Alternatieven voor melk
14 oktober 2014 
2 min. leestijd

Alternatieven voor melk

In mijn blog ‘Zuivel: gezond of niet?‘ heb ik jullie wat willen uitleggen over de discussie omtrent zuivel. Met name de zuivel van de koe. De conclusie is dat melk helemaal niet zo gezond is als altijd werd beweerd. Koemelk blijkt door veel mensen niet goed verteerd te worden, door de lactose die erin zit. En ook de hoeveelheid calcium de je binnen krijgt kan meer fout doen dan goed.

Ik vind overigens dat zuivel prima past in een gezond eetpatroon. Maar wat als je toch eens wat anders wilt gebruiken? Als je besluit te willen minderen met zuivel, of het toch eens een poosje wilt laten staan, zijn er voldoende alternatieven voor melk.

Wat kun je kiezen als alternatieven voor melk?

Ik ben gek op alles van de geit. Geitenmelk, yoghurt en vooral de kaas. Geitenmelk is licht verteerbaar en geeft minder vaak aanleiding tot overgevoeligheidsreacties en maag-darmklachten. Dit komt doordat de eiwitmoleculen van geitenmelk bijna identiek zijn aan die van moedermelk.

Geitenmelk is een goede bron van hoogwaardige eiwitten, makkelijk afbreekbare vetzuren, vitamines  A, B, C en D en mineralen (waaronder ijzer, calcium, fosfor, magnesium, mangaan, kalium en jodium). In geitenmelk zit ook lactose, zij het in veel mindere mate. Maar als je intolerant bent en geen lactose verdraagt, kun je beter geen geitenmelkse  producten gebruiken.

Andere alternatieven voor melk

Allemaal zonder lactose en volledig plantaardig.

Verschillen tussen plantaardige melk

De ene melk is romiger dan de andere en is daardoor smakelijker in bijvoorbeeld koffie of pap. Rijste- en havermelk zijn vrij dun. Vaak worden er aan deze melksoorten extra vitamines toegevoegd. Rijstemelk bevat wel veel koolhydraten, dus die laat ik zelf altijd links liggen.

Kies dan ook altijd voor de ongezoete variant. Er zijn natuurlijk weer veel gezoete varianten op de markt, waardoor je misschien geen lactose binnenkrijgt, maar wel weer veel suiker.

Lees ook: Wat betekent: ‘Koolhydraten, waarvan suikers……’ op de etiketten?

Over sojamelk is tegenwoordig ook veel te doen. Volgens het boek ‘De voedselzandloper’ het allerbeste alternatief voor melk, volgens anderen absoluut het slechtste wat je kunt drinken. In mijn blog ‘Soja: wel of niet doen’ ga ik hier verder op in voor de geïnteresseerden

Mijn advies en beste keuze

Ongezoete amandelmelk is in mijn opzicht het beste product. Maar ook omdat ik dit gewoon het lekkerste vind. Deze is te vinden bij de houdbare melk. Deze melk is dik en voor allerlei doeleinden te gebruiken als ‘gewone’ melk. En niet onbelangrijk: er zitten heel weinig koolhydraten in. Naast amandelmelk adviseer ik producten van de geit. Goed verteerbaar en ik vind ze lekker van smaak. Hoewel soja helemaal niet zo gezond blijkt te zijn, er zitten stofjes in die niet iedereen even goed verdraagt, blijft het ook nog mijn favoriet voor met name de havermoutpap.

Zoals met alles geldt: kies niet alleen voor dit of dat. Varieer en experimenteer. Luister naar wat je lichaam het beste verdraagt en vorm je eigen mening over alles. Geloof niet zomaar alles wat je leest. Zie het allemaal als een leuke zoektocht, ook om eens andere alternatieven voor koemelk te proberen. Maar wees niet direct panisch over de verhalen die de rondte doen.

Koolhydraatarm weekmenu

Over de schrijver
Ik ben Linda, de drijvende kracht achter Slank met Linda. In mijn blogs deel ik al mijn kennis en ervaring met je omtrent koolhydraatarm eten + het opbouwen van een gezonde relatie met eten. Mocht je vragen hebben, mail mij gerust!
Reactie plaatsen

GRATIS: Koolhydraatarm weekmenu 

Maak kennis met koolhydraatarm eten en download mijn GRATIS WEEKMENU

  • 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes per dag
  • Makkelijke en heerlijke recepten
  • Voorzien van alle voedingswaarden
  • Direct in je mailbox en makkelijk printbaar

Meer advies over 

koolhydraatarm eten?

Er staan meer dan 300 waardevolle en uitgebreide artikelen voor je klaar!