Zoetstoffen en een koolhydraatarm dieet

Alweer heel wat jaren geleden kwamen er diverse zoetstoffen op de markt. We hebben over het algemeen een voorkeur voor zoet, maar weten ook dat suikers niet goed zijn voor ons. En echt….zoetstoffen leveren ook helemaal niks. Geen suikers, geen koolhydraten, geen vetten en ook (bijna) geen calorieën.

Welke zoetstoffen kun je gebruiken in een koolhydraatarm dieet

In dit artikel daarom een uitgebreide uiteenzetting over zoetstoffen in combinatie met een koolhydraatarm dieet:

  1. Wat zijn zoetstoffen
  2. Dragen zoetstoffen bij aan overgewicht?
  3. Welke zoetstoffen passen in een koolhydraatarm dieet

Wat zijn zoetstoffen

Zoetstoffen kom je tegenwoordig in veel voedingsmiddelen tegen. Bijvoorbeeld in frisdrank, vruchtensap, koekjes en vruchtenyoghurt. Zoetstoffen geven – net als suiker- een zoete smaak, maar bevatten minder tot geen koolhydraten en calorieën. Er bestaan inmiddels meer dan 15 goedgekeurde zoetstoffen.

Diverse soorten zoetstoffen

We onderscheiden kunstmatige zoetstoffen, gemaakt in de fabriek. En natuurlijke zoetstoffen, die je van nature vindt in voedingsmiddelen uit de natuur zoals fruit en groente.

Zoetstoffen kunnen ook nog op een andere manier onderverdeeld worden, namelijk in intensieve en extensieve zoetstoffen.

Intensieve zoetstoffen

Intensieve zoetstoffen zijn vele malen zoeter dan suiker, maar leveren geen of nauwelijks kilocalorieën. Je hebt er heel weinig van nodig om een product te zoeten. Voorbeelden van intensieve zoetstoffen zijn acesulfaam-K, cyclamaat, sacharine, stevia en aspartaam. Ze worden veelal gebruikt in de bekende light frisdranken.

Extensieve zoetstoffen

Extensieve zoetstoffen, ook wel polyolen genaamd, zijn wat minder zoet dan suiker. Ze bevatten ook heel weinig kilocalorieën. Voorbeelden van de polyolen zijn xylitol, sorbitol, isomalt en erythritol. Deze laatste levert overigens helemaal geen calorieën. Je vindt ze in de supermarkt in producten als snoep, drop en kauwgom.

Net als koolhydraten…..waarvan suikers, bestaat er ook een kopje koolhydraten….waarvan polyolen op een voedingswaardetabel. Hier bestaat in de koolhydraatarme wereld nogal verwarring over…mag je ze wel of niet van de koolhydraten aftrekken?

Polyolen behoren tot de onverteerbare koolhydraten die je mag aftrekken van het aantal koolhydraten in het product. Je lichaam doet nauwelijks iets met deze koolhydraten en verlaten je lichaam via de ontlasting.

Kijk maar eens naar onderstaande afbeelding zoals het meestal bij de voedingswaarden op een etiket wordt weergegeven. 15,7 gram koolhydraten, waarvan 12,6 gram polyolen.

Die kun je er dus van aftrekken, zodat er netto 3,1 gram koolhydraten overblijven.

Eiwitreep (voedingswaarden per 60 gram)

  • Energie: 218 kcal
  • Vetten: 9,3
  • Waarvan verzadigd: 4,9
  • Koolhydraten: 15,7
  • Waarvan suikers: 1,1
  • Waarvan polyolen: 12,6
  • Vezels: 9,4 gram
  • Eiwitten: 18 gram
  • Zout: 0,44 gram

Dragen zoetstoffen bij aan overgewicht?

Maar er is toch iets wat tegenstanders van zoetstoffen beweren. En heel eerlijk…..ik kan niet goed tegen zoetstoffen omdat ik er juist weer trek van krijg en ik weer meer zin krijg in zoet.

Zoetstoffen hebben invloed op het hersengebied dat de verzadiging regelt. Zodra de mond zoet proeft, krijgt de alvleesklier een seintje om insuline aan te maken. Dit is direct van invloed op de bloedsuikerspiegel.

Maar je hersenen kennen het verschil niet tussen natuurlijke en kunstmatige zoetstof. Op het moment dat er helemaal geen zoetigheid het lichaam inkomt, omdat het geen echte suiker is maar een kunstmatige zoetstof, zal de insuline toch zijn werk doen en suiker uit het bloed halen. De bloedsuikerspiegel daalt hierdoor en jij krijgt honger. Je hersenen vertalen dit als een seintje dat je suiker moet eten. Deze aandrang wordt steeds groter en uiteindelijk geef je er aan toe.

Je kunt dus stellen dat ook zoetstoffen bijdragen aan het in stand houden van de suikerverslaving. Nu kan een light frisdrank of suikervrij snoepje met zoetstoffen op zijn tijd echt geen kwaad, maar gebruik je veel zoetstoffen en heb je moeite met afvallen, voel je je moe en heb je weinig energie en toch honger, dan is het zaak eens te kijken naar jouw zoetstofinname. Vermijd deze dan zoveel mogelijk!

Overigens, zoetstoffen kunnen er ook voor zorgen dat je juist niet afvalt met een koolhydraatarm dieet. Met name als je ze teveel gebruikt.

Lees ook: Koolhydraatarm eten en toch niet afvallen: Stel jezelf deze 10 vragen

De beste keuze zoetstoffen op een koolhydraatarm dieet

Maar nu het goede nieuws. Er zijn diverse zoetstoffen, die ook veel gebruikt worden in de koolhydraatarme keuken, die je wel kunt gebruiken. Ook zijn deze zoetstoffen geschikt bevonden voor wie diabetes type 2 heeft en hebben ze een lage Glycemische Index. Dit zijn ze:

Stevia: Kies voor de pure variant, dus 100% Stevia of een mix van Stevia en de hieronder genoemde zoetstoffen. De stevia producen in de supermarkt bestaan vaak voor maar 10% uit Stevia en de rest is sucralose of een andere vorm van synthetische zoetstof.

Xylitol: Puur natuur en heeft geen invloed op de bloedsuikerspiegel. Vaak te vinden in kauwgom.

Erythritol: Gewonnen uit een plan en smaakt als gewone suiker. Deze zoetstof is steeds meer in opkomst. Het is ook makkelijk omdat suiker in recepten 1 op 1 is te vervangen door deze zoetstof.

Monk fruit (ook bekend als Luo Han Guo): Deze suikervervanger is in opkomst in Nederland.
Monk fruit is 200 keer zoeter dan suiker en weer een goed alternatief voor Stevia wat vaak een bittere nasmaak heeft.

Ook  cacaopoeder, cacaonibs, pure chocolade, kaneel, vanille aroma zijn geweldige toevoegingen als iets zoet gemaakt moet worden.

Eén ding raad ik je aan. Wat er ook in recepten wordt gebruikt aan hoeveelheid zoetstoffen, blijf proeven proeven proeven, totdat jij de smaak hebt die je wilt. En bevalt Stevia bijvoorbeeld niet, stap dan over op een andere zoetstof.