Er bestaat altijd veel onduidelijkheid over of alcohol drinken past in een koolhydraatarm dieet. En met het oog op februari, de maand waarin alle dry-january'ers weer 'mogen' drinken, leek het mij handig om hier een boekje over open te doen.
Bij een koolhydraatarme leefstijl eet je minder koolhydraten zoals geraffineerde granen, bepaalde soorten fruit, zetmeelrijke groenten. In plaats hiervan richt je je op het eten van veel gezonde vetten en eiwitten.
Iedereen weet best dat het verstandig is niet teveel te drinken en als je wilt afvallen dat je alcohol beter even kunt laten staan. Maar de verwarring ontstaat altijd door het feit dat vele soorten alcohol helemaal geen koolhydraten bevatten. Hoe zit dit?
Past alcohol drinken in een koolhydraatarm dieet?
Alcohol drinken is zeker niet uitgesloten in een koolhydraatarm dieet. Kijken we alleen naar de koolhydraten, dan kun je goed genieten van de wat sterkere dranken aangezien ze geen koolhydraten bevatten.
Zo bevatten Whisky, Jenever, Gin en Rum helemaal geen koolhydraten. Uiteraard hebben deze dranken wel weer een hoger alcoholpercentage.
Een flesje bier van 33 cl bevat daarentegen gemiddeld 10 gram koolhydraten.
En een glas zoete witte wijn bevat gemiddeld 6,5 gram koolhydraten per 100 ml, terwijl droge witte wijn slechts zo’n 1 gram koolhydraten per 100 ml bevat.
Als je alleen op de koolhydraten let kun je dus bepaalde sterke alcoholische dranken drinken. Maar....deze zijn wel vaak hoog in calorieën en alcoholpercentage en dus helemaal niet bevordelijk voor het afvallen.
Het ‘gevaar’ van alcohol drinken tijdens een koolhydraatarm dieet
Het ‘gevaar’ van het drinken van alcohol zit dus niet zozeer in de koolhydraten als we kijken naar de sterke drank. Een glas bier is omwille van de hoeveelheid koolhydraten echt uitgesloten. Het zit in de alcohol.
- Alcohol maakt hongerig, waardoor je snel extra gaat eten. Ook word je ‘zwakker’ in het zeggen van nee. En 1 glas kan leiden tot meer glazen als de rem eraf is.
- Alcohol is een gifstof voor je lichaam, wat niet kan worden opgeslagen. Je lichaam wil dit zo snel mogelijk weer uit je lichaam hebben. De vertering van vet en koolhydraten gaat op dat moment even langzamer, of staat zelfs stil. Het lichaam kan daardoor de overtollige hoeveelheden vet en koolhydraten opslaan in de vetvoorraad.
- Naast meer vetopslag remt teveel alcohol ook de vetverbranding in de cellen
- Teveel alcohol resulteert in spierafbraak
- Alcohol stimuleert de aanmaak van het stresshormoon cortisol (te hoge cortisol niveaus resulteren in o.a. spierafbraak en vetopslag)
Zoals je kunt lezen heeft alcohol veel (metabole) nadelen. Ben je een persoon die goed op gewicht is en veel sport, dan kan je zonder al teveel problemen alcohol drinken.
Los even van de mogelijke schadelijke gezondheidseffecten die het met zich meebrengt. Daar gaat dit artikel niet over.
Maar voor mensen die proberen hun gewicht onder controle te houden of af te vallen is het drinken van alcohol geen goed idee.
Dat wil niet zeggen dat je niet een glas kunt drinken en toch kunt afvallen of op gewicht kunt blijven.
De alcoholgrens en afvallen is voor iedereen verschillend. Sommigen drinken iedere avond een glaasje en vallen af. Bij anderen stokt het afvalproces. Dat is dus een kwestie van uitvinden wat voor jou werkt.
Lees ook: Koolhydraatarm eten en toch niet afvallen: Stel jezelf deze 10 vragen
In welke alcoholische dranken zitten de minste koolhydraten?
In onderstaande tabellen zie je de voedingswaarden inclusief de koolhydraten (per 100 ml). Deze heb ik van de website Voedingswaardetabel.
Je ziet dus dat in Berenburg, Brandewijn, Gin, Jenever en Whisky geen koolhydraten zitten. Op basis van de hoeveelheid koolhydraten zijn dit dus de beste keuzes. Drink ze dan niet met een suikerrijke frisdrank, maar bijvoorbeeld met Spa Rood of gecombineerd met een Light Drankje. Verder zie je dat Champagne bijvoorbeeld slechts 1,3 gram koolhydraten bevat per 100 ml. En Cognac 1.
Dus je ziet, een glaasje alcohol op zijn tijd moet kunnen, maar dit is geheel afhankelijk van hoe jij reageert op alcohol en of het natuurlijk het afvallen niet in de weg zit.
Een koolhydraatarme cocktail die je best kan drinken
En uiteraard wil ik je wel inspireren voor 1 van de beste keuzes voor een koolhydraatarm drankje/ cocktail.
Een basis cocktail waar je alle kanten mee op kunt.
Nodig:
- 35 ml wodka (of rum, gin, jenever)
- Klein limoentje of citroen
- 200 ml bruisend water (spa rood)
Bereiding:
- Meet de wodka af en giet in een glas.
- Snijd de limoen of citroen in kwartjes.
- Pers het sap van een kwart limoentje of citroentje uit op de wodka.
- Giet het bruisende water erop.
- Roer eventjes en proef of je eventueel nog iets meer limoensap erin wilt.
Voor extra smaak:
- Voeg een aantal aardbeien of frambozen toe
- Voeg wat blaadjes munt toe
- Voeg wat zoetstoffen zoals Stevia of Erythritol toe voor zoetigheid als je dit lekker vindt
- Gebruik wat ijsblokjes voor meer koelte
- Gebruik bruisend water met een smaakje (uiteraard suikervrij)
Dus wel of niet alcohol drinken tijdens een koolhydraatarm dieet?
Het is uiteindelijk een keuze van jezelf of je alcohol wilt (blijven) drinken. Nogmaals, omwille van de koolhydraten hoef je het niet te laten, maar omwille van de alcohol is het wellicht beter om het (even) niet te doen.
In ieder geval niet in de eerste weken om zo je lichaam te laten wennen aan het koolhydraatarme eetpatroon en er zo de optimale gezondheidsvoordelen uit te kunnen halen. En wil je dan toch een glaasje alcohol drinken, drink het dan met mate en laat in ieder geval het bier staan en kies voor de koolhydraatarme varianten.
Drink er dan in ieder geval voldoende water bij en het liefst niet op een lege maag, om zo het extra snacken tegen te gaan.
Elly Schippers
op 02 Nov 2022