te vinden zonder toegevoegde suiker)
  • 300 gram rundergehakt
  • 500 gram (verse) andijvie
  • 35 gram zachte geitenkaas
  • Nootmuskaat en peper
  • Zure augurken

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden
  2. Bak de serranoham in een koekenpan totdat deze knapperig is
  3. Haal de ham eruit en bak in dezelfde pan het gehakt rul (geen zout toevoegen)
  4. Doe 400 gram andijvie in een grote ovenschaal en bedek deze met het gehakt, de ham en de kaas
  5. Laat circa 10 minuten in  de oven staan totdat de kaas gesmolten is
  6. Haal de schaal uit de oven en vermeng de rest van de andijvie met de inhoud van de schaal
  7. Giet evt. teveel aan vocht (van de andijvie) af
  8. Breng nog op smaak met peper en evt. nootmuskaat als je dat lekker vindt
  9. Voeg naar smaak een paar zure augurkjes toe

Dit is weer een gerecht waar je zowel de smaak van gehakt als andijvie naar boven laat komen. Ik gebruik daarom zo weinig mogelijk kruiden en beperk de oventijd tot maximaal 10 minuten. Als je van rauwe andijvie houdt mag je ook 250 gram in de oven doen en 250 gram later toevoegen. Heerlijk !!!

En op zoek naar nog een recept met andijvie? Kijk zeker eens bij deze stamppotten: Heerlijke koolhydraatarme stamppot: 4 recepten!