arrow_drop_up arrow_drop_down
4 mei 2014 

Light producten maken niet lichter

Een vroegere trend in dieetland was om zoveel mogelijk vetten te beperken. Vetten waren slecht, maar dit is al lang achterhaald.

Vetten werden vervangen door suiker

In de supermarkten kwamen ook veel producten met ‘mager' en ‘light', waarbij er minder vet aanwezig is. Maar let op: vetarm eten is vaak niet lekker, dus wat doen de fabrikanten. Die gooien er extra suiker of verkeerde zoetstoffen in. Met als gevolg dat er dus meer koolhydraten in zitten. Je kan daarom beter kiezen voor volvette producten bij een koolhydraatarm dieet.

Zoek de verschillen

Vergelijk deze voedingswaardetabel maar eens. De light chips bevat wel minder vet, maar de koolhydraten (=suiker) zijn ineens vele malen hoger.

Nu zijn chips nooit gezond, maar om je een voorbeeld te geven van hoe fabrikanten werken. Door de term ‘30% minder vet' toe te voegen, denken we dat de light chips dus een stuk gezonder zijn.

Vetten zijn nodig

Maar, vet is juist nodig! Verzadigd vet is het slechte vet en onverzadigd vet het goede vet. Verzadigd vet komt veel voor in dierlijke producten: roomboter en margarine in een wikkel, volvette kaas en volle melkproducten, vet vlees, chocolade, koek, chips, gebak en snacks. Onverzadigd vet is het gezonde vet, die we juist nodig hebben. Denk hierbij aan noten, avocado, vette vis, olijfolie, kokosolie.

Kies dus niet zomaar voor de light en magere varianten.

Lees ook: Waarom vet eten om vet te kunnen verbranden

Koolhydraatarm weekmenu

Over de schrijver
Ik ben Linda, de drijvende kracht achter Slank met Linda. Naast coach, voedingsdeskundige én auteur van 3 boeken, is bloggen mijn absolute passie. In mijn blogs deel ik al mijn kennis en ervaring met gezond eten, gezond leven en gezond afvallen. Dit specifiek gericht op de koolhydraatarme leefstijl.
Mark
Door

Mark

op 16 May 2014

Interessant hoe de fabrikanten ons in de luren leggen. Vond 'light' producten sowieso al niet te nassen, maar na het lezen van dit artikel zal ik ze zeker links laten liggen!

Reactie plaatsen

Meer advies over 

koolhydraatarm eten?

Er staan meer dan 300 waardevolle en uitgebreide artikelen voor je klaar!
Cookies