Ken je dat?
– Je zit op het werk tijdens de lunch met je salade, krijg je de opmerking: Doe je alweer aan de lijn?
– Eet je bij een barbecue veel vlees en toch ook de blokjes kaas worst: ‘Zoveel vet, dat is helemaal niet goed voor je'.
– Ga je naar een verjaardag: ‘Ach toe neem toch een stukje taart. Speciaal voor jou gemaakt'. En zoveel calorieën zitten er dan echt niet in.
– Ga je uit eten, wil je geen stokbrood en patat, maar wel extra groenten: ‘Doe niet zo ongezellig'
En jij kunt er vast nog meer opnoemen.
Je wilt je zo graag aan je koolhydraatarme eetpatroon houden en het volhouden, maar de omgeving werkt niet echt mee.
Hoe ga je hier nu mee om?
Ik ga nu tegen jou tegen: ‘Je doet het voor jezelf en daar heeft niemand wat mee te maken'. Maar ook ik krijg nog steeds (zelfs als voedingsdeskundige) nog vaak te horen: ‘Wat ben je toch ongezellig'. Alsof ik zonder een taartje niet gezellig ben. Inmiddels sta ik daar boven en ik wil mijn beste tips met je delen.
- Verplaats je eens in de ander en vraag jezelf eens af wat de achterliggende reden is van de vraag. Wil die persoon zelf afvallen maar lukt het niet? Jaloers? Of oprecht geïnteresseerd? Je kunt ook eens vragen waarom iemand die vraag stelt. Heb je gelijk een ander gesprek.
- Hou het bij jezelf. ‘Goh lief dat je zo met me meedenkt, maar dat hoeft niet hoor. Ik voel me hier prima bij. En het is echt mijn eigen keuze.
- Ga in ieder geval nooit in de aanval. Daarmee geef je jezelf eigenlijk al bloot. Blijf rustig, geef rustig antwoord en zeg dat je ook zonder ongezonde dingen zult gaan genieten.
- Probeer je omgeving niet te overtuigen. Diep in discussie gaan over dat je zo gezond bezig bent en de ander ongezond en iemand willen overtuigen dat hij/ zij ook koolhydraatarm moet gaan eten. Niet doen, want het haalt niets uit. Pas als iemand oprechte interesse toont, kun je er een gesprek over voeren. En dan is het ook leuk om erover te praten. Haal een keer diep adem en weet dat je het helemaal voor jezelf doet.
- Voel trots dat jij weet dat je goed bezig bent. Want het is jouw keuze, jij hebt deze beslissing genomen en dat neemt niemand jou meer af. En als iemand iets kwaads over je wil denken dan doen ze dat maar. Dat zegt meer over hen dan over jou. Want jij bent degene die wél aan de eigen gezondheid werkt. Die ander waarschijnlijk niet, want anders zou er nooit discussie zijn.
- Gebruik de uitspraak: ‘Ik mag het wel, maar ik hoef het niet'.
- En anders: ‘Ik mag het van mezelf, maar ik kies ervoor om het nu even af te slaan. Daar voel ik me beter bij'.
Zie je er erg tegen op om dit te moeten zeggen? En weet je dat de gastvrouw aan jou denkt met die taart? Bel hem of haar van te voren op dat je niet kwetsend wil zijn, maar op advies van (huisarts of voedingsdeskundige) even de suikers moet laten staan.
Wat als ze echt moeilijk doen
En gaan ze echt moeilijk doen. Zeg dan dat je suikers en koolhydraten aan het minderen bent omwille van je gezondheid. Leuk dat je erbij gaat afvallen, maar het is te doen om je gezondheid. Iedere vorm van suiker doet je gezondheid op dit moment teniet, daarom bedank je vriendelijk.
Laat ze dan maar eens zeggen, ‘ach die gezondheid doet er toch niet toe'. Dat durven ze niet!
Praktische handvatten
Naast bovengenoemde ‘mentale en sociale' uitdagingen, kun je natuurlijk ook tegen praktische zaken aanlopen. Zoals etentjes, of lunchen op je werk, of als je onderweg bent. Welke keuzes kun je dan het beste maken. Zonder eventueel scheve gezichten te krijgen. Kijk voor mijn praktische tips hieromtrent, zeker eens bij deze artikelen:
Koolhydraatarm eten bij een snackbar; kan dat?
Koolhydraatarme snacks en tussendoortjes
De koolhydraatarme werklunch, zo gefixt!
Koolhydraatarm eten onderweg gedoe? Nee hoor, zo doe je dat!
Jacqueline Van de Griend
op 4 May 2018Linda Nordholt
op 5 May 2018