Gezond genieten op vakantie
12 juli 2014 
2 min. leestijd

Gezond genieten op vakantie

De vakantieperiode is een tijd van genieten! Even geen moeten, maar heerlijk alles mogen. Vaak gaat vakantie gepaard met een ander ritme. Als ik voor mijzelf spreek zijn mijn ochtenden wat korter en de avonden des te langer. Nog eventjes opblijven? Morgen kunnen we uitslapen!

Vakantie als uitdaging

Maar vakantie is niet alleen maar leuk, fijn, lekker en ontspannend. Voor velen onder ons is vakantie ook één grote uitdaging. Op eetgebied dan. Een ander ritme, ander eten, meer eten, slechter eten. En niet te vergeten: een andere mindset.

Bij ontspanning en vakantie hoort lekker eten en drinken toch? Het liefst ook veel en vaak slechter dan je normaliter gewend bent. Als ik naar mijzelf kijk wil ik nog wel eens alle remmen los gooien. Ach, na de vakantie ga ik weer gezond doen. Maar ja, na de vakantie wordt je wel weer geconfronteerd met een paar kilo extra. Het gekke is, het hoeft niet. Er zijn bij alle vakanties, of je nu dicht bij huis blijft of naar een ander land gaat, gezonde keuzes te maken. Als je je meer focust op een goede balans tussen gezond eten, beweging en plezier hoef je nergens last van te hebben.

Gezond genieten op vakantie

 • Stel jezelf niet als doel om af te willen vallen tijdens de vakantie. Wees realistisch en probeer je gewicht stabiel te houden.
 • Denk aan momenten op vorige vakanties dat je jezelf hebt vol zitten eten. Hoe voelde dat? Waarschijnlijk niet lekker en werd je daardoor gehinderd in je activiteiten. Neem op momenten waarop je weer voor deze keuzes komt te staan even afstand van de situatie. Kijk met een helicopterview wat er aan de hand is. Kijk waarom deze situatie zo verleidelijk is. Neem hier even de tijd voor. En neem vooral geen beslissing omdat je het voor een ander zo ‘zielig’ vind om nee te zeggen.
 • Maak afspraken met jezelf: Spreek met jezelf af wat je gaat nemen en hou je hieraan. Kom niet in de verleiding om alles zomaar in je mond te stoppen. Wees daarna trots op dat je je gehouden hebt aan de gemaakte afspraak.
 • Plan tijd voor beweging. Ga lekker wandelen, neem de trap of ga lekker fietsen.
 • Sla geen maaltijden over. Probeer je te houden aan drie maaltijden per dag en drie tussendoortjes. Jouw stofwisseling is je hier dankbaar voor.
 • Bestaat de maaltijd uit een buffet, kies dan alleen je meest favoriete eten en vul het aan met groenten en fruit. In plaats van een paar keer veel op te scheppen of juist één keer heel veel, start met een salade. En loop gewoon een paar keer met een klein bordje vol.
 • Eet totdat je verzadigd bent en niet overvol. Eet kleine porties, ga ervoor zitten en geniet. Proppen maakt het er niet gezelliger op of maakt je meer gelukkiger. Geniet van iedere hap die je neemt en neem vooral de gezelligheid in je op. Het is niet alleen het eten dat jouw vakantie een mooie leuke vakantie maakt.
 • Wees voorzichtig met drankjes. Alcohol vermindert je remmingen en je gaat hierdoor zeker meer eten. Ook niet alcoholische drankjes kunnen vol met calorieën en suiker zitten. Drink veel water en geniet op zijn tijd van een glaasje alcohol. Het is tenslotte wel vakantie.
 • Als je een maaltijd te veel hebt gegeten, want ook dat gaat vast gebeuren, eet de volgende keer een lichte maaltijd met veel groenten.

Vergeet niet te genieten

De belangrijkste boodschap die ik je wil meegeven is luisteren naar je buik. Zit je vol? Dan is het voldoende. In plaats van te luisteren naar je hoofd. Het is vakantie, dan moet dit toch kunnen? Haal de focus af van voedsel. Onthoud: Vakantie is meer dan eten! Blijf goed naar je lichaam luisteren en ga onwijs genieten!

En een tip: ga nooit direct na de vakantie op de weegschaal staan. Pak eerst het normale ritme weer op en ga pas na een week wegen. Dan is je lichaam weer geacclimatiseerd!

En ga direct na de vakantie weer in het gareel. Zo doe je dat: Omgaan met een terugval tijdens het diëten

Koolhydraatarme recepten ontvangen

Over de schrijver
Ik ben Linda, de drijvende kracht achter Slank met Linda. In mijn blogs deel ik al mijn kennis en ervaring met je omtrent koolhydraatarm eten + het opbouwen van een gezonde relatie met eten. Mocht je vragen hebben, mail mij gerust!
Reactie plaatsen

GRATIS: Koolhydraatarm weekmenu 

Maak kennis met koolhydraatarm eten en download mijn GRATIS WEEKMENU

 • 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes per dag
 • Makkelijke en heerlijke recepten
 • Voorzien van alle voedingswaarden
 • Direct in je mailbox en makkelijk printbaar

Meer advies over 

koolhydraatarm eten?

Er staan meer dan 300 waardevolle en uitgebreide artikelen voor je klaar!