Gezond eten tijdens de feestdagen: do or don't?
28 november 2021 
in Mindset
3 min. leestijd

Gezond eten tijdens de feestdagen: do or don't?

Strikt gezond eten tijdens de feestdagen; in mijn ogen een echte dooddoener van de meest gezellige dagen van het jaar.  Maar dit wil natuurlijk niet zeggen dat ik me de hele decembermaand loop vol te eten met al het lekkers wat er in de supermarkten te vinden is.  

Een ding heb ik al jaren geleden afgezworen. Het kopen van pepernoten, speculaas, chocoladeletters etc. En eerlijk is eerlijk, ik taal er niet meer naar. Ook de letters die ik krijg verdwijnen in mijn kast (of in de buik van mijn lief). 

Voor de mensen die mij volgen weten dat ik afspraken met mezelf maak of besluiten neem om wel of niet van ‘mijn padje af te gaan’. Ik probeer zoveel mogelijk onderhandelingssituaties te vermijden. Ik heb ooit besloten om dit niet meer te doen en dit als afspraak met mezelf gemaakt. Met als gevolg dat ik nu deze periode helemaal niet meer associeer met snoep, chocolade etc.

Mijn keuze om niet gezond te eten tijdens de feestdagen 

Maar tijdens de feestdagen zelf heb ik besloten om niet gezond te eten. De decembermaand kriebelt altijd ontzettend bij mij. Op 6 december staat de kerstboom alweer in de kamer. Eerst sloeg deze kriebel altijd om in angst. "Hoe kom ik deze maand door zonder aan te komen? Ik heb de vakantiekilo’s er net af!" Inmiddels heb ik geleerd om zonder schuldgevoel te kunnen zondigen deze dagen. 

De afspraak die ik in de voorafgaande weken aan sinterklaas heb gemaakt om niet te snoepen, laat ik dan voor 1 keer varen op sinterklaasavond. De zondigknop gaat op de avond ervoor even aan. Ik geniet dan ook onbezorgd en zonder schuldgevoel van een stuk speculaas, het liefst met spijs, een banketstaaf en wat chocoladepepernoten.  Ik geef dus toe aan mijn trek in deze zoetigheden maar ik ga me er zeker niet misselijk aan eten. Hoe ik dit doe?

Zondigen tijdens een koolhydraatarm dieet

Ik hanteer zogeheten 'zondigdagen'. Het klinkt wat gek maar deze plan ik soms weken vooruit. Ik zet ze in mijn agenda. In de maand december zijn dit dus sinterklaasavond, de kerstdagen en oud en nieuw. In het ‘gewone’ leven zijn dit de weekenden (soms een zaterdag, soms een vrijdag, soms zelfs een vrijdag, zaterdag en zondag).

De dagen erna heb ik weer gezonde dagen. 

Lees ook: Zondigen tijdens een koolhydraatarm dieet: Wel of niet doen

5 tips om te genieten tijdens de feestdagen

Geloof mij, dit is een proces geweest van jaren, maar om jullie te helpen genieten van de decembermaand, hierbij een aantal tips van mijn kant:

1. Kijk naar jezelf

Weet hoe je in elkaar zit. Ga je na 1 avondje volledig los de hele decembermaand zo door? Blijf er dan vanaf. Geniet anders van deze avonden van wat lekkers. Van 1 avond word je niet dik, dit is vaak het geval als je de hele maand blijft snoepen van al dat lekkers. 

2. Plan het inkopen

Koop het snoep een dag voordat je sinterklaas gaat vieren. Maak er een mooi feestelijke tafel van. Geef al het overgehouden snoep mee aan je bezoek.

3. Luister naar je zin en voorkom overeten

Zondigdagen zijn er vooral voor bedoeld om een keer toe te geven aan de zin naar 'ongezonde' producten. Ze zijn er dus zeker niet voor bedoeld om je helemaal 'vol te vreten' nu het mag van jezelf. Voorkom een laatste-avondmaal effect waarbij je alles wat je de afgelopen tijd niet 'mocht' eten van jezelf in een avond gaat eten. Weet dat je altijd kunt besluiten om een dagje te zondigen. Misschien neemt dat het gevoel/ de angst weg dat je wat tekort komt in de dagen na de feestdagen. 

4. Ga niet compenseren en voel je niet schuldig 

Ga niet compenseren door een maaltijd of tussendoortje over te slaan en calorieën te sparen voor de avond. Eet gewoon +/- 6 keer per dag, hierdoor blijft je stofwisseling optimaal en krijgt je lichaam niet sneller de kans om eten op te slaan als vet. Voel je ook niet schuldig, ook niet als je te veel hebt gezondigd of gegeten. Zondigen is een leerproces en je kunt geen fouten maken. 

5. Ontspan op je zondigdagen 

Geniet van de dag en het feit dat je jezelf wat lekkers gunt. Weet dat je er van hebt genoten, maar dat je ‘sterk’ genoeg bent om jezelf daarna weer op te pakken. Wees trots. Als je dit hebt kunnen bereiken tijdens sinterklaas, lukt het je ook met de kerst en oud en nieuw.

En onthoud: je verpest echt niet alles met een paar dagen 'ongezond' eten. 

Geniet ervan! En mocht je toch op zoek zijn naar verantwoorde decemberlekkernijen, kijk zeker eens in dit blog: 5 Slanke Sinterklaas recepten

Interessante artikelen:

Afvallen zonder dieet

Stop met diëten

Waarom een crashdieet geen goed idee is

Motivatie afvallen

Omgaan met een terugval

Bestaat het beste dieet

Gezond afvallen

Koolhydraatarm dieet

Koolhydraatarm weekmenu


Over de schrijver
Ik ben Linda, de drijvende kracht achter Slank met Linda. In mijn blogs deel ik al mijn kennis en ervaring met je omtrent koolhydraatarm eten + het opbouwen van een gezonde relatie met eten. Mocht je vragen hebben, mail mij gerust!
Reactie plaatsen

GRATIS: Koolhydraatarm weekmenu 

Maak kennis met koolhydraatarm eten en download mijn GRATIS WEEKMENU

  • 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes per dag
  • Makkelijke en heerlijke recepten
  • Voorzien van alle voedingswaarden
  • Direct in je mailbox en makkelijk printbaar

Meer advies over 

koolhydraatarm eten?

Er staan meer dan 300 waardevolle en uitgebreide artikelen voor je klaar!