Een vroegere trend in dieetland was om zoveel mogelijk vetten te beperken. Vetten waren slecht, maar dit is al lang achterhaald.
Vetten werden vervangen door suiker
In de supermarkten kwamen ook veel producten met ‘mager’ en ‘light’, waarbij er minder vet aanwezig is. Maar let op: vetarm eten is vaak niet lekker, dus wat doen de fabrikanten. Die gooien er extra suiker of verkeerde zoetstoffen in. Met als gevolg dat er dus meer koolhydraten in zitten. Je kan daarom beter kiezen voor volvette producten bij een koolhydraatarm dieet.
Zoek de verschillen
Vergelijk deze voedingswaardetabel maar eens. De light chips bevat wel minder vet, maar de koolhydraten (=suiker) zijn ineens vele malen hoger.
Nu zijn chips nooit gezond, maar om je een voorbeeld te geven van hoe fabrikanten werken. Door de term ‘30% minder vet’ toe te voegen, denken we dat de light chips dus een stuk gezonder zijn.
Vetten zijn nodig
Maar, vet is juist nodig! Verzadigd vet is het slechte vet en onverzadigd vet het goede vet. Verzadigd vet komt veel voor in dierlijke producten: roomboter en margarine in een wikkel, volvette kaas en volle melkproducten, vet vlees, chocolade, koek, chips, gebak en snacks. Onverzadigd vet is het gezonde vet, die we juist nodig hebben. Denk hierbij aan noten, avocado, vette vis, olijfolie, kokosolie.
Kies dus niet zomaar voor de light en magere varianten.
Mark
op 16 May 2014