Afvallen zonder dieet: 10 tips om zonder een dieet van die kilo's af te komen!

Komt het volgende je bekend voor?

Jij hebt de beslissing genomen! Of het nu je verjaardag is, een bruiloft, een vakantie of nieuwjaarsdag, je hebt besloten dat NU de tijd is.

Je gaat op dieet … JA!

Je belooft jezelf dat het nu echt gaat slagen. Je besluit dat het nu echt klaar is met je gewicht, je slechte gezondheid en dat gedoe over eten. En dat nu echt die knop om moet

Je gaat jezelf discipline opleggen, negeert je honger, je volgt strikt de richtlijnen van het dieet, gaat er misschien bij sporten.

Je zegt tegen jezelf dat het nu echt moet gaan lukken

Maar naarmate dagen vorderen, begin je jezelf alweer af te vragen wanneer die eerste ‘trek’ weer begint. Je begint jezelf weer af te vragen waarom het nu wel gaat lukken.

En dan betrap je jezelf erop dat je toch weer toegeeft aan die ‘trek’ en je gedachte is alweer saboterend: ‘De dag is toch al verpest’, ‘ach ik heb dit weekend nog een feestje’ ik begin morgen of maandag

En voor je het weet sta jij weer op het punt waar het die bewuste dag allemaal begon. Qua gewicht, je gezondheid, je zelfvertrouwen, je zelfbeeld.

En je begint weer steeds meer van jezelf te balen, je verbergt je liever voor je gezin, voor je omgeving, op je werk. Want wat zullen ze allemaal niet van je denken?

En je kan maar niet snappen dat je op alle fronten in je leven jezelf discipline kunt opleggen. En je heel goed voor anderen kunt zorgen, maar dat het met eten gewoon niet lukt.

En prompt betrap je jezelf erop dat je weer vast zit in die vicieuze cirkel. Weer op zoek naar een nieuw dieet of methode om af te vallen. Weer proberen die draad weer op te pakken. En nu moet het echt lukken toch?

Of bestaat er ook een manier van afvallen zonder een dieet?

Jazeker, die bestaat. En in dit blog laat ik je zien hoe je dan kunt doen.

Want afvallen en gezond worden geen resultaten zijn die je kunt bereiken en dan weer kunt vergeten.

Het is geen eetschema van 8 weken, of een uitdaging van 30 dagen, of een 7-daagse detox. En het is al helemaal geen crashdieet, waarbij je jezelf voor een bepaalde periode uithongert. Met soms zelfs maar 500 calorieën per dag.

Diëten werken niet. Punt. En 95% van de mensen die al eens een dieet heeft gedaan, valt weer terug in oude gewoontes.

Kies daarom voor blijvend afvallen zonder dieet. Geen beperkingen of restricties, maar eten dat waar je lichaam om vraagt. Voorzie je lichaam van waardevolle voedingsstoffen. Herstel je metabolisme en focus op een verandering van leefstijl, in plaats van snel gewichtsverlies.

Afvallen zonder dieet: Mijn 10 tips 

Om je te helpen afvallen zonder dieet, heb ik 10 waardevolle tips voor je opgesomd om jou te helpen nooit meer te hoeven diëten, maar te gaan voor een blijvende verandering in je eetpatroon. En dat begint allemaal bij jouw mindset.

Tip 1: Stel eerst vast waarom je wilt afvallen

Hoe ziet jouw ideale IK eruit? Wat is JOUW waarom achter het feit dat je wilt afvallen, gezonder wilt worden, slanker wilt zijn? Een vraag die ik altijd aan mijn klanten stel, omdat dit zoveel krachtiger is dan puur het stellen van een doel in kilo’s. Er gaat namelijk altijd een hele wereld schuil achter een persoonlijke doelstelling om af te willen vallen. Je staat op een punt waarop je niet tevreden bent met jezelf en hoe eten daar onderdeel vanuit maakt.

En het verliezen van kilo’s is daarin slechts het gevolg, van de stappen die jij wilt zetten naar jouw ideale IK. Denk aan: ik wil weer kunnen genieten van eten, ik wil me weer vrij kunnen bewegen, ik wil geen snaaibuien meer, ik wil me niet meer overeten, ik wil dat eten niet meer mijn humeur bepaalt. En deze gevoelens en gedachten zeggen zoveel meer dan het afvallen in kilo’s.

En het meest krachtige wat je hierin kunt doen voor jezelf, is een moment de tijd te nemen, je ogen te sluiten en te kijken naar jouw ideale IK. En dit op te schrijven. Zo creëer je een missie voor jezelf die je constant op alle vlakken in je leven kunt gebruiken. Zo ben je niet meer op dieet, zo ben je niet gezond of ongezond bezig, zo ben je niet perfect of imperfect bezig, maar werk je iedere dag toe naar de beste versie van jezelf.

Tip 2: Stop met calorieën tellen

Afvallen zonder dieet doe je door minder te eten dan je verbruikt, beweeg wat meer en je valt vanzelf af. Discipline, honger, afzien en uitgaan van beperkingen hoort erbij. Hoe vaak is ons dat al verteld.

De meeste diëten die we kennen, zoals Sonja Bakker, Weight Watchers, shakes, maaltijdvervangers zijn ook nog steeds gebaseerd op dit principe.

Veel diëten zijn gebaseerd op een calorie inname van rond de 1000 tot 1200 calorieën per dag. Of denk zelfs aan de nog ergere crashdiëten met shakes en maaltijdvervangers die tot maximaal 500 calorieën per dag gaan. Dat is veel te weinig.

Wat er echter gebeurd in jouw lichaam met heel weinig eten, of te weinig eten wat goed is voor jouw lichaam en vetverbranding, is dat er een spaarstand optreedt. Ons metabolisme staat op een waakvlamvuurtje.

Heb je namelijk vaker te weinig gegeten (rond de 1000 calorieën per dag of zelfs minder), dan gaat jouw lichaam alles vast houden wat binnen komt.

Vaak val je de eerste keer met calorieën tellen best af, de tweede keer wil het ook wel maar een derde keer gaat jouw lichaam absoluut protesteren.

Met als gevolg dat er vaak nog minder wordt gegeten in een poging tot gewicht verliezen. En met het bekende jojo effect tot gevolg. Diëten gaan uit van onrealistische beloftes met een tijdelijk karakter.

Ze ontnemen je van essentiële voedingsstoffen. Je lichaam krijgt geen tijd om te helen. En je komt zo steeds meer aan.

Tip 3: Focus op je gezondheid, niet op je gewicht

Bij velen zie ik het al bij de start van de zoveelste afvalpoging. Ik wil een X aantal kilo’s verliezen, het liefst voor een bepaalde datum en dan mag ik weer. Of dan ben ik klaar. En natuurlijk, iedereen weet dat als je weer gaat eten zoals voorheen, je weer aankomt. En toch gebeurd het in veel gevallen.

Maar wat gebeurd er vaak tijdens het afvalproces? Dat eten en afvallen is iets geworden wat gebonden is aan regels en tijden. Je bent op dieet of niet. Omdat je nog niet bent waar je wilt zijn, blijf je doorgaan op discipline en het strikt handhaven van wat je wel en niet van jezelf mag. En ben je eindelijk daar waar je wilt zijn, dan pas ga je nadenken over hoe je jouw nieuwe eetregels kan implementeren en tot je nieuwe leefstijl kan maken. Het is eigenlijk tot iets geworden wat je tijdelijk jezelf hebt opgelegd, want ja, je wilt wel weer normaal kunnen doen.

Wanneer je naar een doel toe werkt – zoals het verliezen van een x aantal kilo’s – zeg je in wezen tegen jezelf dat je op de een of andere manier nog niet goed genoeg bent. Dat pas als je je kilo’s bent verloren, je je weer gelukkig kan voelen. Je dan pas meer zelfvertrouwen zult hebben, je dan pas weer gezien mag worden…..(vul maar in)

Blijf je je geluk verbinden aan een kilo’s, dan zul je je eigen geluk uitstellen. Verbind je je geluk aan je gezondheid of het verkrijgen van meer energie, minder honger, loslaten van diëten, een nieuwe leefstijl ontwikkelen, dan komt iedere dag geluk sneller dichterbij.

Tip 4: Verander je manier van denken

Mensen die jarenlang hebben ‘gelijnd’ hebben moeite om blijvend resultaat te behalen, omdat ze een manier van denken hebben ontwikkeld die hun inspanningen ondermijnt:

  • Ik weet dat ik dit eigenlijk niet moet eten, maar ach, wat kan mij het schelen
  • Een keertje kan geen kwaad
  • Ik heb zo’n rotdag gehad, ik heb dit echt verdiend
  • Ik ben van streek en ik heb stress. Ik moet echt wat eten
  • Ik heb iets onverstandigs gegeten. Nu is alles al verpest en kan de rest van de dag er ook wel bij.
  • Morgen begin ik wel weer….of maandag…
  • Het is te moeilijk voor mij. Ik stop ermee
  • Het lukt me nooit om af te vallen.

Dit is hoe de meerderheid van ons een dieet benadert. We kunnen het “doen” of “niet”. Er is geen tussenin. Een dieet gaat niet uit van een leerproces laat staan dat er wordt gekeken naar ondermijnende gedachtes die vooruitgang kunnen saboteren. En als je een fout maakt, ben je een mislukkeling en blijkt dat je het niet kunt volhouden.

Het is belangrijk om deze ondermijnende gedachtes op te sporen en daar effectief op te reageren, waardoor je je beter voelt en jij echt in staat bent je relatie met eten te veranderen. En je echt kunt afvallen zonder dieet.

Tip 5: Ken je valkuilen

Hoe vaak heb je een dieet geprobeerd? 5? 10? 20 keer?

Misschien ben je altijd wel op een “soort van dieet.”

Misschien is de afgelopen 5 jaar één groot dieet geweest.

En…Je viel wel af, maar het lukte je niet om het vol te houden.

Je gaf waarschijnlijk de schuld aan….

  • Jezelf (ik ben een slappeling)
  • Je lichaam (er mankeert wat aan mij)
  • Je omgeving (ik ben gewoon een druk persoon, ik kan het niet combineren met mijn werk of gezin)
  • Je eetpatroon (de eetregels passen gewoon niet bij mij)

En ja…dit zijn ook allemaal redenen of gedachtes die ervoor kunnen zorgen dat blijvend resultaat behalen op het gebied van je gewicht of gezondheid moeilijk is. Wat betreft afvallen, is het leren omgaan met moeilijke situaties en verleiding, ontmoediging, teleurstelling een noodzakelijke voorwaarde voor succes. Je zult niet succesvol zijn als je constant wordt overvallen door verlangens en verleidingen – juist die dingen die je probeert te overwinnen.

Wilskracht is niet genoeg. Zelfbeheersing is overschat.

Het is dus belangrijk inzichten te krijgen in jouw mogelijke obstakels die je gaat tegenkomen om van daaruit een plan te kunnen maken voor de stappen die je gaat zetten. Ik hoor vaak bij de start van een traject, ik hoop dat ik dit wel kan volhouden. Maar zodra jij start met het verkrijgen van inzichten in die obstakels en je daarop vervolgens weet te anticiperen, ga je erin geloven dat het geen kwestie is van volhouden. En dan ga je dus afvallen zonder dieet.

Tip 6: Investeer in het maken van fouten

We hebben een wereld gecreëerd waarin afvallen wordt gezien als een opgave, waarin honger en afzien de norm zijn. Om streng te zijn voor jezelf en perfectie van het volgen van voorgeschreven richtlijnen de enige manier is om te slagen.

Terwijl we andere fronten in ons werk of in een huwelijk of vriendschap een andere norm hanteren. Namelijk die van het voeren van een dialoog, samen beter worden, leren van elkaar, geven en nemen, soms met vallen maar het liefst altijd weer met opstaan.

Het niet hebben van discipline is niet jouw grootste saboteur, de grootste saboteur is het ongeloof in jezelf van het nastreven van iets in je leven dat je allang hebt. En blijf je jezelf keer op keer wijsmaken dat jij geen wilskracht hebt om af te vallen, dan krijg je meer en meer een hekel aan het willen afvallen, frustratie gaat overheersen, totdat je het weer opgeeft.

Maar afvallen en gezonder worden is niet iets wat een begin en een eind heeft. Het is niet iets met een houdbaarheidsdatum. Het is vanaf dag 1 een persoonlijke training van jezelf, een leerproces, dat zoveel verder gaat dan afvallen in kilo’s alleen. Het gaat over het creëren van een leefstijlmindset in plaats van een dieetmindset. Dat gaat dus over vallen en opstaan, niet zo streng zijn voor jezelf, leren van fouten, oefenen, kijken naar je relatie met eten.

Investeer in het mogen maken van fouten. En grijp ieder moment als een leermoment. Want wil je afvallen dan kennen we geen verliezers. Jij werkt namelijk iedere dag aan de beste versie van jezelf. En ‘fouten’ maken hoort er bij.

Tip 7: Kijk naar jouw relatie met eten

Weet je wat mijn allergrootste frustratie was, toen ik volledig vastzat in die vicieuze cirkel van afvallen, aankomen, weer diëten?

Dat was het feit dat mijn humeur bepaald werd door eten en niet eten. Dat ik geen controle meer had over mijn eigen gedachtes en niet meer in staat was te luisteren naar mijn lichaam. Ik was op dieet of niet, constant een gevoel van innerlijke onrust als het eten betrof en altijd maar bezig met eten.

Een quick fix of crashdieet verandert niets aan jouw relatie met eten, het maakt de relatie veelal alleen maar slechter. En zelfs al wordt je slank door dat dieet, het heeft jouw relatie met eten waarschijnlijk niet verandert.

Een dieet geeft je slechts een handleiding voor wat je wel en niet mag eten en eist vervolgens dat je deze richtlijnen in je huidige leefstijl invoert.

Feit is, jouw dagelijkse leven, wint het altijd van een tijdelijk dieet met onrealistische beloftes. Denk je echt dat je de gewoonten van een heel leven met alleen nieuwe eetregels in een handomdraai kunt veranderen?

Het antwoord is Nee. En als je ooit eerder een dieet hebt geprobeerd en dit niet hebt kunnen volhouden, is dat het bewijs.

Als dat zo is, wordt het dan niet tijd om iets anders te proberen?

Dus wil jij voorgoed afscheid nemen van diëten, kijk dan eerst eens naar jouw relatie met eten. En dat heeft voor nu nog helemaal niets te maken met afvallen, maar alles met het leggen van een belangrijke basis om blijvend resultaat te behalen.

Tip 8: Vier jouw successen

We zijn in onze cultuur gewend om te focussen op dat wat niet goed gaat. Ons vooral zelf de schuld te geven en denken in termen als ‘ik heb gefaald’, ‘ik ben niet goed genoeg’, of ‘ik heb het weer fout gedaan’.

Er zijn heel veel (verborgen) successen die wij niet zien of waarvan we ons niet bewust zijn. Door te focussen op successen zal jouw brein positief beïnvloedt worden. Dit heeft weer invloed op jouw zelfbeeld en op de mensen om je heen.

Sta jij bewust stil bij wat er goed gaat in je leven? Steek je bewust tijd, aandacht en energie in het dankbaar zijn voor alles wat er mooi en goed is in je leven?

Vier dus volop en dagelijks jouw successen, in plaats van te focussen op negativiteit. Jij bent het waard.

Tip 9: Wees geduldig

  • Val iedere week 2 kilo af
  • Binnen 1 week 5 kilo kwijt
  • Verbrand buikvet binnen 2 weken
  • Over 12 weken weer slank

Uitspraken die ik regelmatig op het internet voorbij zie komen en waar, heel eerlijk gezegd, mij de haren van overeind gaan staan. Nooit zal ik zulke uitspraken doen op mijn site of in mijn boeken of in mijn coachingsprogramma’s. Dit soort uitspraken zijn in mijn ogen een voorwaarde voor het laten falen van mensen. En dat zeg ik niet om onaardig te zijn of je te willen laten falen, maar het versterkt alleen maar meer het gevoel dat afvallen maakbaar is. En jij er zelf voor verantwoordelijk bent als je niet die 2 kilo in 1 week bent afgevallen.

Het is onmogelijk door het puur volgen van de eetregels die worden voorgeschreven de garantie te kunnen geven van kilo verlies. Omdat ieder lichaam anders is, er is geen one size fits al benadering van afvallen en afvallen is al helemaal geen lineair proces. Ook als het gaat om ‘slechts’ 5 kilo afvallen, kan je die garantie gewoon niet geven.

Zoveel redenen waardoor het gewicht beïnvloed kan worden als ook de snelheid in afvallen.  Ik heb inmiddels meer dan duizenden mensen mogen begeleiden en geen enkel lichaam is hetzelfde, niet iedereen kan dezelfde voedingsmiddelen verdragen  of goed verteren en ieder mens dat bij mij aanklopt heeft een ander dieetverleden en medische achtergrond.

Focus daarom alleen op jezelf, jouw lichaam, jouw proces en stop met jezelf in een hokje te plaatsen van een dieet dat jou 2 kilo gewichtsverlies beloofd. En laat je al helemaal niet leiden door kilo’s en het getal op de weegschaal, want dat zegt helemaal niets over of jij wel of niet succesvol bent in jouw eigen reis die afvallen en gezonder worden heet.

Tip 10: Sluit je aan bij een community met gelijkgestemde mensen

Waarom volgen we wel een opleiding als we onszelf willen ontwikkelen, of schakelen we hulp in bij het behalen van een rijbewijs, zoeken we naar mogelijkheden van kinderopvang etc. Je snapt mijn punt denk ik….

Maar waarom blijven velen onder ons toch nog alleen op zoek naar een manier om het diëten volledig achter ons te laten?

Omring je met gelijkgestemde mensen, zorg dat je over de juiste kennis beschikt en geef jezelf de uitdaging om ook met je mindset aan de slag te gaan. Afvallen zonder dieet kan echt een geweldig feestje zijn, zonder honger en afzien.