Brood vervangen: hoe doe je dat?
Velen willen brood vervangen. Of in ieder geval minder brood gaan eten. Een goed alternatief voor een koolhydraatarm dieet kan zijn het gebruik maken van koolhydraatarm brood.
Of voor wie koolhydraatarm en glutenvrij moet eten, is er glutenvrij en koolhydraatarm brood.
Maar er zijn nog zoveel andere alternatieven.
Daarom hier een overzicht van hoe je brood kunt vervangen.
Ontbijt
Mijn favoriet: Havermout, maar dan wel in de makkelijke versie: overnight oats.
Ingrediënten:
40 gr havermout
200 ml sojamelk, amandelmelk, halfvolle melk
1 el gemengde zaden
1/2 banaan
Paar aardbeien
Handjevol noten
Bereiding:
Doe de havermout en de melk in een kommetje en roer het even door elkaar. Dek het af en zet het in de koelkast. De volgende morgen roer je het even door en voeg je plakjes verse banaan en aardbeien toe. Garneer de overnight oats met de zaden en noten.
Tip: Voeg eventueel wat stevia of kaneel toe voor de finishing touch!
- Eieren. Met eieren kun je alle kanten mee op. Een gekookt eitje, gebakken eitje, roerei. Lekker met wat groenten.
- Pannenkoeken. Mijn favoriet, de banaanpannenkoek.
- Kwark of yoghurt: Vul een bakje met kwark of yoghurt en gooi daar vooral veel lekkers doorheen. Dadels, vijgen, abrikozen, bessen, noten, pompoenpitten, zonnebloempitten, muesli, banaan etc….. Met een beetje honing een heerlijke start van de dag.
- Fruit(shakes). Maak een milkshake met melk en fruit naar keuze. Om het goed vullend te maken, voeg er wat lijnzaad of gehakte noten aan toe. Dan kun je wel even vooruit.
- Quinoa: Quinoa: superfood en gezonde vervanger van rijst en pasta
Lunch
- Restje eten van gisteravond. Ja, serieus. Ik gebruik heel vaak de extra groenten van de avond tevoren voor een salade. Bijvoorbeeld stukjes courgette, uit, champignons en paprika. Als avondmaaltijd heerlijk met zalm. De groenten die ik over heb maak ik als lunch met wat gerookte kip of een blikje tonijn. Ook wil ik er dan nog weleens wat geitenkaas of fetakaas doorheen doen.
- Maaltijdsalade. Inspiratie nodig? Kijk hier: Hoe maak je een heerlijke salade?
- Avocado als basis. Met een avocado kun je alle kanten op. Maar…. Je vindt het lekker of niet. Wat dacht je van avocado met tonijn, pijnboompitten en tomaat. Of avocado met feta, mandarijn en garnalen. Ook heerlijk met gerookte kip, komkommer en radijsjes.
- Eieren: Net als bij het ontbijt zijn eieren heerlijk voor de lunch. Makkelijk mee te nemen en goed vullend. En ook nog eens gezond. Heb je wel eens gedacht aan een fritatta?
Ingrediënten
- Wat rucola en rauwkost (komkommer, gemengde sla en tomaatje)
- 2 eieren
- 1 scheutje water
- olijfolie om te bakken
- 2 eetlepels sour cream (light)
- 100 gram magere ham of gerookte zalm
Bereiden
- Klop de eieren met water en eventueel wat soja of ketjap los
- Olie in een kleine koekenpan en schenk hierin de eiermassa.
- Bak hier een pannenkoekachtige omelet van en laat de omelet uit de pan glijden.
- Bestrijk de omelet met de sour cream.
- Leg hierop de plakken ham of zalm en verdeel daarover wat rucolablaadjes en de rauwkost.
- Rol de omelet op en snijd schuin doormidden.
Je kunt natuurlijk kruiden gebruiken zoals oregano of dille of basilicum. Wat jij lekker vindt! Prima om mee te nemen in de lunchbox.
Quinoa: Kijk eens hier voor een verrassende lunch: Quinoa: superfood en gezonde vervanger van rijst en pasta
Lunch meenemen
Het grootste bezwaar van lunchen zonder brood is: Hoe neem ik een salade of eieren mee naar mijn werk? Natuurlijk kost salade of omelet meer tijd dan een boterham. Dus je moet dat niet ’s ochtends nog willen maken. Bereid dingen in het weekend of tijdens het klaarmaken van het avondeten. Zet ze in de vriezer, ontdooi ze de avond van tevoren en neem ze ’s ochtends mee. Kook een doos eieren en neem er iedere dag eentje mee als snack of onderdeel van je lunch. Een goede, lekvrije lunchtrommel is onontbeerlijk. Kies voor een paar aparte bakjes om je salade in te bewaren.
Lees ook: De koolhydraatarme werklunch, zo gefixt!