Koolhydraatarm eten en omgaan met sociale druk
15 februari 2022 
in Mindset
3 min. leestijd

Koolhydraatarm eten en omgaan met sociale druk

Koolhydraatarm eten kan soms best lastig zijn als je sociale druk ervaart. Iedereen die een koolhydraatarme leefstijl hanteert, heeft wel eens voor een van de volgende situaties gestaan:

– Je zit op het werk tijdens de lunch met je salade, krijg je de opmerking: Doe je alweer aan de lijn?
– Eet je bij een barbecue vlees en de blokjes kaas: ‘Zoveel vet, dat is helemaal niet goed voor je’.
– Ga je naar een verjaardag: ‘Ach toe neem toch een stukje taart. Speciaal voor jou gemaakt’. En zoveel calorieën zitten er echt niet in.
– Ga je uit eten, wil je geen stokbrood en patat, maar wel extra groenten: ‘Doe niet zo ongezellig’

En jij kunt er vast nog meer opnoemen. Je wilt je zo graag aan je koolhydraatarme eetpatroon houden en het volhouden, maar de omgeving werkt niet echt mee.

7 tips om om te gaan met sociale druk als je een koolhydraatarm dieet volgt

Sociale druk is erg vervelend als je een koolhydraatarm dieet volgt. Je doet het natuurlijk voor jezelf en daar heeft niemand wat mee te maken. Toch is het erg vervelend om te horen: ‘Wat ben je toch ongezellig’. Alsof je zonder een taartje niet gezellig bent. 

1. Verplaats je in de ander

Verplaats je eens in de ander en vraag jezelf eens af wat de achterliggende reden is van de vraag. Wil die persoon zelf afvallen maar lukt het niet? Jaloers? Of oprecht geïnteresseerd? Je kunt ook eens vragen waarom iemand die vraag stelt. Heb je gelijk een ander gesprek.

2. Hou het bij jezelf

‘Goh lief dat je zo met me meedenkt, maar dat hoeft niet hoor. Ik voel me hier prima bij. En het is echt mijn eigen keuze.

3. Ga nooit in de aanval

Daarmee geef je jezelf eigenlijk al bloot. Blijf rustig, geef rustig antwoord en zeg dat je ook zonder ongezonde dingen zult gaan genieten.

4. Probeer je omgeving niet te overtuigen

Diep in discussie gaan over dat je zo gezond bezig bent en de ander ongezond en iemand willen overtuigen dat hij/ zij ook koolhydraatarm moet gaan eten. Niet doen, want het haalt niets uit. 

Pas als iemand oprechte interesse toont, kun je er een gesprek over voeren. En dan is het ook leuk om erover te praten. Haal een keer diep adem en weet dat je het helemaal voor jezelf doet.

5. Voel trots en weet dat je goed bezig bent

Het is jouw keuze, jij hebt deze beslissing genomen en dat neemt niemand jou meer af. En als iemand iets kwaads over je wil denken dan doen ze dat maar. Dat zegt meer over hen dan over jou. Want jij bent degene die wél aan je eigen gezondheid werkt. Die ander waarschijnlijk niet, want anders zou er nooit discussie zijn.

6. Je mag het wel, maar je hoeft het niet 

Gebruik de uitspraak: ‘Ik mag het wel, maar ik hoef het niet’. 

En gaan ze echt moeilijk doen. Zeg dan dat je suikers en koolhydraten aan het minderen bent omwille van je gezondheid. Leuk dat je erbij gaat afvallen, maar het is te doen om je gezondheid. Laat ze dan maar eens zeggen, ‘ach die gezondheid doet er toch niet toe’. Dat durven ze niet!

7. Of ik voel me er beter bij

En anders: ‘Ik mag het van mezelf, maar ik kies ervoor om het nu even af te slaan. Daar voel ik me beter bij’.

Zie je er erg tegen op om dit te moeten zeggen? En weet je dat de gastvrouw aan jou denkt met die taart? Bel hem of haar van te voren op dat je niet kwetsend wil zijn, maar op advies van (huisarts of voedingsdeskundige) even de suikers moet laten staan.

Praktische handvatten

Naast bovengenoemde ‘mentale en sociale’ uitdagingen, kun je natuurlijk ook tegen praktische zaken aanlopen. Zoals etentjes, of lunchen op je werk, of als je onderweg bent. Welke keuzes kun je dan het beste maken. Zonder eventueel scheve gezichten te krijgen. Kijk voor mijn praktische tips zeker eens bij deze artikelen:

Koolhydraatarm uit eten gaan

Koolhydraatarm eten bij een snackbar; kan dat?

Koolhydraatarme snacks en tussendoortjes

De koolhydraatarme werklunch, zo gefixt!

Koolhydraatarm eten onderweg gedoe? Nee hoor, zo doe je dat!Over de schrijver
Ik ben Linda, de drijvende kracht achter Slank met Linda. In mijn blogs deel ik al mijn kennis en ervaring met je omtrent koolhydraatarm eten + het opbouwen van een gezonde relatie met eten. Mocht je vragen hebben, mail mij gerust!
Jacqueline Van de Griend
Door

Jacqueline Van de Griend

op 04 May 2018

Écht heel jammer hoor, dat ik geen fruit mag, nu ik met de eerste 30 dagen van Linda bezig ben! Dit gaat echt behoorlijk tegen mijn bestaan en - natuur in! De koolhydraten snap ik wel maar dit , fruit dus, is altijd het enige geweest, wat ik wél mocht. Het dieet werkt nog niet echt, alhoewel ik me toch redelijk aan alle voorschriften houd, zónder suikers en vetten dus. Ik heb ook al wel bij Atkins gekeken, voor een nadere uitleg. In de morgen drink ik altijd graag oploskoffie met melk. Tegenwoordig gebruik ik sojamelk, i.p.v. gewone melk. Is een prima alternatief maar het begint er dus weer in te sluipen, die gewoonte. Ik hoop echt dat ik deze levenswijze een beetje vol kan houden!

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 05 May 2018

En het fruit wordt in de laatste dagen weer toegevoegd hoor. Je kan eventueel ook nu al wat aardbeien of bessen toevoegen als je fruit heel erg mist. Die fruitsoorten vallen onder het koolhydraatarme fruit.

Reactie plaatsen

GRATIS: Koolhydraatarm weekmenu 

Maak kennis met koolhydraatarm eten en download mijn GRATIS WEEKMENU

  • 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes per dag
  • Makkelijke en heerlijke recepten
  • Voorzien van alle voedingswaarden
  • Direct in je mailbox en makkelijk printbaar

Meer advies over 

koolhydraatarm eten?

Er staan meer dan 300 waardevolle en uitgebreide artikelen voor je klaar!