Koolhydraatarme Sinterklaas recepten
01 december 2014 
4 min. leestijd

Koolhydraatarme Sinterklaas recepten

Koolhydraatarme Sinterklaas recepten, het is weer de tijd van het jaar.

Hij komt… hij komt….. De winkels liggen alweer vol met pepernoten, speculaasbrokken en taai taai poppen. Stuk voor stuk suikerbommetjes maar soms onweerstaanbaar. Weet je dat de meeste mensen in de dagen voor Sinterklaas aankomen en niet zozeer op het heerlijke avondje zelf? Ongemerkt verdwijnen er heel wat pepernoten in je mond.

Koolhydraatbommetjes

Een grote chocoladeletter levert vaak meer dan een warme maaltijd! En wat dacht je van de volgende calorie- en koolhydraatbommetjes:

Pepernoot: 17 kcal
Chocolade pepernoot: 25 kcal
Marsepein, 1 stukje (25 gram): 110 kcal
Banketstaaf/letter, 1 stukje (25 gram): 100 kcal
Speculaasbrokken, stukje (25 gram): 120 kcal
Gevulde speculaas, blokje (30 gram): 140 kcal
Chocoladeletter melk (135 gram): 760 kcal
Chocoladeletter puur (135 gram): 735 kcal
Chocoladeletter wit (135 gram): 745 kcal

Maar gelukkig zijn er ook alternatieven! Zie hier…..

Recepten voor het heerlijke avondje om zelf te bakken. Let wel op: de speculaasbrokken, schuimpjes en mokkabrownie zijn geschikt voor een koolhydraatarm dieet. De andere 2 recepten koolhydraatBEPERKT en passen daarmee beter in een koolhydraatbeperkt dieet!

En voeg voor een extra zoete smaak, gerust nog wat zoetstoffen toe aan het recept.

Speculaasbrokken

Benodigdheden:

  • 60 gram gemalen lijnzaad
  • 10 gram amandelmeel
  • Een stukje zachte boter
  • Een mespuntje bakpoeder
  • Koekkruiden, zoals kardemom of speculaaskruiden
  • Zout
  • Een theelepel zoetstof

Bereidingswijze:

  • Meng alle ingrediënten goed door elkaar.
  • Voeg wat warm water toe en maak er een glad en soepel deegje van.
  • Leg het deeg op bakpapier en maak er met een deegroller een platte plak van met een dikte van ongeveer 1 cm.
  • Hierna laat je de platte plek deeg 8 tot 10 minuten drogen in de magnetron.
  • Zet het vermogen niet te hoog, anders droogt de plak teveel uit.

Schuimpjes

Benodigdheden:

  • 2 eiwitten (medium)
  • 50 gram Stevia zoetstof (let op: je hebt 100% Stevia nodig)

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 110 °C en ontvet de mixer en een schaal met azijn en keukenpapier.
  • Klop in de ontvette schaal de eiwitten stijf en klop dan, gedoseerd, het zoetpoeder erdoor. Leg bakpapier op de bakplaat en vul een spuitzak met het mengsel. Spuit ronde of langwerpige schuimpjes op de bakplaat en plaats deze in het midden van de voorverwarmde oven.
    Haal de schuimpjes na circa 45-60 minuten bakken voorzichtig van de bakplaat.
  • Voor alle schuimpjes geldt: Een goed schuimpje is nog iets ‘plakkerig’ in het midden. Verwacht dus niet dat de kern net zo droog is als de buitenkant.

Tip: Voeg om een andere smaak te krijgen, wat cacao of oploskoffie toe aan de eiwitten. Smullen!

(Bron: www.stevija.nl)

Chocoladecake

Benodigdheden:

  • 100 gram pure chocolade (minimaal 72% cacao)
  • 100 gram roomboter
  • 50 gram amandelmeel
  • 100 gram gedroogde abrikozen
  • 3 eieren
  • ½ tl bakpoeder
  • 150 gram Erythritol
  • evt. 1 eetlepel cacaopoeder

Bereidingswijze:

  • Zet de dag van tevoren de gedroogde abrikozen te weken in een bakje water.
  • Verwarm de oven voor op 170 graden. Laat de geweekte abrikozen even uitlekken en pureer ze in een keukenmachine.
  • Voeg de zoetstof toe, proef eventjes tussendoor om te voorkomen dat het te zoet
  • Breek de chocolade in stukjes en doe deze samen met de boter in een kleine kom of pan. Laat het mengsel smelten in de magnetron of op een laag vuur maar roer het elke 30 seconden even door, totdat het vloeibaar is.
  • Klop in een andere kom met een mixer de eieren schuimig en mix het amandelmeel en abrikozenpuree en eventueel de cacaopoeder erdoor. Als laatste het bakpoeder.
  • Doe het beslag in een cakevorm en bak de cake in ongeveer 40 minuten gaar.

Pepernoten

Benodigdheden:

  • 100 gram plantaardige boter
  • 250 gram volkorenmeel
  • 75 gram oerzoet/ palmsuiker/ kokosbloesemsuiker
  • 1/4 tl stevia (20x geconcentreerd, of 1 tl van een normale concentratie)
  • 2 tl bakpoeder
  • 2 tl speculaaskruiden
  • snufje zout
  • biologisch eigeel
  • 3 el sojamelk

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 150 graden en doe vervolgens alle droge ingrediënten in een kom en roer ze door elkaar.
  • Smelt de boter in een pannetje op laag vuur. Voeg het eigeel en de sojamelk bij de boter en meng het geheel goed door. Doe dan het botermengsel en de droge ingrediënten bij elkaar en kneed het door, het wordt een plakkerig deeg. Zet het deeg een half uurtje afgedekt in de koelkast.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier. Rol kleine bolletjes van het deeg en druk deze een klein beetje in op de bakplaat. Ga door tot de bakplaat vol is. Houd er wel rekening mee dat de pepernoten nog ‘groeien’, dus laat wat ruimte tussen de pepernoten.
  • Zet de bakplaat 30 minuten in de oven. Laat het even afkoelen en dan zijn ze klaar om op te eten. Smullen maar!

Mokkabrownies

Ingrediënten voor 12 brownies:

  • 150 g goede pure chocolade (80% cacao)
  • 100 g roomboter
  • 1 tl zwarte sterke koffie
  • 1 tl vanille aroma
  • 100 g gemalen amandelen
  • 85 g Erythritol of zoetstof naar smaak
  • 4 eieren

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de over voor op 180 gr. Vet een vierkante bakvorm van 20 cm in en bekleed de bodem met bakpapier
  2. Smelt de chocolade en boter in een hittebestendige kom op sudderend water; zorg dat de bodem van de kom het water niet raakt. Roer af en toe tot de chocolade en de boter gesmolten en glad zijn
  3. Neem de kom voorzichtig van de pan en roer de koffie en vanille door het mengsel. Laat het geheel iets afkoelen. Meng de amandelen en de zoetstof er goed door. Scheid de eieren. Klop de dooiers licht en roer ze door het mengsel.
  4. Klop de eiwitten tot ze stijve pieken vormen. Spatel voorzichtig een flinke lepel eiwit door het chocolademengsel. Spatel dan de rest er goed door.
  5. Schep het mengsel in de bakvorm en bak het 20 tot 25 minuten of tot het gerezen is, de bovenkant stevig aanvoelt en het midden nog licht smeuïg is. Laat de cake afkoelen in de vorm. Stort hem, verwijder het bakpapier en snijd hem in 12 stukken.

En mocht het je toch niet gelukt zijn om van al het lekkers af te blijven. Lees dan zeker even dit: Omgaan met een terugval tijdens het diëten

Koolhydraatarme sinterklaas recepten

Over de schrijver
Ik ben Linda, de drijvende kracht achter Slank met Linda. In mijn blogs deel ik al mijn kennis en ervaring met je omtrent koolhydraatarm eten + het opbouwen van een gezonde relatie met eten. Mocht je vragen hebben, mail mij gerust!
Ramona
Door

Ramona

op 02 Sep 2015

In je recept staat geschreven met fructose. Nu is mij geleerd dat suiker suiker is of het nu een snelle of een lage gi heeft. Kan je dit ook op een andere manier maken zonder de koolhydraten. Grt Ramona

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 02 Sep 2015

Hoi Ramona, je hebt helemaal gelijk met de uitspraak suiker is suiker. Er zit echter wel degelijk verschil in de invloed van verschillende suikers op de bloedsuikerschommeling. Wat bedoel je met maken op een andere manier? Wel met zoetstoffen? Of gedroogd fruit? Je kunt proberen het weg te laten en kijken of je het zoet genoeg vindt. Of toch wat gedroogd fruit, zoetstof, toevoegen.

Priscilla
Door

Priscilla

op 21 Oct 2018

Ik heb de pepernoten gemaakt maar als ik al de ingrediënten optel aan kcal en door het aantal pepernoten deel dan zit ik nog op bijna 17kcal per pepernoot dus ipv deze dure ingrediënten kan ik haast net zo goed voor een euro een zak pepernoten halen volgens mij. Of doe ik iets niet goed?

Reactie plaatsen

GRATIS: Koolhydraatarm weekmenu 

Maak kennis met koolhydraatarm eten en download mijn GRATIS WEEKMENU

  • 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes per dag
  • Makkelijke en heerlijke recepten
  • Voorzien van alle voedingswaarden
  • Direct in je mailbox en makkelijk printbaar

Meer advies over 

koolhydraatarm eten?

Er staan meer dan 300 waardevolle en uitgebreide artikelen voor je klaar!