De 3 gezondheidsvoordelen van koolhydraatarm eten
Jaren lang is gedacht dat vetten de boosdoeners zijn van ons steeds toenemende gewicht en de ongezonder wordende bevolking, wereldwijd. We zijn vetten gaan minderen, zie de grote opkomst van de light producten in de schappen, roomboter/ kaas/ eieren/ vlees zijn in het ‘niet gezond hoekje’ gezet en toch zijn we alleen maar ongezonder en zwaarder geworden.
Vetten of koolhydraten
Een koolhydraatarm dieet heeft daarom ook altijd in een kwaad daglicht gestaan. Want hoe kan een dieet, of liever eetpatroon, nou goed zijn als er veel vet wordt gebruikt en er ook nog eens dagelijks eieren op het menu staan. Mensen dachten dat deze diëten cholesterol zouden verhogen en hartziekten konden veroorzaken door het hoge vetgehalte en de vele eieren. Ook zou het leiden tot vitaminetekorten.
Lees ook: Vitaminetekort bij koolhydraatarm dieet: Is dit mogelijk en zo ja, hoe voorkom je dit
Niets is minder waar en de wereld van voeding staat op zijn kop. En ook jij mag alles wat je ooit geleerd hebt over afvallen en gezonder worden vergeten. Vergeet het feit dat vetten slecht zijn, dat eieren ongezond zijn, dat roomboter echt niet kan en dat je vooral moet letten op de calorieën.
Het zijn niet de vetten die ongezond zijn en ons dikker doen laten worden. Het zijn de koolhydraten en suikers.
Lees ook: Waarom vet eten om vet te kunnen verbranden
De gezondheidsvoordelen van een koolhydraatarm dieet
Sinds 2002 zijn meer dan 20 menselijke studies uitgevoerd op koolhydraatarme diëten. Deze studies zijn vaak uitgevoerd in vergelijking met de effecten van de traditionele vetarme diëten.
En wat blijkt? Niet alleen veroorzaakt een koolhydraatarm dieet meer gewichtsverlies, zonder honger te hoeven lijden en bij velen vaak ook sneller gewichtsverlies, maar leidt het ook tot grote verbeteringen in de meeste risicofactoren … waaronder cholesterol, insulineresistentie, hoge bloeddruk en diabetes type 2.
Zie ook: 6 redenen om voor koolhydraatarm te kiezen
Ik leg het je uit!
Voordeel 1: Een groter deel van het vetverlies komt uit de buikholte
Niet al het vet in ons lichaam is hetzelfde. Het is waar het vet opgeslagen wordt wat bepaalt hoe het onze gezondheid en risico op ziekte zal beïnvloeden.
We hebben namelijk vet onder de huid en vet in de buikholte. Dat heet visceraal vet. Het vet in de buikholte ligt vaak rond de organen en is hiermee het meest gevaarlijke vet dat bestaat. Veel vet in dat gebied kan ontstekingen en insulineresistentie veroorzaken en wordt beschouwd als een toonaangevende oorzaak van het metabool syndroom. Dit betekent dat het metabolisme (de stofwisseling) verslechtert, en er vervolgens zich in het lichaam langzaam maar zeker een reeks van gezondheidsproblemen (het syndroom) ontstaat.
Metabool syndroom
Het metabool syndroom is een medische conditie die wordt geassocieerd met diabetes mellitus type 2 en hart- en vaatziekten. Het is een verzameling van symptomen:
- Te hoge middelomtrek
- Verhoogde bloeddruk
- Verhoogde nuchtere bloedsuikers
- Verhoogde triglyceriden
- Verlaagde HDL cholesterol
Het goede nieuws is dat al deze symptomen verbeteren met een koolhydraatarm dieet. Helaas wordt er door de overheid en gezondheidsinstanties nog steeds een caloriearm en vetvrij dieet geadviseerd, wat dit metabool syndroom helaas niet oplost en vaak alleen maar erger maakt.
Koolhydraatarme diëten zijn zeer effectief bij het verminderen van dit schadelijke buikvet. En daarmee dus ook de hiervoor genoemde risicofactoren.
Mijn ervaring: Ik zie het dagelijks bij mijn klanten gebeuren. Ik heb namelijk een weegschaal die ook dit interne buikvet berekend. Al na 2 weken zie ik een daling van dit interne buikvet.
Voordeel 2: Het goede cholesterol (HDL) wordt verhoogd, het slechte (LDL) wordt verlaagd
Triglyceriden in het bloed worden verlaagd
Triglyceriden zijn vet moleculen. Het is bekend dat de nuchtere triglyceriden, de hoeveelheid die we na een nacht vasten in het bloed hebben, een sterke risicofactor is voor hart- en vaatziekten. De grootste oorzaak waarom deze triglyceriden in het bloed zitten is de koolhydraat inname en dan met name de suiker fructose. Als mensen minder koolhydraten eten hebben ze een verlaging van de triglyceriden in het bloed. Bij de gewone caloriearme diëten wordt het triglyceriden gehalte in het bloed in de meeste gevallen juist verhoogd.
Verbeteren van het LDL (slechte) cholesterol
Low Density Lipoprotein (LDL) wordt ook het slechte cholesterol genoemd. Mensen met dit hoog LDL cholesterol hebben meer kans op hartaanvallen. Echter, er zit wel een nuance in. Wetenschappers hebben ontdekt dat het uitmaakt wat voor type LDL cholesterol het is. Ze zijn niet allemaal gelijk. De grootte van de deeltjes is belangrijk.
Mensen die het meeste kleine deeltjes hebben een verhoogde risico op hart- en vaatziekten. Terwijl mensen die het meeste grote deeltjes hebben een lage risico op hart- en vaatziekten hebben. Het blijkt dat een koolhydraatarm dieet de kleine LDL deeltjes omzetten naar de grote LDL deeltjes en ondertussen de LDL deeltjes in het bloed verlagen.
Verhoging van het HDL (goede) cholesterol
High Density Lipoprotein (HDL) wordt vaak het ‘goede’ cholesterol genoemd. Het klopt eigenlijk niet helemaal om dit ‘cholesterol’ te noemen … alle cholesterolmoleculen zijn hetzelfde.
HDL en LDL verwijzen naar de lipoproteïnen die cholesterol in het bloed vervoeren. LDL vervoert het cholesterol van de lever naar de rest van het lichaam en HDL haalt het cholesterol uit het lichaam en vervoert het naar de lever. In de lever kan het worden hergebruikt of uitgescheiden.
Het is bekend dat hoe hoger het niveau van HDL, hoe lager het risico op hartziekte zal zijn.
Om HDL te verhogen moet men vet eten. En dit is dus juist wat we doen bij koolhydraatarme diëten. Terwijl bij diëten die vetarm zijn, het HDL cholesterol stabiel blijft of zelfs daalt.
‘Triglyceriden:HDL ratio’ is een andere factor om hart- en vaatziekten te voorspellen. Hoe hoger deze is, hoe groter de kans op hart- en vaatziekten. Door juist het verlagen van de triglyceriden en het verhogen van het HDL is een koolhydraatarm dieet een verbetering voor deze factor.
Dit gezegd hebbende wil ik daar het volgende nog aan toevoegen. Iets wat we jaren te horen hebben gekregen en nog vaak van de huisarts te horen krijgen. Het eten van (verzadigde/dierlijke) vetten zou het cholesterol in je bloed verhogen en daarmee zorgen voor een hoog risico op hart- en vaatziekten. Een gemeten hoog cholesterolgehalte in je bloed zou het risico op hart- en vaatziekten verhogen. De arts schrijft dan onmiddellijk medicijnen voor.
Inmiddels blijkt uit meerdere studies dat dit niet klopt. Het eten van verzadigde/dierlijke vetten zorgt niet voor een verhoging van cholesterol in je bloed en daarmee ook niet voor hart- en vaatproblemen. Daarom raad ik iedereen altijd de medicijnen af en koolhydraatarm te gaan eten.
Lees ook: Hoog cholesterol en een koolhydraatarm dieet
Voordeel 3: Omkering van diabetes type 2
Als je te maken hebt met diabetes type 2, is je lichaam niet goed in staat om koolhydraten te verwerken. Normaal gesproken worden koolhydraten omgezet in kleine deeltjes glucose, die eindigen als bloedsuiker. Als de bloedsuikerwaarden omhooggaan, reageert de alvleesklier door het hormoon insuline af te geven. Insuline zorgt ervoor dat suiker de cellen binnendringt. Bij gezonde mensen blijven de bloedsuikerschommelingen gering.
Bij diabetici werkt dit echter niet naar behoren in het lichaam, hetgeen schade kan aanrichten.
Koolhydraten en de invloed op de bloedsuiker
Koolhydraten hebben de meeste invloed op de bloedsuiker. Dit komt omdat het lichaam deze afbreekt tot glucose. Daarom moeten diabetici insuline spuiten of medicatie slikken om de koolhydraten te kunnen verwerken die worden gegeten.
Vele onderzoeken erkennen een koolhydraatarm dieet bij de behandeling van diabetes type 2. Hierdoor is er minder insuline nodig om de bloedsuiker te verlagen.
Volgens Dr. Eric Westman, die veel patiënten met diabetes heeft behandeld met een koolhydraatarm dieet, moet de dosis insuline met 50% worden verlaagd op de eerste dag. In een onderzoek met diabetes type 2 patiënten had 95,2% de glucose verlagende medicijnen verminderd of helemaal niet meer nodig in 6 maanden tijd.
Mensen die glucose verlagende medicatie gebruiken en starten met een koolhydraatarm dieet moeten regelmatig worden gecontroleerd, omdat de dosis vaak al na enkele dagen kan worden aangepast. Dit is belangrijk om hypoglycemieën te voorkomen.
Hoeveelheid koolhydraten bij diabetes type 2
De optimale hoeveelheid koolhydraten kan per persoon variëren, aangezien iedereen een unieke reactie heeft op koolhydraten. Over het algemeen geldt: hoe minder koolhydraten je eet, hoe minder je bloedsuiker zal stijgen.
Lees ook: Alles over een koolhydraatarm en diabetes type 2 dieet
Dit is een kleine greep uit de gezondheidsvoordelen die koolhydraatarm eten met zich mee kan brengen. Echter ieder lichaam is anders, werkt anders, dus overleg altijd eerst met je arts wanneer je wilt starten met een koolhydraatarm dieet.
Dit artikel is door mij geschreven vanuit mijn eigen ervaringen met klanten die ik dagelijks spreek en meemaak. Ik zie dat voeding zoveel voor ze doet. Geen medicijnen meer, een gezonder lichaam en een fitter persoon dat tegen over mij zit. Om maar niet te spreken van de verandering in kilo’s.
Het is echter belangrijk te realiseren dat koolhydraatarm eten geen dieet is. Het is niet iets wat je tijdelijk doet om daarna weer terug te gaan naar oude gewoonten. Het is echt voor een verandering van je leefstijl. Want anders kom je weer in dezelfde ongezonde situaties terecht.
Bronnen:
https://authoritynutrition.com/23-studies-on-low-carb-and-low-fat-diets/
https://authoritynutrition.com/low-carb-diet-for-diabetes/
http://www.ravnskov.nu/references/#039