De bijwerkingen en nadelen: het koolhydraatarme dieet op de proef!
07 november 2021 
4 min. leestijd

De bijwerkingen en nadelen: het koolhydraatarme dieet op de proef!


In dit artikel wordt ingegaan op de bijwerkingen en nadelen van een koolhydraatarm dieet.


Als je net begint, of misschien al een tijdje bezig bent met een koolhydraatarm dieet gaat dit ergens onderweg gegarandeerd vragen en twijfels oproepen. Je hele voedingspatroon omgooien gaat hoe dan ook effect hebben op je lichaam en welzijn en ik kan me goed voorstellen dat je je daarom op een gegeven moment gaat afvragen of je wel goed bezig bent.


Laat me voorop stellen dat deze kritische houding heel gezond is om aan te nemen. Er worden tegenwoordig zoveel verschillende dingen gezegd en beweerd dat ook ik af en toe niet meer weet wat ik nou moet geloven. Het is in mijn ogen daarom positief en belangrijk dat je je kritisch opstelt tegenover een koolhydraatarm dieet en dat jij ten alle tijden blijft aanvoelen of dit de levenswijze en het voedingspatroon is waar jij achter staat en waarvan jij gelooft dat het goed is voor jou.


Achtereenvolgend bespreek ik:


De bijwerkingen en nadelen van een koolhydraatarm dieet


Om te beginnen zijn de bijwerkingen en nadelen van een koolhydraatarm dieet natuurlijk voor iedereen anders. Zoals niet iedereen ziek wordt van hetzelfde virus, hoeft het ook niet te betekenen dat jij iets merkt van de bijwerkingen en nadelen die ik hier benoem. Ieder lichaam is anders en heeft andere behoeftes. Uiteindelijk gaat het erom dat jij lekker in je vel zit en tevreden bent met hoe je eruitziet.


De bijwerkingen van een koolhydraatarm dieet


Over het algemeen zou je de bijwerkingen van een koolhydraatarm dieet kunnen onderverdelen in drie soorten.


1. Ketose bijwerkingen

Ketose is een natuurlijke metabole staat van je lichaam, wanneer het vetten gebruikt als energie in plaats van koolhydraten. Voor de meeste mensen geldt dat je in ketose raakt als je minder dan 50 gram koolhydraten per dag eet. De omschakeling van je lichaam naar ketose gaat in fasen. Zodra je lichaam weinig koolhydraten binnenkrijgt, gaat het van de aanpassingsfase naar de ketosefase. Hiervan kun je bijwerkingen ervaren. In dit artikel leg ik uit welke bijwerkingen je precies kunt krijgen en hoe je deze tegen kunt gaan.


2. Vitamine of mineralentekorten

Doordat je bij een koolhydraatarm dieet bepaalde voedingsmiddelen compleet weglaat uit je eetpatroon, kan het zijn dat er vitamine of mineralentekorten ontstaan. Maar dit heeft eigenlijk niets te maken met het feit dat je koolhydraatarm gaat eten. Zoals bij elke verandering in eetpatroon, krijg je namelijk een tekort als je niet alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft. Maar koolhydraten zijn niet essentieel en je kunt dus goed leven zonder ook koolhydraten binnen te krijgen (in tegenstelling tot vetten en eiwitten). Dat betekent dus dat het niet eten van koolhydraten geen tekorten kan veroorzaken maar dat je wel genoeg van de andere voedingsmiddelen moet eten waar vitamine en mineralen in zitten. In dit artikel ga ik hier uitgebreider op in en laat ik je zien hoe je tekorten kunt voorkomen.


3. Afkickverschijnselen

Als je gaat starten met een koolhydraatarm dieet dan kan het zijn dat je een afkickperiode in gaat. Je lichaam is namelijk jaren gewend om koolhydraten binnen te krijgen en dan ineens moet het meer energie gaan halen uit eiwitten en vetten. Als je hier echter doorheen weet te gaan, is de beloning groot. Je zult je meer energiek gaan voelen, minder hongerdipjes krijgen en meer zin hebben om iets te doen. In dit artikel laat ik je zien wat de meest voorkomende afkickverschijnselen zijn en laat ik je zien hoe je hiermee om kunt gaan.


Nadelen van een koolhydraatarm dieet


Natuurlijk kleven er nadelen aan het volgen van een koolhydraatarm dieet. Maar bedenk altijd goed dat elke levensverandering tijd en aandacht vraagt. Niets komt voor niets op deze wereld en het zou ook maar saai zijn als dat wel zo zou zijn. Voor mij persoonlijk wegen de nadelen die ik hieronder beschrijf daarom lang niet op tegen alle voordelen die ik haal uit koolhydraatarm eten.


  • Lastig in omgang

Als je veel met mensen samen eet of vaak etentjes plant met vrienden, kan het lastig zijn om koolhydraatarm te eten. Misschien vind je het moeilijk om te vragen of mensen rekening met je willen houden en heb je snel het gevoel dat je tot last bent. Onthoud dan maar dat er tegenwoordig heel veel mensen zijn met verschillende dieetwensen. De een eet vega, de ander mag geen lactose of gluten en jij eet geen koolhydraten. Leg gewoon uit waarom je geen koolhydraten eet en ik weet zeker dat jouw vrienden het helemaal geen probleem vinden om rekening met jou te houden. Daar heb je vrienden voor!


  • Lastig om vol te houden

Omdat je bij een koolhydraatarm dieet veel voedingsmiddelen uitsluit, kan het lastig zijn om het vol te houden. Wat voor mij helpt is om niet te streng te zijn voor mezelf en te accepteren dat een terugval erbij hoort.


  • Het kost tijd

Vooral als je net begint, kost het tijd om je een beetje wegwijs te worden in het koolhydraatarm eten. Het is altijd even wennen als je nieuwe dingen gaat uitproberen. Maar het kan ook leuk zijn om je hiermee bezig te houden en je er eens goed in te verdiepen. Dus laat je niet te veel tegenhouden door dit argument.


  • Het is duur

Over het algemeen zijn producten rijk aan eiwitten en vetten duurder dan koolhydraatrijke producten. Maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Op het begin is het waarschijnlijk een beetje uitzoekwerk maar op een gegeven moment ga je doorkrijgen hoe je koolhydraatarm en budgetvriendelijk kunt eten.


Andere aandachtspunten/risico’s van koolhydraatarm eten


  • Koolhydraatarm eten en niet afvallen

Ik krijg vaker van mensen de vraag waarom ze niet afvallen terwijl ze wel al een tijdje bezig zijn met koolhydraatarm eten. Dit kan een aantal redenen hebben bijvoorbeeld te veel calorieën eten. Hoewel je bij een koolhydraatarm dieet geen calorieën hoeft te tellen zoals bij een crashdieet, is het ook geen vrijbriefje om maar te eten wat je wilt. In dit artikel ga ik hier uitgebreider op in en geef ik andere mogelijke oorzaken voor niet afvallen ondanks dat je koolhydraatarm eet.

  • Koolhydraatarm eten en te veel eiwitten

Zoals met alles is een teveel van iets nooit goed. Zo is het ook niet goed om te veel eiwitten, vetten of koolhydraten binnen te krijgen. En kleven hier zelfs gezondheidsrisico’s aan. In dit artikel  laat ik jou zien wat de juiste balans is tussen deze drie.


Tot slot, wat deze informatie vooral laat zien, is dat het dus altijd belangrijk is om goed naar je lichaam te blijven luisteren. Als je dus bijvoorbeeld last hebt van een van de bijwerkingen, ga dan met behulp van de artikelen van mijn website even na hoe je je dieet een beetje kunt aanpassen of aanvullen. Of wellicht is koolhydraatarm voor jou net iets te moeilijk of te moeilijk vol te houden en kun jij beter overschakelen naar een een koolhydraatbeperkt dieet.

Over de schrijver
Ik ben Linda, de drijvende kracht achter Slank met Linda. Naast coach, voedingsdeskundige én auteur van 3 boeken, is bloggen mijn absolute passie. In mijn blogs deel ik al mijn kennis en ervaring met gezond eten, gezond leven en gezond afvallen. Dit specifiek gericht op de koolhydraatarme leefstijl.
Reactie plaatsen

GRATIS: Koolhydraatarm weekmenu 

Maak kennis met koolhydraatarm eten en download mijn GRATIS WEEKMENU

  • 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes per dag
  • Makkelijke en heerlijke recepten
  • Voorzien van alle voedingswaarden
  • Direct in je mailbox en makkelijk printbaar

Meer advies over 

koolhydraatarm eten?

Er staan meer dan 300 waardevolle en uitgebreide artikelen voor je klaar!