Als er 1 ding is waar ik me altijd op kan verheugen als in naar Spanje ga, zijn het wel de croquetas (kroketten). Een Hollandse kroket is ook lekker hoor, maar de Spaanse varianten zijn echt favoriet. Als heerlijk tapashapje. Gevuld met spek, garnalen, kaas....ze zijn er in alle varianten.
Koolhydraatarme kroket
Heel eerlijk, natuurlijk snoep ik er op vakantie wel eens 1 mee. Maar helaas bevatten ze paneermeel (dus gluten) en kan ik ze niet goed verdragen. Ook zijn ze verre van koolhydraatarm.
Geïnspireerd door recepten op het internet, ben ik zelf gaan experimenteren met koolhydraatarme kroketten. En heel eerlijk, vele varianten vond ik nog teveel naar bloemkool smaken of zijn echt te droog. Na 4 keer proberen heb ik echt de ultieme koolhydraatarme kroket gevonden.
Koolhydraatarme kroket variaties
Deze zijn met Hollandse garnalen, maar je snapt dat je dit kan vervangen door spekreepjes, extra kaas, groenten, tonijn....je kan alle kanten op met deze koolhydraatarme kroket. Het bijzondere is de korst, die is gemaakt met knabbelbacon ter vervanging van de gewone paneermeel. Ze worden goed krokant en hebben een goede 'bite'. Wel belangrijk om ze van te voren te maken en daarna minstens een uur in de koelkast te bewaren, voordat je ze in de oven doet. Dan zijn ze op z'n best.
Zo maak je deze garnalenkroketjes.
Benodigdheden (ongeveer 16 stuks)
200 gram bloemkoolrijst
100 gram Hollandse garnalen
1 eiwit
1 ui
1 teentje knoflook
1 el olijfolie
1 tl kervelpoeder
1 tl zout
30 gram geraspte kaas
45 gram knabbelbacon
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Snipper de ui en bak deze, samen met een geperst teentje knoflook en de kervelpoeder, 5 minuten in olijfolie.
Zet het vuur laag en voeg de bloemkoolrijst en de garnalen toe.
Laat vijf minuten staan en schep af en toe om.
Haal de pan van het vuur en rasp de kaas over het mengsel.
Laat afkoelen en voeg op het laatst het eiwit van 1 ei toe.
Maal de knabbelbacon fijn met een blender (of maal het tussen je handen), totdat een poeder zo fijn als paneermeel ontstaat. Doe dit in een schaal of leg op een bord.
Meng nu het bloemkool/garnalen mengsel met een blender (of staafmixer) tot een ragout.
Maak kleine kroketjes van de ragout. Dit gaat het makkelijkste als je je handen even nat maakt.
Rol ze dan stuk voor stuk door de knabbelbaconpoeder.
Zet ze vervolgens afgedekt minimaal 1 uur in de koelkast.
Haal ze 20 minuten voordat je ze in de oven zet uit de koelkast.
Leg de kroketjes een rooster bekleed met bakpapier. Bak in 15 minuten goudbruin.