Zuurkool at ik vroeger alleen in combinatie met aardappelen in een stamppot. Ik vond het altijd zo zuur?. Maar zuurkool is supergezond én koolhydraatarm. Zuurkool is gefermenteerde kool en bevat daardoor veel voedingsstoffen. Het is daarom ook gezonder dan andere kool. Deze kool bevat ook gunstige probiotica, die het beter verteerbaar maken en daardoor een weldaad voor je darmen is.
In combinatie met deze kip een heerlijk verrassend gerecht. Wees niet bang voor het gebruik van de wijn in verband met de koolhydraten. Daar blijft echt weinig van over. Ook zal het grootste deel van de alcohol verdampen door het sudderen, maar er blijft nog wel wat over. Dus hou daar rekening mee als je geen alcohol lust of wilt gebruiken.
Benodigdheden (4 porties)
- 500 gram (wijn) zuurkool (eventueel afgespoeld met water als je het te zuur vindt)
- 2 el rozijnen
- 1 hele scharrelkip
- 50 gram roomboter
- 1 dl droge witte wijn
- 1 laurierblaadje
- 1 el gemalen komijnzaad
- 3 el slagroom
- Peper en zout
Bereidingswijze
- Bestrooi de buikholte van de kip met peper en zout en doe er 3 el zuurkool in.
- Wrijf ook de buitenkant in met zout en met het komijnzaad
- Verwarm de boter in een hoge braadpan en bak de kip rondom bruin in 10 minuten en haal daarna uit de pan.
- Schep de rest van de zuurkool, het laurierblaadje en de rozijnen door het bakvet in de pan en schenk de wijn erbij.
- Leg nu de kip er weer op en laat het in 1 uur zachtjes stoven. Af en toe checken of het niet droog kookt en eventueel water of witte wijn bijvoegen.
- Haal na een uur de kip eruit en met een schuimspaan de zuurkool zodat het vocht in de pan blijft
- Breng het vocht aan de kook en voeg de slagroom toe. Proef en breng op smaak met peper en zout.
- Serveer de kip op de zuurkool en serveer de slagroomsaus er apart bij.
Tip: voeg een klein beetje appelazijn toe voor een extra dosis gezondheid. En om toch iets van het zure van de zuurkool terug te halen als je het te goed hebt afgespoeld.
Lees ook: Appelazijn drinken: is het echt gezond en helpt het bij afvallen?
Voedingswaarden (per portie):
- Kcal: 505 kcal
- Kh: 9
- Vet: 34
- Eiwit: 41