Hoe je buikvet kunt verbranden door het volgen van een koolhydraatarm dieet
08 december 2021 
6 min. leestijd

Hoe je buikvet kunt verbranden door het volgen van een koolhydraatarm dieet

De gouden tip voor het verbranden van buikvet is in deze tijd misschien wel meer gewenst dan ooit. Want als deze periode ons een ding duidelijk maakt, is dat het erg gevaarlijk kan zijn om overgewicht en met name te veel buikvet te hebben.

Zonder te veel in te gaan op deze narigheid, is het goede nieuws dat als je gaat afvallen, je buikvet meestal als eerste verdwijnt en het risico op ziektes daardoor meteen afneemt.

In tegenstelling tot wat sommige sites of organisaties soms beweren hoef je echt geen 100 crunches per dag te doen of jezelf helemaal uit te hongeren om je buikvet te verbranden en verliezen. Sterker nog; buikspieroefeningen doen werkt hier helemaal niet voor en van een crashdieet is nog (bijna) nooit iemand blijvend slank geworden.

Lees ook: Waarom een crashdieet niet werkt en hoe je wél kunt afvallen

Mensen die al een tijdje de Slank met Linda methode toepassen, hebben misschien al ervaren dat koolhydraatarm eten heel effectief is voor het verbranden van buikvet. Hoe dat precies zit, leg ik in dit artikel uit.



Waarom is het ‘slim’ om buikvet te verbranden?

Het verbranden van buikvet geeft je niet alleen meer zelfvertrouwen maar is ook erg belangrijk voor je gezondheid.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen; vet op je buik is veel schadelijker dan vet op andere plaatsen in je lichaam. Ons buikvet bestaat uit twee soorten vet. Het vet onder je huid en het vet dat in de buikholte tussen de organen zit (visceraal vet).

Visceraal vet beschermt de organen en heeft zo wel degelijk een functie. Het kan echter gevaarlijk zijn als je er te veel van hebt. Uit de vetcellen in het buikvet komen namelijk continu de vetten vrij die hierin opgeslagen zijn en die gaan rechtstreeks naar de organen.

Dit kan ernstige gevolgen hebben zoals diabetes, een verhoogde kans op dertien vormen van kanker, onvruchtbaarheid, gewrichtsklachten en depressie.

Daarbij heb je door te veel buikvet een verhoogde gevoeligheid voor infectieziekten (zoals corona). Als je overgewicht hebt, heb je een chronisch actief immuunsysteem waardoor je afweer minder goed werkt op virussen. Hierdoor ben je heel kwetsbaar en dit is nou precies niet wat je wilt in deze tijd.

Als je dus wilt voorkomen dat je (heel) ziek wordt, is het beste wat je nu kunt doen de overstap maken naar bijvoorbeeld een koolhydraatarm dieet en zorgen dat je buikvet gaat verliezen.

Wanneer heb je te veel buikvet?

De buikomvang is een goede indicatie om te meten of je te veel buikvet hebt. Voor mannen geldt dat ze met een buikomtrek boven de 102 centimeter een verhoogd gezondheidsrisico hebben, voor vrouwen geldt dit bij een omtrek van meer dan 88 centimeter.

Als je besluit om te gaan afvallen, is het opmeten van je buikomvang dus een uitstekend meetinstrument om te bepalen hoe je ervoor staat en hoeveel succes je hebt geboekt. Ik zou dan niet alleen je buikomvang maar ook je armen en benen opmeten.

Lees ook: schommelen in gewicht bij het afvallen

Oorzaken van te veel buikvet

Teveel (buik)vet ontstaat in de eerste plaats heel simpel als je meer calorieën binnenkrijgt dan dat je verbruikt. Je lichaam slaat het te veel aan calorieën op als vet, niet alleen op je buik maar ook op andere delen van je lichaam. Als je wilt vet wilt verliezen, zul je dus minder calorieën moeten binnenkrijgen dan dat je verbruikt.

Ik heb het dan uitdrukkelijk niet over crashdiëten of andere diëten waarbij je minder dan 1200 calorieën per dag eet. Dit kan je lichaam namelijk in een spaarstand of hongermodus brengen, wat je metabolisme vertraagt en waardoor je dus helemaal niet afvalt.

Hoe te veel calorieën binnenkrijgen dus in het algemeen zorgt voor meer vetopslag in je lichaam en dus ook in je buik, zorgt veel stress echt voor specifiek meer buikvet.

Als je bijvoorbeeld een drukke baan of leven hebt of je hebt emotioneel gezien een heftige tijd en je ervaart daar veel stress van dan maakt je lichaam veel van het hormoon cortisol aan. En een verhoogde cortisolwaarde zorgt ervoor dat je overtollige calorieën opslaat als buikvet.

Daarbij zorgt stress er ook nog eens voor dat je meer trek krijgt in ‘ongezond voedsel’ waardoor je meer van dit gaat eten. En dit helpt natuurlijk niet bij het afvallen.

Sterker nog: het leidt ertoe dat je in een domino-effect van aankomen belandt. Door stress ga je meer (ongezond) eten dan dat je verbrandt, waardoor de overtollige calorieën worden omgezet in vet, dat door het stresshormoon cortisol regelrecht naar je buik wordt gestuurd.

Lees ook: Stress en niet kunnen afvallen. Hoe kan dat toch?

Hoe verlies je buikvet door koolhydraatarm te eten?

Als je koolhydraatarm eet dan eet je minder koolhydraten en meer gezonde vetten, eiwitten en groenten. Je eet dus anders maar zeker niet minder.

Door koolhydraatarm te eten, eet je dus niet minder, maar vaak wel minder calorieën. Kijk maar eens naar onderstaand voorbeeld. Door bijvoorbeeld spaghetti te vervangen door koolhydraatarme courgette-pasta kun je dus heel wat calorieën besparen.

 


Het gevolg van minder koolhydraten eten is dat opgeslagen vet wordt verbrand. Koolhydraten worden in je lichaam namelijk opgeslagen als reserves in je spieren. Doordat je minder koolhydraten eet, zorg je ervoor dat je lichaam vet moet gaan verbranden om energie te krijgen omdat het dus geen energie kan halen uit de koolhydraat-reserves in de spieren. Hierdoor val je dus af en zet je de (buik)vetverbranding in gang.

Wil je dus op een effectieve manier buikvet verliezen en verbranden? Dan is het volgen van een koolhydraatarm dieet misschien iets voor jou.

Overigens is het verliezen en verbranden van buikvet niet het enige resultaat dat je mag verwachten als je een koolhydraatarm dieet gaat volgen. Zo kunnen andere gezondheidsvoordelen zijn: herstel van je metabolisme, omkeren diabetes type 2, verbeterde cholesterolwaardes, verlaging bloeddruk, vermindering darmproblemen, vermindering overgangsklachten, stabiliseren hormonen en minder hoofdpijnklachten.

Lees ook: Welke resultaten mag je verwachten met een koolhydraatarm dieet

5 andere tips om buikvet te verliezen

Behalve het aanpassen van je eetpatroon door bijvoorbeeld koolhydraatarm te gaan eten kun je nog andere dingen doen of ondernemen om jezelf fit en gezond te krijgen en buikvet te verliezen.

1. Zorg voor voldoende ontspanning en verminder je stress

Wat is het eerste wat je doet als je uit je werk komt? Wen jezelf aan om eerst even in de relaxmodus te gaan. Ontdek waar jij lekker van kunt ontspannen, bijvoorbeeld een bad nemen, een wandeling maken of gewoon even bankhangen en een dutje doen.

Daarnaast is voldoende slapen heel belangrijk voor het tegengaan van stress. Zorg dus dat je voldoende nachtrust krijgt.

2. Ga meer bewegen

Meer bewegen is niet alleen goed voor het verbranden van calorieën en dus voor het voorkomen van vetopslag maar ook voor het verminderen van stress.

Hoewel er altijd van allerlei sporten wel of niet worden geadviseerd om af te vallen is mijn advies vooral: vind een manier van bewegen die jij leuk vindt en die daardoor voor jou goed vol te houden is. Het is namelijk heel simpel iets wat je niet leuk vindt, houd je meestal ook niet lang vol.

Ik zie vaak op instagram, pinterest etc. allerlei challenges en buikspieroefeningen voor een platte buik. Dit werkt helemaal niet want je kunt niet plaatselijk vet verbranden.

Vetweefsel staat niet in contact met spieren. Dus hoe hard je ook je buikspieren traint, het vet om je spieren reageert hier niet op. Vet staat alleen in contact met hormonen en die reguleer je met je voeding. Spieren hebben dus geen invloed op waar jij vet verbrandt.

En onthoud dat het bij afvallen voornamelijk en allereerst draait om anders eten en niet zozeer om meer sporten.

Lees ook: Afvallen zonder te sporten, kan dat? Of: Sneller afvallen door wandelen

3. Zet een intentie en werk aan je mindset

Misschien heeft deze tijd jou op een bepaalde manier geraakt waardoor jij je bewust bent geworden van het belang van een fit en gezond lichaam. Misschien wist je dit al langer maar probeer je al jaren crashdiëten of andere afvalmethodes die voor jou helemaal niet werken.

Blijf lief voor jezelf maar realiseer je dat het belangrijk is om je relatie met eten te herstellen. Vraag jezelf af of je hier klaar voor bent en begin dan met jezelf te beloven nooit meer mee te doen aan 'n een of ander crashdieet waardoor je alleen maar verder van die gezonde relatie met eten af komt te staan.

4. Stel een doel of doe dit niet

Ken jezelf. Motiveert een doel stellen jou? Of word je er veelal moedeloos van? Mensen die goed gaan op doelen stellen, zijn over het algemeen in staat om gemotiveerd te raken door het doel en gefocust te blijven op de reis.

De valkuil is echter om te veel op het doel te focussen waardoor je ongeduldig wordt en de reis moeizaam en uitzichtloos is. Als je dit van jezelf weet, stel dan geen doel maar focus je puur op de  reis.

5. Vind een stok achter de deur

Zoek iets dat jou kan motiveren en helpen bij het aanleren van een nieuwe gezonde leefstijl. Kies je er bijvoorbeeld voor om koolhydraatarm te gaan eten, kunnen mijn weekmenu's een goede houvast zijn.


Over de schrijver
Mijn naam is Loes en ik ben de nieuwe collega van Linda. Sinds mijn tienerjaren ben ik al erg gepassioneerd over gezonde voeding en leefstijl. Met mijn jonge, frisse blik hoop ik nog meer mensen enthousiast te maken voor Slank met Linda en koolhydraatarm eten. Want ik vind dat iedereen het verdient om lekker in z'n vel te zitten.
Reactie plaatsen

GRATIS: Koolhydraatarm weekmenu 

Maak kennis met koolhydraatarm eten en download mijn GRATIS WEEKMENU

  • 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes per dag
  • Makkelijke en heerlijke recepten
  • Voorzien van alle voedingswaarden
  • Direct in je mailbox en makkelijk printbaar

Meer advies over 

koolhydraatarm eten?

Er staan meer dan 300 waardevolle en uitgebreide artikelen voor je klaar!