6 redenen om voor koolhydraatarm te kiezen
21 april 2015 
2 min. leestijd

6 redenen om voor koolhydraatarm te kiezen

Veel mensen vragen mij de laatste tijd: hoe weet je dat een koolhydraatarm dieet werkt?

Nou, ten eerste zie ik het elke dag in mijn praktijk! Maar ik snap dat dat een beetje klinkt als: “wij van wc-eend adviseren u wc-eend”. Daarom heb ik twintig wetenschappelijke artikelen voor jullie opgezocht waarin nog eens beschreven wordt waarom je voor koolhydraatarm moet kiezen. Er zijn namelijk vele gezondheidsvoordelen.

Niet 1 dieet voor iedereen

Ik geloof erin dat er niet één dieet bestaat voor iedereen. We zijn allemaal anders en wat voor de ene persoon wel werkt, werkt voor een ander misschien helemaal niet. Toch geloof ik er wel in dat een groot deel van de mensen baat heeft bij een koolhydraatarm dieet. In ieder geval met minderen met koolhydraten.

Lees ook: Bestaat het beste dieet?

Er zijn maar weinig zaken zo effectief gebleken als een koolhydraatarm dieet voor mensen met overgewicht of obesitas, diabetes type 2 en mensen met een metabolisch syndroom. Voor deze groepen geldt dat er veel onderzoek is gedaan naar de effecten van een koolhydraatarm dieet in vergelijking met vetarme diëten.

Koolhydraatarme diëten leiden moeiteloos tot calorie vermindering

Er zijn een aantal studies waarin twee groepen zijn vergeleken waarbij de mensen met het koolhydraatarme mochten eten tot ze vol waren en mensen met een dieet waarbij calorieën moeten worden geteld en de porties moeten gemaximaliseerd. Ondanks dat bleek dat de mensen met het koolhydraatarme dieet minder calorieën binnen kregen dan de andere groep. Met als gevolgd dat de koolhydraatarme diëten zorgen voor een ‘automatisch’ gewichtsverlies; het is niet nodig om de porties te controleren zolang het aantal koolhydraten maar laag blijft.

Koolhydraatarme diëten leiden tot meer gewichtsverlies

Een vermindering van de inname van koolhydraten, leidt bijna altijd tot een groter gewichtsverlies dan diëten die vet reduceren. Soms is het verschil klein maar soms is het gewichtsverlies wel 2 keer groter. Bij tests blijkt dat vooral veel visceraal vet (orgaan vet of buikvet) verdwijnt bij koolhydraatarme diëten. Dit betekent dat het het diepe viscerale vet, vaak geassocieerd met diabetes en hartziekten als eerste wordt verbrandt bij koolhydraatarme diëten

Lees ook: Welke resultaten kun je verwachten met een koolhydraatarm dieet

Koolhydraatarme diëten verlagen triglycerides

Triglyceriden zijn een hoge risico factor bij hartziekten en hebben een directe correlatie met de koolhydraten in het dieet. Dat betekent dus dat koolhydraatarme dieten zorgen voor minder triglyceriden; een effect dat bij vetarme diëten niet optreedt.

Koolhydraatarme diëten verhogen het HDL cholesterol

Het HDL cholesterol is het ‘goede’ cholesterol die er voor zorgt dat we minder kans maken op hartziekten (of een cluster aan gezondheidsproblemen waaronder het metabool syndroom). Simpel gezegd zorgt deze stof ervoor dat afvalstoffen naar de lever worden geleidt. Veel HDL cholesterol zorgt dus voor een snelle afvoer van afvalstoffen. Koolhydraatarme diëten zorgen ervoor dat we meer HDL cholesterol aanmaken. Dat is dus goed voor ons; je algehele gezondheid en je hartconditie verbeteren.

Lees ook: Hoog cholesterol en een koolhydraatarm dieet

Koolhydraatarme diëten zorgen voor een betere glycemische controle

De mensen die het meest baat hebben bij een koolhydraatarm dieet zijn mensen met insulineresistentie en diabetes type 2. Minder koolhydraten betekent niets anders dan minder suiker. Dat zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel in balans blijft en er minder tot geen noodzaak is voor medicijnen die de insuline en glucose verminderen. Er zijn al artsen die een koolhydraatarm dieet voorschrijven, hetgeen bij veel patiënten leidt tot vermindering in insuline gebruik of het volledig stoppen met medicijnen.

Lees ook: Alles over een koolhydraatarm en diabetes type 2 dieet

Koolhydraatarme diëten zijn makkelijker

Ondanks dat je koolhydraten zoveel mogelijk uit je eetpatroon weglaat, lijkt het erop dat het volgen van deze leefstijl makkelijker is dan een vetarm dieet. In een aantal studies waar deze groepen vergeleken worden houden de mensen met koolhydraatarme diëten het langer vol. Niet zo gek als je bedenkt wat er allemaal nog overblijft om te kunnen eten. Kijk maar eens in deze lijst: Eten zonder koolhydraten: koolhydraatarme voedingsmiddelen

Koolhydraatarm weekmenu

Over de schrijver
Ik ben Linda, de drijvende kracht achter Slank met Linda. In mijn blogs deel ik al mijn kennis en ervaring met je omtrent koolhydraatarm eten + het opbouwen van een gezonde relatie met eten. Mocht je vragen hebben, mail mij gerust!
Marg
Door

Marg

op 14 Sep 2015

Door koolhydraatarm krijg ik te weinig vezels binnen. Problemen met de darmen. Harde en pijnlijke buik. Neiging tot te veel vet eten, om eenzelfde verzadigingsgevoel te krijgen. Cholesterol vliegt omhoog! Om even snel op gewicht te komen is het wel makkelijk, om koolhydraatarm te eten.

Paula
Door

Paula

op 19 Feb 2016

Nou ik ga serieus beginnen, voelt okee.

Reactie plaatsen

GRATIS: Koolhydraatarm weekmenu 

Maak kennis met koolhydraatarm eten en download mijn GRATIS WEEKMENU

  • 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes per dag
  • Makkelijke en heerlijke recepten
  • Voorzien van alle voedingswaarden
  • Direct in je mailbox en makkelijk printbaar

Meer advies over 

koolhydraatarm eten?

Er staan meer dan 300 waardevolle en uitgebreide artikelen voor je klaar!