Koolhydraatarme pizza en pizzabodems: Ontdek alle mogelijke manieren voor een heerlijke koolhydraatarme pizza

De koolhydraatarme keuken blijft ook mij keer op keer verrassen. Ik word altijd zo blij van de vele mogelijkheden. Zo ook voor een koolhydraatarme pizza en pizzabodem.

Er zijn vele manieren om een koolhydraatarme pizzabodem te maken. Ook zijn er inmiddels kant en klare koolhydraatarme pizzabodems te koop. Of geweldige bakmixen hiervoor. Daar kun je naar hartenlust mee variëren, om zo je eigen favoriete koolhydraatarme pizza te maken.

In dit blog geef ik je hieromtrent vele tips. Van recepten tot kant en klare koolhydraatarme pizzabodems. Zelfs glutenvrije (en koolhydraatarme) pizzabodems.

Zo wordt een koolhydraatarm dieet helemaal een feestje!

Koolhydraatarme pizza maken

Ik geef je hierbij 3 tips voor het maken van een koolhydraatarme pizzabodem:

  1. Koolhydraatarme pizza van bloemkool met mozzarella
  2. Koolhydraatarme pizzabodem van amandelmeel
  3. Koolhydraatarme pizza van kip

Deze laatste 2 zijn geheel koolhydraatarme pizzabodems zonder bloemkool. Aangezien niet iedereen daar evenveel van houdt.

Alleen nog tomatensaus en toppings (zoals extra kaas, salami, champignons, olijven) naar keuze toevoegen en je kunt eindeloos variëren.

Koolhydraatarme pizzabodem mozzarella en bloemkool

Benodigdheden (voor 1 grote pizza te verdelen in 2 porties)

  • 250 gram bloemkoolrijst (kant en klaar te koop of zelf te maken van bloemkoolroosjes)
  • 200 gram mozzarella (uitgelekt)
  • 1 groot ei
  • 2 el oregano
  • 1 theelepel knoflookpoeder

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden
  2. Met bloemkoolroosjes (sla deze stap over als je kant en klare bloemkoolrijst gebruikt):
    • Doe de bloemkoolroosjes in de keukenmachine en vermaal totdat er kleine snippers bloemkool overblijven
    • Dep de snippers goed droog in een theedoek zodat al het vocht eruit is
  3. Maal de mozzarella fijn in een keukenmachine tot een gladde massa
  4. Meng de bloemkool in een grote schaal met de mozzarella, het ei, de oregano en knoflookpoeder. Dit gaat het makkelijkste met je handen.
  5. Bedek een bakplaat met bakpapier en verdeel het mengsel gelijkmatig in een pizzavorm
  6. Plaats in de oven voor 20 minuten. Totdat het goudbruin is geworden.
  7. Haal de bodem uit de oven en laat even afkoelen
  8. Beleg de pizzabodem met ingrediënten naar keuze en bak de pizza vervolgens af in 10 -15 minuten

Voedingswaarde per portie (dus de helft van de bodem)

  • Kcal: 304
  • Kh: 6,5
  • Vet: 21
  • Eiwit: 23

Voor een uitgebreid recept kijk hier: Bloemkool pizza met geitenkaas en ham

Koolhydraatarme pizzabodem van amandelmeel

Benodigdheden

  • 200 gram amandelmeel
  • 2 eieren
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 theelepel Italiaanse kruiden
  • 2 eetlepels olijfolie

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden.
  2. Meng alle ingrediënten in een grote kom en kneed het (liefst met de hand) tot een deegbal.
  3. Plaats de bal dan tussen twee vellen bakpapier op een bakplaat en rol het dun uit met een deegroller.
  4. Verwijder het bovenste laagje bakpapier als het is uitgerold
  5. Plaats de bakplaat in de oven
  6. Bak de pizzabodem 15 minuten, totdat deze bijna bruin kleurt.
  7. Bekleed de bodem met jouw favoriete toppings en bak het vervolgens nog eens 10 minuten af.

Voedingswaarde per portie (dus de helft van de bodem)

  • Kcal: 680
    Kh: 6,5
    Vet: 60
    Eiwit: 50

Tip: Voeg aan het deeg nog 150 gram geraspte mozzarella toe en je hebt een echte fathead pizza. Of een low carb pizzabodem. Een leuke term die uit Amerika is komen overwaaien voor een koolhydraatarme pizza met amandelmeel en mozzarella. Overigens, gebruik de geraspte mozzarella en niet de bol mozzarella.

Bekijk ook dit recept: Flammkuchen met parmaham

Een koolhydraatarme pizza van kip

Er zijn drie manieren om de bodem van kip te maken:

  • Zelf een kip ‘scheuren’
  • Van kippengehakt
  • Kip uit blik (ja, echt, te vinden in de supermarkt)

Ik gebruik in deze bodem de kip uit blik. Daarmee is dit een pizzabodem zonder koolhydraten.

Benodigdheden

  • 300 gram kip uit blik (of 2 blikjes, dat is iets meer)
  • 30 gram Parmezaanse kaas (geraspt)
  • 1 groot ei

Bereidingswijze

  • Haal de kip uit de blikjes en laat dit goed uitlekken (eventueel even droogdeppen)
  • Verspreid de kip op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  • Bak op 170 C gedurende 10 minuten om de kip extra te drogen.
  • Zodra de kip klaar, haal de kip van de bakplaat en plaats het in een grote kom.
  • Zet de oven hoger op 260 C.
  • Voeg de kaas en het ei toe aan de kom met kip en meng dit tot een bal.
  • Plaats de bal op de bakplaat met bakpapier en rol dit uit tot een dunne bodem. Let op: plaats voor het uitrollen nog een laag bakpapier en ga daar met de roller overheen.
  • Haal de bovenste laag bakpapier eraf en bak de korst gedurende 8-10 minuten op 260 C.
  • Bedek met je favoriete ingrediënten en bak het vervolgens nog eens 6-10 minuten op 260 C.

Voedingswaarde per portie (dus de helft van de bodem)

  • Kcal: 236
    Kh: Vet: 5
    Eiwit: 33

Tip: Je kan in plaats van kip ook tonijn of half om half gehakt gebruiken.

Koolhydraatarme pizzabodem kopen

Zelf ben ik dol op gemak. Dus een kant en klare of snel te maken pizzabodem is aan mij wel besteed. Maar een koolhydraatarme pizza moet wel voldoen aan mijn eisen. Daarmee bedoel ik dat het natuurlijk koolhydraatarm moet zijn, maar dat er ook geen troep aan is toegevoegd. Geen suikers, transvetten en andere onnodige ingrediënten.

Dit zijn mijn 3 absolute favorieten om een koolhydraatarme pizza te kopen. Met name ook omdat de pizzabodems, naast bovenstaande eisen, ook nog eens glutenvrij zijn. Dan heb je in mijn ogen een perfecte koolhydraatarme pizzabodem te pakken.

Koolhydraatarme pizza kopen: Adams brot

Deze glutenvrije bakmix van Adams Brot kun je zelf kneden door er alleen maar water aan toe te hoeven voegen. Vervolgens even de bodem voorbakken, beleggen met je favoriete toppings en even afbakken. Het bevat per 100 gram slechts 1,2 gram koolhydraten, dus met recht een topper.

Belangrijkste kenmerken:

  • Koolhydraten: 1,2 gram per 100 gram
  • Vezels: 10,9 gram vezels per 100 gram
  • Eiwitten: 28 gram eiwitten per 100 gram
  • Structuur en smaak: Hierover verschillen de meningen. Sommigen vinden het net karton, anderen smullen ervan. Dus dit is echt een kwestie van uitproberen, want smaken verschillen.
  • Inhoud: Zak van 150 gram bakmix en is aan te maken met water
  • Extra’s: Glutenvrij en zonder soja
  • Opgelet: Niet lactosevrij

Koolhydraatarm pizzabodem kant en klaar kopen: Lizza

Dan hebben we ook nog een kant en klare pizzabodem. Daarvoor raad ik absoluut deze van  Lizza aan.

Qua samenstelling en de grote hoeveelheid vezels vind ik deze geweldig. En niet onbelangrijk, de smaak is top en de bodem wordt ook heel krokant. Bijkomend voordeel is dat het glutenvrij is en lactosevrij. Het is een Duitse website, dus vergeet de vertaling niet op Nederlands te zetten, dat leest wat makkelijker. Ze leveren overigens snel.

Belangrijkste kenmerken:

  • Koolhydraten: 2, 5 gram koolhydraten per 100 gram
  • Vezels: 20 gram vezels per 100 gram
  • Eiwitten: 23 gram eiwitten per 100 gram
  • Structuur: dunne maar krokante bodem
  • Inhoud: Zak van 100 gram en is kant en klaar te gebruiken
  • Extra’s: Glutenvrij en lactosevrij en geschikt voor veganisten

Koolhydraatarm pizzameel: Sukrin sesammeel

Met sesammeel van Sukrin kan je eigenlijk alle kanten op. Van pannenkoeken tot dus een pizzabodem. Maar ook muffins of taarten zijn geschikt om hiermee te maken. Het is wel wat hoger in koolhydraten en bevat iets minder vezels dan de hiervoor genoemde pizza’s. Maar het is vervolgens wel weer hoger in eiwitten. Het is in principe bruikbaar in alle recepten waarvoor normaliter volkoren meel voor wordt gebruikt.

Belangrijkste kenmerken:

  • Koolhydraten: 6 gram koolhydraten per 100 gram
  • Vezels: 15 gram vezels per 100 gram
  • Eiwitten: 46 gram eiwitten per 100 gram
  • Structuur: zelf te bepalen (je kan er alle kanten mee op
  • Inhoud: Zak van 250 gram en is aan te maken met water
  • Extra’s: Glutenvrij en lactosevrij en geschikt voor veganisten

Koolhydraatarme pizzabodems kant en klaar

Er zijn inmiddels ook bij vele supermarkten kant en klare bodems te verkrijgen voorzien van extra groenten. Pas hiermee op, want ik ben nog geen enkele bodem tegengekomen zonder tarwe. Alle groente bodems bevatten tarwe en een klein beetje groente. Dan noemen ze het een bloemkoolpizza, wat het eigenlijk niet is. Deze zijn dus niet koolhydraatarm en niet te gebruiken als je koolhydraatarm eet.