Ode aan thee: mijn top 5 lekkerste thee smaken en soorten
04 januari 2022 
6 min. leestijd

Ode aan thee: mijn top 5 lekkerste thee smaken en soorten

Wat kan ik af en toe ontzettend genieten van een kopje warme thee. Heerlijk om mee aan tafel te zitten en een paar minuten niks te doen en alleen maar naar buiten te staren. Maar ook ‘s avonds op de bank voor het slapen gaan. Of naast de laptop als ik aan het werk ben.

Dit laatste tegenwoordig wel op minstens 30 centimeter van mijn toetsenbord. De fout om thee over je laptop te gooien maak je namelijk een keer. You live and you learn, als je zo onhandig bent als ik, krijg je vanzelf handigheid in de onhandigheid.

Eigenlijk drink ik thee dus gewoon de hele dag door. Soms drink ik het met een specifieke functie zoals het geval met bepaalde kruidentheeën, of kamillethee om even lekker rustig van te worden. Maar meestal gewoon omdat ik het lekker vind.

Vooral als ik zin heb in even een smaakje in mn mond maar geen honger, voorkomt het drinken van thee ook dat ik allerlei dingen ga eten waar ik eigenlijk helemaal geen trek in heb. Als thee er op deze manier daadwerkelijk voor zorgt dat je minder gaat eten, kan het dus ook ondersteunen bij het afvallen. 

Hoewel ik echt heel veel soorten thee kan waarderen, zijn er een paar theesmaken die ik bijna altijd in mijn theedoos heb zitten. Deze theeën zijn zo lekker dat het gewoon zonde is om ze niet een keer met jullie te delen. Maar eerst gaan we in op de gezondheidseffecten van thee.

In welke thee zit cafeïne?

Toen ik een paar jaar geleden erachter kwam dat er cafeïne in thee zat (ook wel theïne genoemd), was ik toch wel een beetje verbaasd. Net als vele anderen associeerde ik cafeïne vooral met koffie of ongezonde energiedrankjes.

Maar niet in alle ‘thee’ zit cafeïne. Hoe wij het woord thee namelijk gebruiken voor eigenlijk alle varianten op warm water met een smaakje, is thee officieel een plant genaamd Camellia Sinensis. In de blaadjes van deze plant zit cafeïne. Zwarte, groene en witte thee worden gemaakt van de gedroogde bladeren van deze plant en deze thee-varianten bevatten dus ook cafeïne.

Dit wilt dus zeggen dat alle ‘theesoorten’ zonder zwarte, groene of witte thee, eigenlijk helemaal geen thee zijn. Kruidenthee bijvoorbeeld is vaak een blend van verschillende kruiden, zonder theeblaadjes en is dus (bijna) altijd cafeïnevrij.

Ook rooibos is niet afkomstig van de theeplant en bevat dus geen cafeïne. Vruchtenthee daarentegen is vaak op basis van zwarte, groene of witte thee en bevat dus wel cafeïne.

Hoeveel cafeïne zit er in thee en is dit slecht?

Het goede nieuws voor mij is dat er in thee lang niet zoveel cafeïne zit als in koffie. Ik ben ook een koffieliefhebber maar probeer dat bewust te beperken tot drie kopjes per dag. Alleen als ik echt niet wakker kan blijven en dit wel noodzakelijk is, pak ik wel eens eentje extra.

Het is een beetje moeilijk om de precieze hoeveelheid cafeïne in thee te bepalen omdat dit afhankelijk is van bijvoorbeeld hoe sterk de thee is gezet of hoeveel blaadjes er precies in het zakje zitten.

Over het algemeen is het wel zo dat eerst in zwarte, dan groene en als laatste witte thee de meeste cafeïne zit. Als je namelijk een kop van 125 milliliter hebt, zit er ongeveer 30 mg in zwarte thee, 20 mg in groene en 17 mg in witte thee.

Wist je trouwens dat er in cacao ook cafeïne zit? En dan geldt natuurlijk; hoe puurder de chocola hoe meer cafeïne erin zit.

Nu is cafeïne binnenkrijgen helemaal niet zo erg. Sterker nog; in beperkte mate is het zelfs stimulerend voor je concentratie en prestatie en gaat het vermoeidheid tegen.

 Daarbij kent het drinken van groene en zwarte thee ook andere voordelige gezondheidseffecten. Zo toont onderzoek aan dat het drinken van 3 koppen groene of 5 koppen zwarte thee per dag, de bloeddruk verlaagt. Daarbij vermindert het waarschijnlijk het risico op diabetes type 2.

Als je echter te veel cafeïne binnenkrijgt, kan het de bekende nadelige effecten hebben zoals rusteloosheid, slaapproblemen, angstgevoelens of hoofdpijn.

Wat precies te veel is, verschilt een beetje per persoon. De een is gevoeliger voor cafeïne dan de ander. De meeste volwassenen krijgen geen klachten als ze tussen de 500 (vrouw) en 600 (man) mg cafeïne per dag binnenkrijgen.

Is thee drinken net zo goed als water? Of is het vochtonttrekkend?

Hoewel dit soms beweerd wordt, is het niet zo dat je extra vocht verliest door het drinken van cafeïnehoudende dranken. Doordat cafeïne de nieren stimuleert, zorgt het er wel voor dat het vocht het lichaam sneller verlaat.

Thee (en koffie) leveren dus gewoon vocht aan het lichaam en het drinken ervan voorkomt dus dat je een vochttekort oploopt.

Lees ook: Waarom is het belangrijk om genoeg water te drinken bij het afvallen

Mijn top 5 lekkerste thee soorten

Eerlijk gezegd kost het me een beetje moeite met opstellen van deze top 5. Ik denk dat ik wel meer dan 10 lievelings smaken heb namelijk. Maar van deze 5 word ik gewoon altijd blij.

1. Himalaya Yogi Tea (cafeïnevrij)

Dit is echt heel smaakvolle klassieke chai thee met venkel en kruidige gember en een toevoeging van, kaneel, anijs en koriander. Nou moet ik zeggen dat ik de meeste theesmaken van Yogi Tea erg lekker vind.

En de kaartjes met quotes die aan de theezakjes hangen, scoren extra punten bij mij. Heerlijk om even mee weg te dromen.


2. Verse gemberthee (met sinaasappel, kaneel, of rozemarijn) (alle verse kruidenthee is in principe cafeïnevrij)

Geen merk maar gewoon simpele eigengemaakte kruidenthee. Heerlijk vind ik dit om de ochtend mee te beginnen. Gember is ook een geneeskrachtige kruid en heeft onder andere de kracht om misselijkheid en braakneiging te verminderen, te verwarmen bij koude handen en voeten, meer energie en vitaliteit te geven en meer..

Wist je dat gember ook een galstimulerend voedingsmiddel is? Het zorgt ervoor dat galvloeistof wordt verdund en makkelijker gaat stromen.

Daarnaast zorgt het voor een juiste zuurtegraad in de maag, wat de vertering van vetten positief ondersteunt. Daarom is het perfect om dit te drinken/eten als je een galblaasverwijdering hebt gehad.

Lees ook: Vet eten na galblaasverwijdering: is een koolhydraatarm dieet wel geschikt?

3. Clipper Raspberry & Mint organic green tea (groene thee dus met cafeïne)

Stiekem ben ik niet een heel erge fan van groene thee (ik vind het nogal een bittere smaak) maar ik drink het wel omdat ik weet dat het gezond is. Nou heb ik deze van Clipper eens ontdekt, gemaakt van groene theeblaadjes in combinatie met munt en framboos.

Deze heeft een hele heldere, verfrissende en lichte smaak. Helemaal niet zo bitter als normale groene thee dus. Ook de Rooibos en Orange Turmeric Infusion van Clipper vind ik beide heel lekker.
4. Celestrial Mandarin Orange Spice (cafeïnevrij)

Een tijdje terug heb ik sinaasappel thee helemaal ontdekt. Normaal ben ik niet zo van de fruitige theesoorten maar deze is echt super lekker. In deze mix worden sinaasappelen gecombineerd met aromatische kruiden als kruidnagel en koriander. En je kunt er wel een hele kan van trekken, als het niet meer is.

Celestrial vind ik sowieso een fantastisch merk. De Ginger en Turmeric is ook heel lekker!
5. Pukka Lemon, ginger & manuka honey (cafeïnevrij)

Dit is een persoonlijke topper omdat ik eigenlijk heel erg van honing in de thee houd, maar dit (bijna) niet eet omdat het niet past binnen een koolhydraatarm dieet. In deze thee zit de smaak van honing verwerkt en dat geeft net een beetje dat zoete effect wat honing normaal heeft.

De branding rondom deze thee is: als een knuffel die je lichaam en geest warm houdt. Dat zegt genoeg lijkt me. Ook met deze thee kun je gemakkelijk meerdere koppen trekken.Zo dat waren mijn tips voor het lekkerste kopje thee. Tijd om de waterkoker maar weer eens aan te zetten.

Over de schrijver
Mijn naam is Loes en ik ben de nieuwe collega van Linda. Sinds mijn tienerjaren ben ik al erg gepassioneerd over gezonde voeding en leefstijl. Met mijn jonge, frisse blik hoop ik nog meer mensen enthousiast te maken voor Slank met Linda en koolhydraatarm eten. Want ik vind dat iedereen het verdient om lekker in z'n vel te zitten.
Reactie plaatsen

GRATIS: Koolhydraatarm weekmenu 

Maak kennis met koolhydraatarm eten en download mijn GRATIS WEEKMENU

  • 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes per dag
  • Makkelijke en heerlijke recepten
  • Voorzien van alle voedingswaarden
  • Direct in je mailbox en makkelijk printbaar

Meer advies over 

koolhydraatarm eten?

Er staan meer dan 300 waardevolle en uitgebreide artikelen voor je klaar!