Het is algemeen bekend dat het vermijden van overmatige suikerconsumptie goed is voor onze gezondheid. Fabrikanten worden echter steeds slimmer in het verdoezelen van suikers. Ze bedenken allerlei andere namen voor suiker die totaal niet lijken op het woord "suiker" zelf, zoals bruine suiker of rietsuiker.
Maar hoe kun je nu weten of een product suiker bevat?
In deze blog laten we je zien hoe je suiker kunt herkennen in producten en bieden we een overzicht van maar liefst 53 andere namen voor suiker.
Hoe herken je suiker?
Op een voedingsetiket kun je op twee plaatsen het woord "suiker" vinden, of een afgeleide daarvan.
Ten eerste in de voedingswaardetabel, onder het kopje "koolhydraten waarvan suikers". Hieruit kun je echter niet afleiden of het product ook toegevoegde suikers bevat. Daarvoor moet je ten tweede kijken naar de ingrediëntenlijst. Hier zijn drie handige ezelsbruggetjes om suiker te herkennen:
- Eindigt het woord op "-ose" (glucose, fructose, dextrose, sacharose)? Dan is het suiker.
- Eindigt het woord op "-stroop" (zoals fructosestroop, dadelstroop en invertstroop)? Ook dan is het suiker.
- Let ook op alle vormen en afgeleide namen van het woord suiker, zoals basterdsuiker, parelsuiker, kokosbloesemsuiker, enzovoort.
Let ook goed op termen zoals "natuurlijke suikers" of "natuurlijke aroma's". Vaak wordt beweerd dat het product geen toegevoegde suikers bevat, terwijl het van nature al rijk aan suiker is, zoals vruchtensappen.
Suiker in de ingrediëntenlijst
Bekijk altijd de ingrediëntenlijst om te zien of er suikers vermeld staan. Hoe hoger ze op de lijst staan, hoe meer suiker er is toegevoegd. De volgorde van ingrediënten geeft namelijk aan hoeveel van elk ingrediënt aanwezig is in het product. Als suiker helemaal onderaan de lijst staat, valt het meestal mee met de hoeveelheid toegevoegde suikers.
Gebruik bovenstaande ezelsbruggetjes om suiker te herkennen, of raadpleeg de onderstaande lijst.
Andere namen voor suiker
Er zijn veel namen voor suiker die helemaal niet lijken op het woord "suiker" zelf. Hier zijn 53 verschillende namen, en de lijst is nog niet eens compleet:
- Agavesiroop
- Ahornsiroop
- Appelsapconcentraat
- Appelstroop
- Basterdsuiker
- Bietenstroop
- Bruine suiker
- Glucose
- Dadelstroop
- Demerara
- Dextrose
- Druivensapconcentraat
- Druivensuiker
- Esdoornsiroop
- Fruitconcentraat
- Fruitextract
- Fruitsuiker
- Fructose
- Fructosesiroop
- Galactose
- Gebrande suiker(stroop)
- Geleisuiker
- Gele kandijsiroop
- Gierstsiroop
- Glucose
- Honing
- Inulinestroop
- Invertsuiker
- Invertsuikerstroop
- Johannesbroodsiroop
- Kandij
- Kaneelsuiker
- Karamel
- Kokosbloesemsuiker
- Maismoutstroop
- Maisstroop
- Malt
- Maltodextrine
- Maltose
- Maltosestroop
- Melasse
- Moutextract
- Moutstroop
- Nectar
- Palmsuiker
- Rietsuiker
- Rijststroop
- Sacharose
- Sucrose
- Vanillesuiker
- Vruchtenextract
- Vruchtenconcentraat
- Vruchtensuiker
Misleidende suikers: fruit en suikervervangers
Let ook op producten die gezoet zijn met fruit, vooral gedroogd fruit. Deze producten kunnen beweren "geen toegevoegde suikers" te bevatten, maar bevatten vaak wel dadels, abrikozen, rozijnen, enzovoort, om ze zoeter te maken. Deze kunnen als suikervervangers worden beschouwd, net als de zogenaamd gezonde kokosbloesemsuiker en palmsuiker. Maar suiker is suiker, en je lichaam maakt geen onderscheid.
Interessante links
Onze blog staat vol met artikelen over gezond leven, gezond eten en afvallen. Veel daarvan richten zich op een koolhydraatarm of koolhydraatbeperkt dieet, wat twee manieren zijn om suikers op een gezonde manier te vermijden. Misschien vind je deze artikelen ook interessant:
- Is jouw bloedsuikerspiegel uit balans? Ontdek de 8 signalen
- Suikerverslaving: Heb jij dat?
- Verstoppertje spelen met suiker (Deel 1)
- Kwade suikers vermijden: Hoe doe ik dat? (Deel 2)
Wil je direct beginnen met het vermijden van suikers? Download dan ons gratis koolhydraatarme weekmenu hieronder.