Koolhydraatarm eten onderweg gedoe? Nee hoor, zo doe je dat!

Een koolhydraatarm dieet volgens als je onderweg bent … Ik ken het wel. Jaren geleden zat ik dagen voor mijn werk in de auto. Ik reed het hele land door en heb bijna alle files in het land wel gezien. Destijds was ik nog niet bekend met een koolhydraatarm eetpatroon en ik weet dat ik vaak een broodje onderweg haalde en zelf een lunchbox vol brood bij me had. Lekker makkelijk en ook simpel om achter het stuur op te eten.

Inmiddels zit ik wat minder op de weg, maar ben ik wel enkele dagen onderweg. Dat betekent voor mij plannen, zowel voor tussendoor als voor de lunch. Ik geef je hierbij mijn beste tips. Zowel voor het zelf klaar maken en meenemen voor onderweg, als voor het onderweg snel even kunnen halen.

Koolhydraatarm eten onderweg – Zelf plannen en meenemen

Stevig ontbijten

Het eerste wat ik op een dag altijd doe als ik weet dat ik langer van huis ben en lang in de auto zit is een groot en stevig ontbijt nemen. Echt, in de auto wil ik nog wel eens een tussendoortje overslaan omdat ik er niet aan denk, of vind ik het even gedoe. Ik zorg dus altijd dat ik stevig heb ontbeten. Doe ik dit niet en ik ga onregelmatig eten of tussendoortjes overslaan dan krijg ik er later op de dag last van. Namelijk met erge trek, hoofdpijn en futloosheid.

Ik neem veel tussendoortjes mee

Noten, gekookte eitjes, rauwkost, bakje yoghurt/ kwark, kaas. En nee, dit is niet altijd gekoeld en wil nog wel eens een koeltasje meenemen. Maar ik pak het ook vaak in aluminiumfolie en dan is het prima te eten. Ook neem ik vaak koolhydraatarme eiwitrepen mee.

Ook zijn er tegenwoordig veel koolhydraatarme tussendoortjes die je kunt bakken met amandelmeel of kokosmeel en heel makkelijk mee te nemen zijn. Kijk eens naar deze muffin bijvoorbeeld.

En kijk zeker even in dit artikel voor nog veel meer tips: Koolhydraatarme snacks en tussendoortjes

Denk ook eens aan een koolhydraatarme eiwitshake.

Dan de lunch

De lunch eet ik vaak op de plek van bestemming of onderweg. Als het onderweg is, probeer ik echt tijd in te ruimen om of mijn lunch rustig in de auto te kunnen eten, of dat ik een lunch onderweg ergens kan nuttigen. Dat betekent vaak dat ik een omelet voor onderweg mee neem. Meestal heel simpel 2 eieren gebakken met gerookte zalm en een groentepakket. Ik vind het heerlijk koud op te eten en het smaakt prima vanuit mijn lunchbox.

Heb je hier geen tijd voor en kies je voor gemak, denk dan aan 2 snee koolhydraatarm brood. Of koolhydraatarme crackers. Dit vult bij mij altijd wel wat minder, met name als ik het alleen beleg met kaas voor het gemak. Maar daar heb ik dan mijn tussendoortjes voor.

Gebruik voor de afwisseling eens een koolhydraatarm broodje. Alle mogelijkheden hieromtrent vind je hier: Koolhydraatarme broodjes en bolletjes: Ontdek de vele mogelijkheden

Koolhydraatarm eten onderweg – Onderweg lunch halen

Ik weet nog goed dat jaren geleden er werkelijk waar niks te krijgen was bij het tankstation, laat staan bij een wegrestaurant.

  1. Zorg dat je goed voorbereid in de auto stapt. En daarmee bedoel ik dat je je route uitstippelt en weet langs welke restaurants je komt. Toen ik veel in de auto zat wist ik waar ik gezonde lunches kon halen.
  2. Mijn favoriet was op een gegeven moment de Mc Donalds. Want weet je dat die salades met kip of garnalen koolhydraatarm zijn? Het zijn vaak de sauzen die vol suikers zitten. Het is op dat moment dus kiezen voor het meest gezonde. Ook vraag ik om een hamburger zonder broodje met wat extra sla, tomaat, kaas, bacon en augurk. Daar hebben ze nog nooit moeilijk over gedaan. Lees ook: Koolhydraatarm uit eten gaan
  3. Bij een tankstation wordt het wat lastiger, want het gaat veelal om brood. Maar ik vraag wel eens om de hele saladebar en belegbar in een bakje te leggen. Dus kaas, ham, ei, sla, tomaat, tonijnsalade, eiersalade en dit te serveren zonder het broodje. Ze kijken wel even raar, maar verder prima. En natuurlijk zal er in die salades wat suikers zitten, maar hey, ik kies nog steeds koolhydraatarm.
  4. Heb je wat meer tijd dan kun je aanschuiven in een restaurant, want overal is wel vlees en vis te verkrijgen met extra groente. En een maaltijdsalade is gelukkig ook standaard in bijna alle restaurants.
  5. En zie je een friettent op je route, ook daar zijn diverse mogelijkheden. Je vindt ze in dit artikel: Koolhydraatarm eten bij een snackbar; kan dat?

Zorg verder dat je altijd een flesje water bij je hebt, eventueel een thermosfles met thee of koffie. Je kunt soms trek ervaren door lang in de auto te zitten, maar dat kan ook heel goed dorst zijn. Drink dus voldoende. Zo moet je er vaak ook even uit om te plassen en strek je direct de benen 🙂