Koolhydraatarme Sinterklaas recepten, het is weer de tijd van het jaar.
Hij komt… hij komt….. De winkels liggen alweer vol met pepernoten, speculaasbrokken en taai taai poppen. Stuk voor stuk suikerbommetjes maar soms onweerstaanbaar. Weet je dat de meeste mensen in de dagen voor Sinterklaas aankomen en niet zozeer op het heerlijke avondje zelf? Ongemerkt verdwijnen er heel wat pepernoten in je mond.
Koolhydraatbommetjes
Een grote chocoladeletter levert vaak meer dan een warme maaltijd! En wat dacht je van de volgende calorie- en koolhydraatbommetjes:
Pepernoot: 17 kcal
Chocolade pepernoot: 25 kcal
Marsepein, 1 stukje (25 gram): 110 kcal
Banketstaaf/letter, 1 stukje (25 gram): 100 kcal
Speculaasbrokken, stukje (25 gram): 120 kcal
Gevulde speculaas, blokje (30 gram): 140 kcal
Chocoladeletter melk (135 gram): 760 kcal
Chocoladeletter puur (135 gram): 735 kcal
Chocoladeletter wit (135 gram): 745 kcal
Maar gelukkig zijn er ook alternatieven! Zie hier…..
Recepten voor het heerlijke avondje om zelf te bakken. Let wel op: de speculaasbrokken, schuimpjes en mokkabrownie zijn geschikt voor een koolhydraatarm dieet. De andere 2 recepten koolhydraatBEPERKT en passen daarmee beter in een koolhydraatbeperkt dieet!
En voeg voor een extra zoete smaak, gerust nog wat zoetstoffen toe aan het recept.
Speculaasbrokken
Benodigdheden:
- 60 gram gemalen lijnzaad
- 10 gram amandelmeel
- Een stukje zachte boter
- Een mespuntje bakpoeder
- Koekkruiden, zoals kardemom of speculaaskruiden
- Zout
- Een theelepel zoetstof
Bereidingswijze:
- Meng alle ingrediënten goed door elkaar.
- Voeg wat warm water toe en maak er een glad en soepel deegje van.
- Leg het deeg op bakpapier en maak er met een deegroller een platte plak van met een dikte van ongeveer 1 cm.
- Hierna laat je de platte plek deeg 8 tot 10 minuten drogen in de magnetron.
- Zet het vermogen niet te hoog, anders droogt de plak teveel uit.
Schuimpjes
Benodigdheden:
- 2 eiwitten (medium)
- 50 gram Stevia zoetstof (let op: je hebt 100% Stevia nodig)
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 110 °C en ontvet de mixer en een schaal met azijn en keukenpapier.
- Klop in de ontvette schaal de eiwitten stijf en klop dan, gedoseerd, het zoetpoeder erdoor. Leg bakpapier op de bakplaat en vul een spuitzak met het mengsel. Spuit ronde of langwerpige schuimpjes op de bakplaat en plaats deze in het midden van de voorverwarmde oven.
Haal de schuimpjes na circa 45-60 minuten bakken voorzichtig van de bakplaat. - Voor alle schuimpjes geldt: Een goed schuimpje is nog iets ‘plakkerig’ in het midden. Verwacht dus niet dat de kern net zo droog is als de buitenkant.
Tip: Voeg om een andere smaak te krijgen, wat cacao of oploskoffie toe aan de eiwitten. Smullen!
(Bron: www.stevija.nl)
Chocoladecake
Benodigdheden:
- 100 gram pure chocolade (minimaal 72% cacao)
- 100 gram roomboter
- 50 gram amandelmeel
- 100 gram gedroogde abrikozen
- 3 eieren
- ½ tl bakpoeder
- 150 gram Erythritol
- evt. 1 eetlepel cacaopoeder
Bereidingswijze:
- Zet de dag van tevoren de gedroogde abrikozen te weken in een bakje water.
- Verwarm de oven voor op 170 graden. Laat de geweekte abrikozen even uitlekken en pureer ze in een keukenmachine.
- Voeg de zoetstof toe, proef eventjes tussendoor om te voorkomen dat het te zoet
- Breek de chocolade in stukjes en doe deze samen met de boter in een kleine kom of pan. Laat het mengsel smelten in de magnetron of op een laag vuur maar roer het elke 30 seconden even door, totdat het vloeibaar is.
- Klop in een andere kom met een mixer de eieren schuimig en mix het amandelmeel en abrikozenpuree en eventueel de cacaopoeder erdoor. Als laatste het bakpoeder.
- Doe het beslag in een cakevorm en bak de cake in ongeveer 40 minuten gaar.
Pepernoten
Benodigdheden:
- 100 gram plantaardige boter
- 250 gram volkorenmeel
- 75 gram oerzoet/ palmsuiker/ kokosbloesemsuiker
- 1/4 tl stevia (20x geconcentreerd, of 1 tl van een normale concentratie)
- 2 tl bakpoeder
- 2 tl speculaaskruiden
- snufje zout
- 1 biologisch eigeel
- 3 el sojamelk
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 150 graden en doe vervolgens alle droge ingrediënten in een kom en roer ze door elkaar.
- Smelt de boter in een pannetje op laag vuur. Voeg het eigeel en de sojamelk bij de boter en meng het geheel goed door. Doe dan het botermengsel en de droge ingrediënten bij elkaar en kneed het door, het wordt een plakkerig deeg. Zet het deeg een half uurtje afgedekt in de koelkast.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier. Rol kleine bolletjes van het deeg en druk deze een klein beetje in op de bakplaat. Ga door tot de bakplaat vol is. Houd er wel rekening mee dat de pepernoten nog ‘groeien’, dus laat wat ruimte tussen de pepernoten.
- Zet de bakplaat 30 minuten in de oven. Laat het even afkoelen en dan zijn ze klaar om op te eten. Smullen maar!
Mokkabrownies
Ingrediënten voor 12 brownies:
- 150 g goede pure chocolade (80% cacao)
- 100 g roomboter
- 1 tl zwarte sterke koffie
- 1 tl vanille aroma
- 100 g gemalen amandelen
- 85 g Erythritol of zoetstof naar smaak
- 4 eieren
Bereidingswijze:
- Verwarm de over voor op 180 gr. Vet een vierkante bakvorm van 20 cm in en bekleed de bodem met bakpapier
- Smelt de chocolade en boter in een hittebestendige kom op sudderend water; zorg dat de bodem van de kom het water niet raakt. Roer af en toe tot de chocolade en de boter gesmolten en glad zijn
- Neem de kom voorzichtig van de pan en roer de koffie en vanille door het mengsel. Laat het geheel iets afkoelen. Meng de amandelen en de zoetstof er goed door. Scheid de eieren. Klop de dooiers licht en roer ze door het mengsel.
- Klop de eiwitten tot ze stijve pieken vormen. Spatel voorzichtig een flinke lepel eiwit door het chocolademengsel. Spatel dan de rest er goed door.
- Schep het mengsel in de bakvorm en bak het 20 tot 25 minuten of tot het gerezen is, de bovenkant stevig aanvoelt en het midden nog licht smeuïg is. Laat de cake afkoelen in de vorm. Stort hem, verwijder het bakpapier en snijd hem in 12 stukken.
En mocht het je toch niet gelukt zijn om van al het lekkers af te blijven. Lees dan zeker even dit: Omgaan met een terugval tijdens het diëten
Ramona
op 02 Sep 2015Linda Nordholt
op 02 Sep 2015Priscilla
op 21 Oct 2018