Ananas: Kun je van ananas afvallen en past het binnen een koolhydraatarm of koolhydraat beperkt dieet?
08 november 2022 
3 min. leestijd

Ananas: Kun je van ananas afvallen en past het binnen een koolhydraatarm of koolhydraat beperkt dieet?

Kun je door het eten van ananas afvallen?

Wanneer je al jaren van alles probeert om een paar kilo’s kwijt te raken, heb je zeker al eens gehoord of gelezen dat je van ananas kunt afvallen. Maar is dat ook echt zo? 

We kunnen hier kort over zijn, ananas is echt geen wondermiddel. Door het eten van ananas alleen, val je niet ineens kilo’s af. Toch heeft het eten van ananas wel degelijk zin als je op dieet bent. Het eten van (verse) ananas heeft vele namelijk voordelen. Bovendien past het eten van ananas ook goed binnen een koolhydraatarm of koolhydraat beperkt dieet.

Wat is het voordeel van ananas:

Zoals gezegd is alleen ananas eten geen wondermiddel om gewicht mee te verliezen. Maar waarom is verse ananas eten dan wel goed tijdens het afvallen? Het zit zo:


 • Ananas geeft je snel een voldaan gevoel. Dat komt omdat er in ananas veel vezels en vocht zit. Je lichaam doet er dan ook lang over om het stukje ananas te verteren dus je krijgt minder snel trek. 

 • Een schijf ananas van 100 gram bevat slechts 12 gram koolhydraten en ongeveer 40 kilocalorieën. Verse ananas is heerlijk zoet. Daarom kun je het goed gebruiken in plaats van andere zoetigheid. Elke andere zoetigheid zal meer kilocalorieën en koolhydraten bevatten dan ananas.

 • Door het eten van verse ananas, wordt je spijsvertering verbetert. Met een goede spijsvertering weet je lichaam welke stoffen het op kan slaan. Onnodig voedsel wordt bij een goede spijsvertering dan ook sneller uitgescheiden. 

Gebruik verse ananas

Je kunt het beste verse ananas eten. Is er geen verse ananas te verkrijgen, dan is ananas uit blik een optie. Maar neem dan enkel ananas uit blik in eigen sap of op waterbasis! Neem geen ananas in siroop want die bevat heel veel suiker. Ananas in siroop is absoluut niet geschikt voor mensen die willen afvallen. Ananas in siroop past niet in een koolhydraatarm of koolhydraat beperkt dieet.

Hoe pas je ananas toe in je dieet

Ananas kan dus helpen met het afvallen. Maar het is belangrijk dat je niet ineens heel veel ananas gaat eten. Veel ananas kan zorgen voor buikkrampen of darm problemen. Bovendien is te veel ananas eten ook niet goed, zeker niet als je een koolhydraatarm of koolhydraat beperkt dieet volgt. Wil je dat de ananas je helpt bij het verliezen van gewicht, neem dan, ongeveer een kwartier voor het ontbijt, de lunch en/of avondeten, een stukje ananas. Omdat ananas vol vezels en vocht zit, heb je minder ‘honger’ en zul je minder eten. Bovendien zorgt ananas voor een betere spijsvertering. Hierdoor wordt voedsel dat niet opgenomen wordt in het lichaam sneller uitgescheiden.

Waarom is ananas beter bij een dieet dan andere fruitsoorten?

Het eten van (verse) ananas is gezond en als je wilt afvallen kun je beter een stuk ananas eten dan een banaan. Dat komt omdat in het gele vruchtvlees veel vezels zitten. Deze vezels zijn dankzij de stof bromelaïne nog eens extra effectief bij het verteren van eiwitten. Ook heeft bromelaïne een ontstekingsremmend effect. Wel is het belangrijk om, voor het beste effect, ananas niet te combineren met ander fruit. Ananas bevat nog een stofje: thiamine. Thiamine helpt mee bij de verbranding van koolhydraten. Fijn als je een koolhydraatarm of koolhydraat beperkt dieet volgt. Door het verbranden van koolhydraten krijg je meer energie. Met meer energie is het makkelijker om te bewegen. Meer bewegen is goed en je verbrand daarmee ook weer meer calorieën. 

Nog meer redenen om ananas te eten:

Het beste eet je een stukje verse ananas een kwartier voor het ontbijt, de lunch of het avondeten. Door de vezels geeft dit een verzadigt gevoel. Ananas bevat naast veel vezels ook:


 • De stof bromelaïne. De stof bromelaïne helpt niet alleen extra bij het verteren van eiwitten, maar heeft ook een goede werking op verkoudheid, bronchitis, keelpijn, bijholteontsteking, jicht en artritis.

 • De stof thiamine. Deze stof zorgt voor het verbranden van koolhydraten. Daardoor krijg je meer energie.

 • Antioxidanten en vitamine C. Goed voor het ondersteunen van het immuunsysteem, tegen verkoudheid en het zorgt voor beter herstel van het bindweefsel.

 • Ananas is zoet en de stof pectine zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel langer gelijk blijft. Goed dus om een suikerdip te voorkomen bij mensen die diabetes hebben.

 • Ananas bevat ook ijzer, dat is goed voor mensen met bloedarmoede.

 • Ananas vermindert een opgeblazen gevoel na een maaltijd. Het kan helpen bij verstopping en de symptomen van het prikkelbaar darmsyndroom. 

Wat is de voedingswaarde van ananas

Wanneer je wilt afvallen moet je de juiste balans vinden tussen de calorieën die je binnenkrijgt én die je verbrand. Daarnaast is ook de hoeveelheid eiwitten, koolhydraten en vetten die je binnenkrijgt belangrijk. Deze zorgen voor de brandstof en de energie in je lichaam. Een ananas bevat per 100 gram 54 kilocalorieën waarvan 12 gram koolhydraten zijn. Daarnaast bevat 100 gram ananas 0,1 gram vet, 0,5 gram eiwit en 1,6 gram vezels. Deze hoeveelheden zijn ongeveer gelijk aan dat van andere soorten fruit. Maar waarom het goed is om bij een koolhydraatarm, koolhydraat beperkt of ander dieet ananas te eten komt vooral door de stoffen bromelaïne en thiamine.

Conclusie: Kun je van ananas afvallen en past het binnen een koolhydraatarm of koolhydraat beperkt dieet?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen val je van het eten van ananas alleen niet af. Als je een koolhydraatarm, koolhydraat beperkt of ander dieet volgt, kun je hieraan wel ananas toevoegen. Het eten van ananas zorgt voor een vol gevoel en een betere spijsvertering. Daarom kun je ananas goed als tussendoortje eten. Wanneer je een stuk ananas een kwartier voor je gaat eten neemt, heb je minder trek, eet je minder en gaat de verbranding van het eten sneller.


Over de schrijver
Ik ben Linda, de drijvende kracht achter Slank met Linda. Naast coach, voedingsdeskundige én auteur van 3 boeken, is bloggen mijn absolute passie. In mijn blogs deel ik al mijn kennis en ervaring met gezond eten, gezond leven en gezond afvallen. Dit specifiek gericht op de koolhydraatarme leefstijl.
Reactie plaatsen

GRATIS: Koolhydraatarm weekmenu 

Maak kennis met koolhydraatarm eten en download mijn GRATIS WEEKMENU

 • 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes per dag
 • Makkelijke en heerlijke recepten
 • Voorzien van alle voedingswaarden
 • Direct in je mailbox en makkelijk printbaar

Meer advies over 

koolhydraatarm eten?

Er staan meer dan 300 waardevolle en uitgebreide artikelen voor je klaar!