De 10 meest voorkomende afkickverschijnselen bij een koolhydraatarm dieet

Start je met een koolhydraatarm dieet, dan kan het zijn dat je een echte afkickperiode in gaat. Des te strikter je je koolhydraten gaat minderen, des te heftiger de afkickverschijnselen kunnen zijn. Jouw lichaam gaat namelijk omschakelen van een koolhydraatverbranding naar een vetverbranding.

Maar uiteindelijk zal je je meer energiek voelen, minder hongerdipjes ervaren, meer aan kunnen en zin hebben om wat te doen. En natuurlijk ga je afvallen.

1 belangrijk advies wat ik je al wil meegeven in dit artikel is het belang van zout en magnesium. Alle klachten die je kunt ervaren zijn terug te voeren op een disbalans hierin en gelukkig daarmee ook snel te verhelpen. Op het eind van dit artikel laat ik je exact zien hoe je de afkickverschijnselen kunt voorkomen én kunt tegengaan.

Allereerst bespreek ik de 10 meest voorkomende afkickverschijnselen die je kunt ervaren.

1. Moeheid

Je kunt de eerste dagen echt moe zijn. Niet uit bed kunnen komen, of juist wel, maar dan heb je gedurende de dag last van een moe gevoel, niet vooruit te branden, nergens zin in. Het hoort erbij. En wees niet bang dat het te maken heeft met een vitaminetekort.

Lees ook: Vitaminetekort bij koolhydraatarm dieet: Is dit mogelijk en zo ja, hoe voorkom je dit

Ook kan het even duren, voordat je je moe gaat voelen. Denk niet dat je suikers mist, het heeft alles te maken met de omschakeling. Je lichaam was gewend aan de bloedsuikerschommelingen waarbij je met suiker en eten dit de baas kon worden. Je lichaam was gewend om energie te halen uit koolhydraten. Jouw lichaam moet nu leren energie te halen uit vetten en eiwitten.

Dus de moeheid kan direct toeslaan, maar ook pas na een paar weken. En het kan zelfs een aantal weken aanhouden.

Tips: Laat het vooral toe, hoe lastig ook. Haal je voldoening uit het feit dat jouw lichaam hard aan werk is. Beknibbel niet op je eiwitten en vetten. Zorg dat je deze voldoende binnenkrijgt. Gebruik anders zelfs wat meer eiwitten en vetten, wat extra noten, kokosolie wat rijkelijker gebruiken en eitjes of kwark. En echt, gebruik meer zout en voeg een magnesiumsupplement toe. Zie op het eind van dit artikel mijn belangrijke aanbeveling hieromtrent.

En lees ook: Supplementen bij koolhydraatarm dieet: De 10 beste supplementen die je kunt toevoegen

2. Slecht slapen

Het tegenovergestelde van moeheid zie ik trouwens ook gebeuren. Dat juist door meer energie slecht wordt geslapen. Je bruist dan zo van de energie dat inslapen moeilijk kan zijn of doorslapen een ramp. Dit gaat in de regel vanzelf over. Ook zal je ervaren dat je er ’s nachts vaker uit moet om te plassen, je drinkt waarschijnlijk meer water.

Tips: slik magnesium voor het slapen gaan. Zorg voor een rustmoment voor het slapen en vermijd al teveel licht. Maak je lichaam klaar voor de nacht. Ook al heb je zoveel energie en je wilt nog zoveel doen, zorg dat je activiteit minder is voor het slapen gaan (boek lezen of rustig zitten).

3. Emotioneel en/ of chagrijnig

Zie het omschakelen van je eetpatroon als een afscheid. Jouw lichaam was gewend aan koolhydraten en suikers, die je vaak goed lieten voelen. Denk aan die bloedsuikerpiek. Even los natuurlijk van emotie eten en snaaibuien. Afkicken kan gepaard gaan met chagrijnigheid, extra emoties en soms onverklaarbare buien. Accepteer dit maar even. Voor de vrouwen onder ons: denk aan de menstruatieperiode.

Tips: Je kunt natuurlijk je buien bestrijden met koolhydraten, maar dat is niet wat je wilt. Ervaar het, accepteer het, vertel je partner wat er aan de hand is en zie het als iets positiefs. Je lichaam is namelijk op alle fronten hard aan het werk.

4. Minder koolhydraten kan leiden tot hoofdpijn

Hoofdpijn is absoluut een bijwerking wanneer je minder koolhydraten gaat eten. Met name mensen die gevoelig zijn voor migraine kunnen zelfs een aanval krijgen. Hoe vervelend ook, dit hoort er bij. Jouw lichaam wil afvalstoffen afvoeren, wat allerlei reacties kan veroorzaken.

Tips: Blijf vooral veel water drinken, zodat afvalstoffen sneller afgevoerd kunnen worden. Een stukje wandelen wil ook helpen om afvalstoffen sneller af te voeren.

5. Obstipatie

Het kan zijn dat je minder vezels eet dan je lichaam gewend is. Obstipatie kan dan op de loer liggen. Het kan ook zijn dat je te weinig water drinkt. Maar over het algemeen ligt het gewoon aan de omschakeling naar een ander eetpatroon. Je lichaam moet gewoon even wennen aan de nieuwe situatie. Denk bijvoorbeeld aan vakantie of de dagen na een etentje. Dan kan jouw stoelgang ook anders zijn.

Tips:

  • Gebruik wat extra gebroken lijnzaad of zemelen
  • Gebruik psylliumvezels
  • Eet meer groenten
  • Slik magnesium
  • Gebruik vezeltabletten
  • Ga wandelen
  • Drink meer water
  • Voeg wat extra vetten toe zoals kokosolie

Lees ook: Buikpijn door een koolhydraatarm dieet: 8 mogelijke oorzaken én oplossingen

6. Diarree

Net als obstipatie kan jouw lichaam juist reageren door aan de diarree te gaan. Je eet namelijk meer vetten dan je gewend bent, wat ervoor zorgt dat ook hier je darmen aan moeten wennen. Denk nu niet gelijk aan het toevoegen van een banaan (die zorgt niet voor verstopping), maar laat je lichaam wennen. Blijft het aanhouden dan is tijdelijk minderen met vetten om je lichaam te laten wennen een goede optie. Dit laatste is zeker van belang als je geen galblaas meer hebt en je merkt dat je moeite hebt met het verteren van vetten.

Wat je dan kunt doen, lees je in dit artikel: Vet eten na galblaasverwijdering: Is een koolhydraatarm dieet wel geschikt?

Een bijkomend effect van zowel diarree als obstipatie, is dat je tijdelijk wat schommelingen in je gewicht kan ervaren. Dit hoort erbij en daar moet je niet van schrikken.

Lees ook: Schommelend gewicht en een koolhydraatarm dieet

7. Honger

Hoewel je juist minder honger zult gaan ervaren, kan het de eerste dagen of eerste 2 weken juist zo zijn dat je veel meer honger krijgt. Echt die knagende trek. Hier moet je echt even doorheen. Verwar dit niet met hoofdhonger (die zin in wat lekkers) maar die echte knorrende trek. Dat heeft ook alles te maken met de omschakeling. Jouw lichaam is gewend gevuld te worden met koolhydraten en suikers wat snelle lekkere trek teniet kan doen. Nu moet het juist meer verzadigd raken van eiwitten en vetten. Dat dat gebeurd zal je ook snel genoeg merken, maar jouw lichaam kan hierin even achterblijven.

Tips: Eet wat meer rauwkost, drink extra water en gebruik wat meer vetten en eiwitten. Denk hierbij aan extra kokosolie of olijfolie, een gekookt eitje, bakje kwark. Een avocado is bijvoorbeeld zo’n voedingsmiddel dat goed vult. Gebruik deze dan vooral.

En kijk ook zeker of je wel voldoende eet. Want dat wat je mindert in koolhydraten, dien je echt aan te vullen met voldoende eiwitten en vetten.

Lees ook: Wat is de juiste balans tussen koolhydraten, eiwitten en vetten

8. Kramp in spieren met name benen

Koolhydraatvermindering heeft een vochtafdrijvende werking in je lichaam. Hiermee wordt niet alleen vocht, maar ook mineralen afgevoerd. Hiermee kun je krampen gaan ervaren, met name in de nacht in de kuiten en benen. Ook in de nek of armen hoor ik vaak. Het meest voorkomende tekort is dan magnesium. Ik raad dit ook altijd aan. Daarnaast kun je een tekort ervaren aan zink, kalium en/ of calcium. In mijn ervaring komt dit alleen voor bij de zeer strikte koolhydraatarme diëten.

Tips: neem een magnesiumsupplement. En gebruik iets meer zout met extra mineralen en jodium. Zie aan het eind van dit artikel de uitleg over welk zout je het beste kunt gebruiken. Een makkelijke manier is in ieder geval al dagelijks een kopje bottenbouillon toevoegen.

9. Slechte adem

Volg je een strikt ketose dieet (maximaal 20-30 gram koolhydraten per dag) of eet je koolhydraatarm (minder dan 50 gram koolhydraten per dag), dan raakt jouw lichaam in ketose. Dit kan zorgen voor een slechte adem, erger dan wanneer je een minder strikt koolhydraatarm dieet volgt. In dit laatste geval zie ik het eigenlijk niet. Bij optimale vetverbranding, ketose, komen er ketonen vrij en die adem je ook uit. Een wat sterkere geur van urine kan hier ook bij horen. De geur gaat vanzelf over, maar kan zeker wel een tijdje aanblijven. Het is in ieder geval een goed teken dat jouw lichaam in ketose is.

Tips:

  • Drink veel water
  • Neem een suikervrij snoepje of kauwgumpje (met mate met name als je een belangrijke afspraak hebt) en kauw op peterselie.
  • Gebruik een natuurlijke  mondspray.
  • Neem Toco Tholin druppels.
  • Gebruik een tongschraper voor extra mondhygiëne.
  • Drink gedurende dag een glas water met appelazijn erin

En poets je tanden misschien wat vaker. Ben je er wel van bewust dat je dan bezig bent met bestrijding van het symptoom. De slechte adem blijft terug komen. Dus blijf vooral op een afstandje staan.

Lees ook zeker even verder in dit artikel: De bijwerkingen van ketose

10. Een onrustige huid

Je zit in een soort van detox periode. Jouw lichaam scheidt alle afvalstoffen uit via urine, zweet, speeksel, adem en huid. Heb je al een gevoelige huid dan kan de reactie zijn dat dit weer even opspeelt. Het moet eerst slechter worden voordat het beter wordt. Maar heb je juist geen last van een onrustige huid, kan het zo maar ineens zijn dat je last krijgt van puistjes of bultjes. Overal op je lichaam en niet alleen op je gezicht. Hoe meer afvalstoffen jouw lichaam nog kwijt moet, hoe erger het kan worden. Dit gaat echt vanzelf over. Het kan juist een goede reden zijn, als je last hebt van bijvoorbeeld acne, koolhydraatarm te gaan eten. Een positieve bijwerking kan juist een meer rustige huid zijn.

Tips: Veel water drinken en vooral geen gekke crèmes of zalfjes gebruiken. Laat het maar gebeuren, kijk het even aan en wacht op het moment dat het over is.

Mijn advies en de oplossing voor vele klachten

Hoe dan ook. Deze bijwerkingen kunnen vervelend zijn, maar zijn heel normaal en horen erbij. Maar er is 1 advies dat ik je op het hart wil drukken en dat is te zorgen voor extra zout en magnesium. Velen klachten zullen daardoor als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Want de meeste bijwerkingen zijn een oorzaak van een disbalans in de elektrolyten. Door het verminderen van koolhydraten, houdt je lichaam minder vocht vast én plast het sneller belangrijke mineralen zoals magnesium, kalium en zout uit. Dit is heel normaal, maar het is belangrijk deze mineralen goed aan te vullen. Je zult merken dat de bijwerkingen van ketose als sneeuw voor de zon verdwijnen. Dit is de ‘cocktail’ die ik aanraad en waar ik zelf, als ook mijn klanten, de meeste baat bij hebben.

De elektrolyten cocktail

Je kan kiezen voor 2 opties om de juiste hoeveelheden magnesium, natrium en kalium binnen te krijgen.

  • Optie 1: 1 supplementenpoeder
  • Optie 2: een cocktail van diverse losse supplementen

Kant en klare elektrolytenpoeder

Deze elektrolytenpoeder van Keton1 is een ideale ‘cocktail’ en hoef je slechts 1 keer per dag te nemen. Gewoon even oplossen in wat water. Deze mix is geheel zonder toevoeging van smaakstoffen, suikers en zoetstoffen. Hierdoor heeft het een natuurlijke smaak van zoet en zout. Het is geheel ontwikkeld voor het koolhydraatarm of ketodieet. Dit is met name fijn om bij de start te gebruiken. Zo versla je zeker alle mogelijke bijwerkingen en afkickverschijnselen.

Maak je eigen elektrolyten cocktail

Uiteraard kan je ook een eigen ‘cocktail’ samenstellen met diverse supplementen en zouten. Dit ziet er als volgt uit:

  • 1 tot 2 keer per dag een ½ theelepel Himalyazout of Keltisch zeezout aan een glas water toevoegen + eventueel extra over je eten.
  • ½ theelepel Jozo Lo-salt met Jodium. Dit kan ook toegevoegd worden aan water of gebruik het over je eten. Heb je een snelwerkende schildklier, kies dan voor de Lo-salt zonder jodium.
  • 1 kopje bottenbouillon per dag.
  • 2 tot 3 keer per dag magnesium, waarbij je de laatste slikt voor het slapen gaan.
  • Optioneel bij spierkrampen kun je aanvullend magnesiumolie gebruiken.

Blijven bepaalde verschijnselen gedurende een langere periode aanhouden en twijfel je of het nog goed gaat of goed is, ga dan vooral naar je huisarts om dit te overleggen.