Voedingswaarde rijstwafel: zijn rijstwafels gezond

Vroeger at ik zo een heel pak rijstwafels achter elkaar op. Het verzadigde mij niet echt, maar ik vond het heerlijk. Niet wetende dat het alles te maken heeft met de voedingswaarde van de rijstwafel.

Rijstwafels kunnen, als je ze niet voldoende voorziet van beleg met met eiwitten en vetten, echte hongeropwekkers zijn en ze kunnen je bloedsuikerspiegel behoorlijk laten stijgen.

Ze bevatten daarentegen weinig calorieën en worden daarom juist in veel diëten wel voorgeschreven.

In een koolhydraatarm dieet en in mijn koolhydraatarme menu’s kom je de rijstwafel niet tegen, maar in mijn koolhydraatbeperkte menu’s wel.

Lees ook alles over het koolhydraatbeperkte eetpatroon in dit blog van mij: Het koolhydraatbeperkt dieet

In dit blog daarom alles over de voedingswaarde van de rijstwafel en antwoord op de vraag: Zijn rijstwafels gezond of toch niet?

Voedingswaarde rijstwafel

De ‘normale’ rijstwafel bestaat uit 100% zilvervliesrijst met daaraan toegevoegd wat (zee)zout.

1 rijstwafel weegt slechts 7 gram en bevat daarmee per rijstwafel slechts 29 calorieën. Het is een natuurlijk product met slechts wat toegevoegd zout. Ook bestaat het uit zilvervliesrijst waarvan we inmiddels weten dat dit beter is dan witte rijst.

En toch wil ik wat toevoegen over de voedingswaarde van de rijstwafel. Want het probleem is direct dat rijstwafels eigenlijk geen voedingswaarde leveren. Het zijn zogeheten ‘lege’ calorieën, waardoor je er van kan blijven eten. Hoewel we weten dat gewone zilvervliesrijst beter vult en langer verzadigd dan witte rijst, is dat met rijstwafels niet het geval. Het is namelijk gepofte rijst en niet de hele korrel. Het bevat daardoor ook weinig vezels. Het is zo gefabriceerd dat het een door-eet effect heeft.

En nu komt het, rijstwafels zijn hoog in koolhydraten en laag in vetten en eiwitten.

1 rijstwafel van 7 gram levert al 6 gram koolhydraten. Een beetje eiwit en geen vetten. En dit zorgt ervoor dat een rijstwafel hoog scoort op de Glycemische Index.

Glycemische index

Het grootste bezwaar van de rijstwafels is dat ze een hoge glycemische index waarde hebben van 85. Nog hoger dan pure suiker of chips.

En dat is nu juist niet goed voor ons lichaam. Rijstwafels veroorzaken daarmee namelijk een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel. Gevolg is dat je sneller honger hebt en er meer van gaat eten. Zoals ik vroeger dus deed.

Rijstwafels zijn daarmee dus niet geschikt voor mensen wie diabetes type 2 hebben of voor wie de koolhydraten strikter wilt of moet beperken zoals in een koolhydraatarm eetpatroon.

Zie ook: De verschillen tussen koolhydraatarm en koolhydraatbeperkt

En toch een rijstwafel op zijn tijd

Rijstwafels hebben over het algemeen een gezond imago. Dat komt met name door de lage hoeveelheid calorieën en het feit dat ze gemaakt zijn van zilvervliesrijst. De vraag of rijstwafels gezond zijn kan je tweeledig beantwoorden.

Ze bevatten weinig calorieën, dus in die zin zou je ze vaker op het menu kunnen zetten. Maar ik kijk liever naar de koolhydraten en de effecten van een voedingsmiddel op de bloedsuiker. En juist dit laatste maakt voor mij een rijstwafel ongezond. Ik vind het echter te ver gaan een rijstwafel volledig te verbannen uit een gezond eetpatroon. Zoals ik al aangaf zijn ze voor mij niet toegankelijk in mijn koolhydraatarme menu’s, maar wel in een koolhydraatbeperkt eetpatroon.

Lees hiervoor ook zeker even dit blog: Wat mag ik eten in een koolhydraatbeperkt dieet?

Maar nu komt het, ik zorg ervoor dat het beleg wat je erop smeert uit voldoende eiwitten en gezonde vetten bestaat. Daarmee beïnvloedt je de Glycemische Index van het voedingsmiddel en zal de bloedsuikerpiek minder hevig zijn. Ook blijf je hierdoor langer verzadigd en kan een rijstwafel een goed tussendoortje zijn. Of in een enkel geval een goed ontbijt.

Als ontbijt neem ik er dan vaak 2, als tussendoortje 1.

Dit zijn mijn favoriete belegvormen voor de rijstwafel, zodat je er toch op een verantwoorde manier van kunt genieten.

De gezonde rijstwafel

Waarmee kun je de voedingswaarde van de rijstwafel positief beïnvloeden? Door ze te beleggen (besmeren) met bijvoorbeeld:

  • Notenpasta: absoluut een aanrader voor de liefhebbers van pindakaas. Je hebt de notenpasta in verschillende varianten zoals amandelpasta, gemengde notenpasta, cashewnotenpasta. Maar gewone pindakaas (100% pinda’s) kan natuurlijk ook.
  • Roomboter en gerookte zalm
  • Een gekookt eitje met achterham
  • Zachte geitenkaasrondjes met plakjes komkommer
  • Plakjes gerookte kip
  • Avocado en gerookte zalm
  • Makreel of forel
  • Mozzarella met tomaat
  • Brie met walnoten
  • Smeerkaas met komkommer
  • Kaas, gekookt eitje en tomaat

En zo kan ik nog wel even doorgaan! Maar het gaat er dus in feite om dat je het beleg een groter onderdeel laat uitmaken van de maaltijd dan de rijstwafel zelf.

Voedingswaarde rijstwafel: Vrij van gluten

Rijst is glutenvrij en daarmee zijn ook vele rijstwafels glutenvrij. Dus voor wie geen gluten kan verdragen zijn rijstwafels wel weer geschikt. Echter, wel met bovengenoemde aanwijzingen. Bestudeer echter altijd de verpakkingen want sommige rijstwafels kunnen wel sporen bevatten van gluten.

Wil je strikter je koolhydraatinname beperken, kies dan liever voor glutenvrij koolhydraatarm brood.

Rijstwafels voor kinderen

Ik stuitte nog op dit artikel want een jaar geleden groot in het nieuws is geweest: Rijstwafels en kinderen.

Rijst kan schadelijk zijn voor kinderen en daarmee ook de rijstwafels. Dit komt door de mogelijke aanwezigheid van Arseen (of arsenicum) in rijst. Zowel Zweden als België heeft daarmee een officiële waarschuwing uitgebracht om rijst niet dagelijks aan kinderen te geven. Ook het Voedingscentrum adviseert dit.

Hoewel in Nederland strenge controles worden uitgevoerd, is dit nieuws vandaag de dag nog altijd actueel.

Dit is nog even een extra waarschuwing voor als je rijstwafels dagelijks als ‘gezond’ tussendoortje aan je kinderen geeft.

Bewerkte rijstwafels

Tegenwoordig zijn er ook veel rijstwafels te verkrijgen met chocolade, kaas of yoghurtsmaak. Deze varianten zijn echter heel bewerkt en zitten vol kleur- en smaakstoffen. Ook is er vaak extra suiker aan toegevoegd. Deze varianten zou ik daarom altijd afraden.

Wat je wel kan doen als je graag wat afwisseling wilt is variëren met bijvoorbeeld een quinoa, teff, amarant, gerst, boekweit, spelt of maïswafel.

Of kies voor koolhydraatarme crackers.