Voedselintolerantie en een koolhydraatarm dieet

De combinatie van een voedselintolerantie en een koolhydraatarm dieet is voor velen een uitdaging. Echter, het is heel goed mogelijk om een koolhydraatarm eetpatroon te volgen met welke voedselintolerantie dan ook.

Wat ik ook vaak zie is dat, juist door te starten met een koolhydraatarm dieet, een bepaalde voedselintolerantie wordt opgemerkt.

Je eet nu misschien ineens meer eieren, vlees, noten, yoghurt of groenten. Deed je dit voorheen niet, dan kan het dus zijn dat je nu een bepaalde drempelwaarde overschrijdt met de hoeveelheden.

Voedselintolerantie en een koolhydraatarm dieet

Wellicht at je voorheen 1 schaaltje kwark of yoghurt, nu misschien wel 2. Door de lactose die in koemelk zit, kun je een reactie in je lichaam krijgen. Je hebt dan te maken met een lactose intolerantie.

Tijd dus om even stil te staan bij voedselintoleranties.

Wat is een voedselintolerantie

Een voedselintolerantie (ook wel voedselovergevoeligheid) is een bepaalde mate van niet kunnen verdragen van bepaalde voedingsmiddelen.

Voorbeelden van klachten die kunnen ontstaan zijn:

  • Darmklachten
  • Last van de maag
  • Loopneus, verstopte neus
  • Vermoeidheid
  • Zweten
  • Huidklachten (eczeem)
  • Opgezwollen lippen en keel
  • Jeukerig gevoel in de mond
  • Buikpijn
  • Misselijkheid
  • Benauwdheid

Maar het kan ook veel meer sluimeren. Denk aan bijvoorbeeld plekjes met eczeem die je misschien al wel jaren hebt. En die ineens weer erger worden.

De verschijnselen die optreden kunnen erg vervelend zijn en treden direct of binnen enkele uren na het eten van het betreffende voedingsmiddel op.

Welke soorten intoleranties zijn er?

Ik spreek hier over intoleranties en niet over allergieën, omdat allergieën zeer acuut zijn en die zou je wel weten als je er echt last van had. Denk aan een notenallergie of pinda allergie die dodelijk kunnen zijn.

Bij een voedselallergie zoals bijvoorbeeld pinda allergie, ontstaan klachten door een reactie van het afweersysteem op specifieke voedingsmiddelen. Het lichaam maakt hierbij antistoffen aan en de reactie treedt vrijwel direct in, na het eten van een voedingsmiddel. Een intolerantie is niet altijd acuut.

De bekendste intoleranties zijn:

  • Lactose (in melk van de koe)
  • Noten
  • Gluten en/ of tarwe (coeliakie is de allergie)
  • Pinda
  • Kippenei
  • Nachtschade groente (tomaten, aubergine, aardappelen, paprika)
  • Histamine

De meeste intoleranties veroorzaken dus reacties op koemelk, noten, tarwe, pinda’s, gluten, kippenei. Maar ook voor vis, schelpdieren, sesam, soja en fruit kunnen mensen intolerant zijn.

Klachten en een koolhydraatarm dieet

Volg jij momenteel een koolhydraatarm eetpatroon en merk je ineens klachten? Hou dan eens voor 3 tot 5 dagen een voedingsdagboek bij en schrijf op wat je hebt gegeten. En welke klachten wanneer ontstaan. Op deze manier kun je een patroon gaan ontdekken. Dan kun je dus starten met het weglaten van voedingsmiddelen om uit te vinden waar je zo op reageert.

Vele voedingsmiddelen die toegestaan zijn in een koolhydraatarm eetpatroon, kunnen dus voedselintoleranties triggeren. Hoe ga je hiermee om?

Weet dat geen enkel voedingsmiddel verplicht is om te eten en je alles makkelijk kan vervangen.

Ik noem de belangrijkste manieren van vervangen:

Noten

Noten zijn een uitstekende bron van goede vetten. Noten kun je helaas niet zo 1 op 1 door een ander voedingsmiddel vervangen, dus het gaat erom dat je op een andere manier gezonde vetten binnen krijgt. Denk aan vette vis, avocado, olijfolie. Het kan met noten overigens ook zo zijn, dat je puur reageert op het buitenste laagje (fytinezuur). Wat je kunt doen is het volgende:

  • Laat de noten of pitten weken in koud water met een scheutje appelazijn.
  • Spoel de geweekte noten en zaden goed af in een vergiet
  • Dep de noten droog met keukenpapier.
  • Bewaar de noten maximaal 3 dagen in een schaaltje bij kamertemperatuur.

Ook dit kan al helpen en ervoor zorgen dat je de noten wel weer gewoon kan verdragen.

Gluten

De meeste gluten zitten in granen als tarwe, rogge, gerst, spelt. Denk dus aan voedingsmiddelen als brood, pasta, crackers, muesli, roggebrood……

In een koolhydraatarm eetpatroon eten we dit eigenlijk al niet of met mate, maar binnen koolhydraatbeperkt kan dit op het menu staan. Kijk dus hoe je reageert op brood, crackers ed. Vervang ze dan door zelfgemaakt brood of crackers, of kies voor een omelet of salade.

Lees ook: Koolhydraatarm glutenvrij brood

En let op dat koolhydraatarm niet hetzelfde is als glutenvrij en vice versa: Is glutenvrij hetzelfde als koolhydraatarm: De overeenkomsten en verschillen

Pinda’s

Even voor de duidelijkheid: pinda’s zijn géén noten. Pinda’s behoren namelijk tot de peulvruchten (net als linzen en erwten) en bevatten meer koolhydraten dan gewone noten. En meer omega 6 vetten, dan de gezondere omega 3 in noten. Reageer je op pinda’s, dan kun je ze dus prima vervangen door noten of andere pitten.

Kippenei

Een kippenei intolerantie of allergie, is iets lastiger in combinatie met een koolhydraatarm eetpatroon dan de andere intoleranties. Ik gebruik ze namelijk graag! Maar hiervoor geldt, het gaat om de eiwitten die je ook prima uit andere voedingsmiddelen kunt halen. Bijvoorbeeld uit vis, vlees, zuivel en peulvruchten.

Ook eiwitshakes zijn een goede vervanging: Koolhydraatarme eiwitshakes: De top 5 beste eiwitshakes voor een koolhydraatarm dieet

Of neem een verantwoorde eiwitreep: Koolhydraatarme eiwitrepen: Mijn top 5 van repen voor in een koolhydraatarm dieet

Lactose

Ik gebruik regelmatig zuivel in mijn menu’s. Denk aan kwark/ yoghurt maar ook kaas, crème fraiche, kookroom. Hier zitten namelijk veel eiwitten in. Maar lactose is iets wat door velen slecht verteerd wordt. Ook in geitenkaas zit lactose, zei het dat dit vaak beter wordt verdragen. Ook geldt voor lactose vaak een drempelwaarde. Yoghurt en kwark kan bijvoorbeeld niet, maar kaas weer wel. Harde kazen bevatten daarentegen weer geen lactose.

Lees ook: Koolhydraatarm dieet en zuivel

Merk je dus bepaalde klachten en gebruik je veel zuivel, dan is het natuurlijk het proberen waard om eens een tijdje te minderen of helemaal geen melkproducten meer te gebruiken. En dan te kijken hoe je je voelt.

Er zijn inmiddels vele alternatieven op de markt zoals:

  • Amandelmelk
  • Sojamelk
  • Havermelk
  • Kokosmelk
  • Kokosyoghurt
  • Sojayoghurt
  • Lactosevrije yoghurt

Ook hiervoor geldt, eiwitten zijn ook uit andere producten te halen.

Kortom, laat je niet tegen houden door een voedselintolerantie. Als je al weet dat je deze hebt, vermijdt dan de voedingsmiddelen die een reactie veroorzaken. Krijg je juist op een koolhydraatarm dieet ineens buikpijn of onverklaarbare klachten, lees dan ook zeker dit artikel: Buikpijn door een koolhydraatarm dieet: 8 mogelijke oorzaken én oplossingen

En hou eens een dagboekje bij om te kijken of het voeding gerelateerd kan zijn.