Koolhydraatarme kip kerrie recepten

Koolhydraatarme kip kerrie recepten zijn super makkelijk en goed te combineren met je (wellicht) ‘niet-koolhydraatarme’ gezinsleden. En zeg nou zelf, kip met kerrie, is nog altijd een geweldige combinatie. En heel makkelijk in te passen als je een koolhydraatarm dieet volgt. Je hebt er geen pakjes en zakjes voor nodig, slechts goede kerriekruiden en goede recepten.

Koolhydraatarme kip kerrie

Wat een goed koolhydraatarm kip kerrie gerecht maakt zijn natuurlijk de kerriekruiden en saus. Ik laat je hieronder zien welke mijn favoriete kruiden zijn. Want er bestaat niet 1 soort kerriekruiden.

Ook laat ik je mijn 3 favoriete koolhydraatarme kip kerrie recepten zien. En het mooie van deze recepten is, is dat je er voor je gezin heel makkelijk een aardappeltje bij kan doen. Of de courgette spaghetti en bloemkoolrijst kan je vervangen door echte rijst en echte pasta. Zo heb je slechts 1 extra pan nodig op het vuur. Ik hou daarvan.

De kerriekruiden

Mijn favoriet aan kruiden om te gebruiken in kip kerrie recepten is Vadouvan van Jonnie Boer. Deze zijn te koop bij de ah. Deze kruiden zijn wat subtieler van smaak dan de meeste kerriekruiden.

Vadouvan

Curry madras

Maar ook de curry madras is een echte aanrader. Daar is de kerriesmaak echt goed aanwezig.

Garam Masala

Met een Indiase twist kan je ook Garam Masala gebruiken.

Wat ik fijn vind aan het gebruik van de kruiden van Jonnie Boer is dat ze geen zout bevatten. Hoewel zout geen probleem is, vind ik het wel fijn mijn eigen gerechten op smaak te brengen met zout.

Zelfs het wisselen van gebruik van deze kerriepoeders, kan al een verschil geven qua smaak in hetzelfde recept.

Kerrie en curry

Curry en kerrie zijn hetzelfde, maar de samenstelling van de verschillende kruiden kan anders zijn. In curry wordt vaak nog wat chilipeper of een andere peper toegevoegd. Maar de basis komt grotendeels neer op:

Komijnzaad, korianderzaad, zwarte peper, gedroogde chili, bruin mosterdzaad en fenegriekzaad, maar de variaties zijn eindeloos: kurkuma, gedroogde gember, ajowan, venkel, salamblad, piment, kruidnagel, kardemom, kaneel en meer.

Currypasta

Wat ook nog een goede smaakmaker is om te gebruiken is currypasta. Die kan je ook gewoon kant en klaar kopen. Veel van deze pasta’s bevatten wel wat suiker. Een beetje suiker kan hierin echt geen kwaad, maar kijk goed naar de voedingswaarden. Bevat het minder dan 5 gram koolhydraten per 100 gram, dan is het heel goed te gebruiken. De suiker is dan echt verwaarloosbaar.

Om even het verschil aan te geven. De Conimex Boemboe groene curry bevat veel toegevoegde suikers waaronder glucosestroop, maltodextrine en dextrose. En bevat daarmee al 17 gram koolhydraten per 100 gram.

Het eigen merk van de ah.nl Groene Curry Bomboe bevat suiker, maltodextrine en gekarameliseerde suiker, maar het totaal bevat maar 3 gram koolhydraten per 100 gram. Dat is dan een keer te gebruiken als je kiest voor gemak.

Dus kijk goed op de etiketten.

Koolhydraatarme kip kerrie recepten

Hieronder vind je 3 variaties op de koolhydraatarme kip kerrie gerechten. Je kan er natuurlijk eindeloos mee variëren. Zowel met de hierboven genoemde kruiden, maar ook met de diverse basis voor sauzen. Ik gebruik als basis graag kokosmelk of crème fraîche.

Koolhydraatarme kip kerrie met boontjes

Ingrediënten (2 personen)

  • 500 gram sperziebonen
  • 300 gram kippendijen
  • 125 gram crème fraîche
  • 1 tomaat
  • 2 tl kerriekruiden
  • 10 gele zure zilveruitjes (+ iets nat van de uien)
  • 2 el kokosolie
  • Peper en zout naar smaak

Bereiding

  1. Kook in 8 minuten de sperziebonen gaar en giet ze dan af.
  2. Verhit 2 el kokosolie in de pan en voeg de kerriekruiden toe, voeg nu al zout naar smaak toe.
  3. Snijd 300 gram kippendijen in stukjes en voeg deze toe aan de pan. Bak tot ze gaar zijn en mooi bruin.
  4. Voeg nu een klein bakje crème fraîche toe (125 gram).
  5. Voeg de sperziebonen aan het mengsel toe en verwarm nog 2 minuten.
  6. Ik voeg op het laatst nog een gesneden tomaat toe, een eetlepel zuur van de zilveruitjes.
  7. Serveer het gerecht samen met nog wat zilveruitjes voor een frisse smaak.

Voedingswaarden (per persoon)

  • Kcal: 485
  • Kh: 9
  • Vet: 31
  • Eiwit: 40

Koolhydraatarme kip kerrie met bloemkoolrijst

Benodigdheden (2 personen)

  • 350 gram drumsticks
  • 400 gram bloemkoolrijst
  • 1 groene paprika
  • 1 sjalotje
  • 1 teentje knoflook
  • 1 stengel citroengras
  • 125 ml kokosmelk
  • 125 ml water
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1 el kokosolie
  • 1 el olijfolie
  • Peper en zout naar smaak

Bereidingswijze

  1. Snipper de sjalot en snijd de paprika in blokjes. Hak de knoflook fijn.
  2. Bak de drumsticks kort in 1 el kokosolie.
  3. Snijd het citroengras open, zodat het aroma kan vrijkomen bij het koken.
  4. Doe de paprika, het sjalotje en de knoflook in de blender.
  5. Giet hier 125 ml kokosmelk en 125 ml water bij. Voeg dit mengsel toe aan de drumsticks in de pan.
  6. Voeg vervolgens de kerriepoeder en het citroengras toe.
  7. Strooi wat zout erover en doe de deksel op de pan.
  8. Laat de drumsticks nog ± 20 minuten zacht sudderen.
  9. Roerbak de bloemkoolrijst in circa 3 minuten gaar in een wok met 1 el olijfolie.
  10. Verwijder het citroengras uit de pan.
  11. Serveer de drumsticks met saus, samen met de bloemkoolrijst.

Voedingswaarden (per persoon)

  • Kcal: 529
  • Kh: 9
  • Vet: 36
  • Eiwit: 39

Let op: voor de kokosmelk gebruik ik melk uit blikjes of pakjes die je kunt vinden bij de Aziatische afdeling van de supermarkt. Deze zijn volvet, koolhydraatarm en een goede basis voor een dikkere saus.

Koolhydraatarme kip kerrie met courgette spaghetti

Benodigdheden (2 personen)

  • 300 gram kippendijen
  • 400 gram courgette spaghetti
  • 1 rode paprika
  • 2 uien
  • 200 ml kokosmelk
  • 2 tl currypasta (gewone kerriepoeder of vadouvankruiden mag ook)
  • ½ tl chilipoeder
  • 3 el olijfolie
  • Peper en zout naar smaak

Bereidingswijze

  1. Snijd de kippendijen in reepjes. Verhit 2 el olie in een pan en bak ze goudbruin.
  2. Snijd de paprika in stukjes en de ui in ringen. Doe ze bij de kip in de pan.
  3. Schenk meteen de kokosmelk toe, samen met de currypasta (of kerriepoeder) en chilipoeder en laat alles 15 minuten sudderen.
  4. Doe de rest van de olie in een andere pan en bak de courgette spaghetti in 5 minuten klaar.
  5. Serveer de courgette spaghetti met de kip curry.

Voedingswaarden (per persoon)

  • Kcal: 574
  • Kh: 14
  • Vet: 48
  • Eiwit: 18

Extra tip: haal de kippendijen eerst door koolhydraatarm paneermeel voor extra krokant laagje.

Geniet ervan!