Nooit meer diëten? Stappenplan om te stoppen met diëten
23 mei 2019 
10 min. leestijd

Nooit meer diëten? Stappenplan om te stoppen met diëten

Nooit meer diëten leek een onwerkelijke droom voor mij. Vroeger hoopte ik op een wonderpil die mij in 1 klap uit mijn strijd met de weegschaal, met eten en met afvallen zou halen. Stoppen met diëten was eigenlijk het enige wat ik wilde.

Ik wilde niets liever dan van die ‘hoofdpijn’ af die zorgde voor constante onrust in mij wanneer het eten betrof. Die eeuwige strijd met diëten, eten, compenseren, aankomen, weer afvallen, uitte zich in weinig zelfvertrouwen en ik raakte het geloof in mijzelf kwijt dat ik ooit normaal met eten zou kunnen omgaan.

Totdat ik mijn relatie met eten begon te onderzoeken.

Want hoe kon het toch dat ik als ambitieus persoon, succesvol kon zijn in zoveel dingen, maar het niet voor elkaar kreeg op het gebied van afvallen?

Verstoorde relatie met eten 

Mijn relatie met eten was flink verstoord. Dit was mede te danken aan het landschap dat is gecreëerd om hoe wij moeten afvallen. Een dieet met opgelegde eetregels, maandag begin ik echt, je bent op dieet of niet, het moet perfect zijn en hou ik me niet aan de regels, dan heb ik gefaald.

Ik weet als geen ander dat een ieder die staat voor een zoveelste poging om af te vallen wil dat het gevecht tussen ‘gezond’ en ‘ongezond’ of ‘dat mag ik niet, dat mag ik wel’, of ‘zou ik dit nu wel of niet doen’ over is.

Dat gezonde keuzes maken vanzelf gaat, zonder die innerlijke strijd die je moet voeren.

Ik deed een belangrijke ontdekking

Ik kwam erachter dat ik met iedere dieetpoging steeds verder verwijderd raakte van het behalen van blijvend resultaat.

Want weet je wat we vaak over het hoofd zien?

Dat je met elke poging tot het volgen van een dieet een mindset ontwikkeld, die het behalen van blijvend resultaat steeds verder ondermijnt. En de motivatie je in de schoenen zakt.

En je steeds verder verstrikt raakt in een ongezonde relatie met eten:

  • ‘Dat mag ik wel en niet eten van mezelf’
  • ‘Ik heb iets gegeten wat niet op mijn schema stond. Nu is alles verpest
  • ‘Ik heb zo’n rotdag gehad, ik heb dit echt verdiend’
  • ‘Ik ben van streek en ik heb stress. Ik moet echt wat eten’
  • ‘Morgen begin ik wel weer….of maandag…’
  • ‘Het is te moeilijk voor mij. Ik stop ermee’
  • ‘Het lukt me nooit om af te vallen’

Eten en niet eten is door de jaren heen iets geworden wat aan regels en tijden is gebonden. Het wordt een alles of niets gedachte. En eten we iets wat ongezond is, dan is de dag vaak al verpest.

Begraaf de strijdbijl: stoppen met diëten

Een dieet haalt je niet uit deze strijd. Een leefstijlverandering wel.

En bij het veranderen van een leefstijl is het leren omgaan met moeilijke situaties en verleiding, ontmoediging, teleurstelling een noodzakelijke voorwaarde voor succes.

Je zult niet succesvol zijn als je constant wordt overvallen door verlangens en verleidingen – juist die dingen die je probeert te overwinnen.

Afvallen en gezonder worden is vanaf dag 1 een persoonlijke training van jezelf, een leerproces, dat zoveel verder gaat dan afvallen in kilo’s alleen.

Het gaat over het creëren van een leefstijlmindset in plaats van een dieetmindset. Dat gaat over vallen en opstaan, niet zo streng zijn voor jezelf, leren van fouten, oefenen, kijken naar je relatie met eten.

Maar hoe doorbreek je nu die dieetmindset? Hoe stap je nu uit die eeuwige dieetcirkel en kun je stoppen met diëten?

De dieetcirkel

Eén van de meest belangrijke redenen waarom het veel mensen niet lukt om blijvend af te vallen, is omdat ze vastzitten in de zogeheten dieetcirkel.

De dieetcirkel toont de verschillende fasen die ‘lijners’ doorlopen tijdens iedere dieetpoging.

dieetcirkel

Fase 1: Je hebt een wens om af te vallen

Je neemt voor de zoveelste keer de beslissing!  Je gaat weer op dieet … JA!

Je stelt voor jezelf een doel hoeveel je af wilt vallen, het liefst voor een bepaalde datum en hoeveel je wilt wegen wanneer je ‘klaar’ bent met je dieet.

Fase 2: Je gaat op dieet

Je kiest een dag, maandag begin ik echt….. en je kijkt wat je wel en niet mag eten.

Je haalt je boodschappen in huis, en je gaat aan de slag volgens de voorgeschreven richtlijnen.

Fase 3: Je wordt vaak direct beloond

De start is lekker, je voelt je vol goede moed, valt zelfs wat af, je voelt je trots omdat je streng kunt zijn voor jezelf, “Ik kan het volhouden”, zeg je tegen jezelf.

Fase 4: Je wilskracht en motivatie dooft uit

Maar dan, prompt……

Je denkt de hele dag aan eten, je hebt honger, je bent er constant mee bezig en in de avond voel je onrust omdat je wat wilt eten.

Je begint jezelf weer af te vragen waarom het nu wel gaat lukken.

Fase 5: Terugval in oude gewoontes ligt op de loer

En dan komen die lastige momenten: een werklunch, een etentje, gezellig op het terras, een borrel, een feestje. Of gewoon drukte en de moeite om het te combineren met je gezin.

De lijst met triggers is eindeloos maar de conclusie is altijd hetzelfde.

Want ineens betrap je jezelf erop dat je toch weer toegeeft aan die ‘trek’ en eet je iets wat je van jezelf eigenlijk niet mocht.

Fase 6: Je voelt je een slappeling en schaamt je

Je krijgt saboterende gedachtes:

‘De dag is toch al verpest’,

‘Ach ik heb dit weekend nog een feestje’, ‘ik begin morgen of maandag wel weer’.

Fase 7: Je eet weer ‘normaal’ als reactie op de emotie

En in reactie op je gedachtes laat je je dieet weer even gaan, want je krijgt de knop in deze staat toch niet meer om. Sommige slaan zelfs door en eten alles wat los en vast zit: ‘Het is alles of niets denken’. Dan maar weer opnieuw beginnen.

Fase 8: Je komt weer aan

En voor je het weet sta jij weer op het punt waar het die bewuste dag allemaal begon.  Qua gewicht, je gezondheid, je zelfvertrouwen, je zelfbeeld.

En je begint weer steeds meer van jezelf te balen, je verbergt je liever voor je gezin, voor je omgeving, op je werk. Want wat zullen ze allemaal niet van je denken?

En je kan maar niet snappen dat je op alle fronten in je leven jezelf discipline kunt opleggen en je heel goed voor anderen kunt zorgen, maar dat het met eten gewoon niet lukt.

En weer zit je vast in die vicieuze dieetcirkel. Weer op zoek naar een nieuw dieet of methode om af te vallen. Weer proberen die draad op te pakken.

Wellicht is dit herkenbaar voor jou en dan wil je natuurlijk niets liever dan uit deze cirkel stappen en nu echt stoppen met diëten en gaan voor een lange termijn verandering.

Nooit meer diëten met dit stappenplan! 

Er zijn een paar cruciale stappen die leiden tot een leven zonder diëten. Stappen die ik uit mijn eigen reis heb geleerd en die belangrijk zijn om te zetten naar nooit meer diëten.

Stap 1: Breng je bloedsuikerspiegel in balans

Je kunt niet afvallen of werken aan je mindset als jouw bloedsuikerspiegel niet in balans is. Jouw lichaam zit dan namelijk vast in de zogeheten suikerverslaving en dat heeft niet alleen vetopslag tot gevolg, maar heeft ook een enorme impact op jouw gemoedstoestand en hongergevoelens. Afrekenen met emotie eten of het willen voorkomen van snaaibuien en eetbuien is haast onmogelijk als jij constant wordt overvallen door een schommelende bloedsuikerspiegel. Kijk maar eens naar een aantal symptomen:

  • Je voelt een constante behoefte naar suiker. Met name in de ochtend (een koekje of ontbijtkoek bij de koffie), aan het einde van de middag of begin van de avond.
  • Je hebt soms zo’n drang naar ‘verboden’ voedsel, dat je jezelf niet kunt beheersen.
  • Je hebt door de dag heen last van energiedips. Je voelt je soms echt moe en komt ’s avonds maar moeilijk van de bank af.
  • Na een lunch met brood voel je je slaperig, futloos en heb je een opgeblazen gevoel.
  • Je hebt last van snaaibuien in de avond.

En de enige manier om je bloedsuikerspiegelspiegel in balans te krijgen is door anders te gaan eten en niet minder. En dat doe je door je koolhydraatinname te verminderen en meer eiwitten en vetten te gaan eten. Je gaat anders eten, niet minder. In mijn ogen de beste stap die je kunt zetten is te starten met koolhydraatarm eten.

Koolhydraatarm weekmenu

Stap 2: Besluit te stoppen met diëten

Ik weet het, dit is niet een beslissing die je heel makkelijk neemt. Maar als je eenmaal weet wat de effecten zijn van weer een dieet, kom je steeds dichter bij dit besluit en wil je jezelf en je lichaam niet langer verwaarlozen.

  1. Diëten beperken je in calorieën en ontnemen je daardoor van waardevolle essentiële voedingsstoffen. Je krijgt honger, hebt weinig energie en dit houdt niemand op de lange termijn vol.
  2. Diëten beschadigen je zelfvertrouwen en zelfbeeld. Je geeft constant de schuld aan jezelf omdat je vindt dat je geen discipline hebt. Jij bent echter niet degene die faalt, het dieet faalt jou omdat je lichaam in een overlevingsmodus schiet.
  3. Diëten lossen emotie eten niet op. Ze schrijven alleen voor wat je wel en niet mag eten, maar besteden totaal geen aandacht aan jouw mindset. Diëten werken juist eetbuien in de hand doordat je beperkend bezig bent.
  4. Een dieet leidt vaak tot een ongezonde relatie met eten. Eten wordt je vijand en je denkt constant aan wat je wel en niet mag eten. Je gaat compenseren, extra sporten, blijft beperken en eten wordt iets wat leidt tot vulling in plaats van het te gebruiken als brandstof voor je lichaam.
  5. Een dieet kan leiden tot obsessief en ongezond gedrag zoals maaltijden overslaan, vasten, eetbuien, gebruik van pillen en letterlijk vastzitten in een vicieuze cirkel van telkens weer proberen je best te doen en jezelf nog meer discipline opleggen.

Stap 3: Respecteer jouw lichaam

Je kent vast de uitspraak: Je hebt maar 1 lichaam, wees er zuinig op. Of: beschouw je lichaam als een tempel, gezondheid is het grootste goed.

En dit is natuurlijk heel erg waar, maar als je vast zit in de dieetcirkel dan is weten wat anders dan er ook naar handelen. Eet daarom volwaardige voeding om je lichaam van brandstof te voorzien. Eet tot je verzadigd bent. Luister naar je lichaam en kijk waar je je goed bij voelt. Ervaar dat je bij iedere hap je lichaam voorziet van de juiste voedingsstoffen in plaats van een overdaad aan koolhydraten en suikers. En dat met iedere maaltijd vol voedingsstoffen je jouw lichaam weer van binnenuit heelt.

Stap 4: Maak eten tot je vriend

Vermijd het bestempelen van eten als  ‘goed’ of ‘slecht’. En zeg geen dingen als ‘dit mag ik niet’.

Deze negatieve associatie kan onbewust gevoelens en gedachtes meebrengen dat als je wel iets hebt gegeten dat ‘slecht’ is of niet van jezelf mag, dat JIJ degene bent die slecht is.

Het zal je niet ontgaan zijn dat ik grote voorstander bent van de koolhydraatarme leefstijl, maar dit betekent niet dat je niets meer ‘mag’.

Juist zie ik het als een leefstijl waarin je leeft volgens de 80/ 20 regel. Waarin die 20% staat voor het eten van voeding die je eigenlijk van jezelf niet mag. Het gaat immers om een leefstijl die je wilt volhouden voor het leven. En nooit meer iets mogen past daar wat mij betreft niet in. Wel is het zaak jezelf hierin te trainen en vaker de focus te leggen op ‘ik mag het wel, maar ik hoef het niet’, dan op ‘dat mag ik niet hebben’.

Stap 5: Leer omgaan met negatieve emoties omtrent eten

Iedereen voelt zich wel eens angstig, verveeld, boos, verdrietig of eenzaam. Het is een normaal onderdeel van het leven. Het moet echter geen reden zijn tot eten en eten maakt misschien dat je de emotie heel even niet voelt. Maar vaak wordt na een eetbui of emotionele eetbehoefte de emotie alleen nog maar sterker. En…wordt aangevuld met een gevoel van schaamte, falen en schuld.

Zoek naar manieren om je emoties op een andere manier te uiten of te doorstaan. Het begint met bewustwording:

  • Wat is voor jou een reden om te gaan eten?
  • Welke emotie houdt hiermee verband?

Dit zal niet direct een oplossing geven, maar je kunt de situatie gaan herkennen. Dan erkennen. En er dan een gepaste actie voor in de plaats zetten.

Stap 6: Leer buikhonger en hoofdhonger te onderscheiden

Emotie eten is een echt teken van hoofdhonger. Buikhonger of maaghonger is het hebben van ‘echte’ honger. Je lichaam vraagt om brandstof. Voor wie al jarenlang op dieet is of al vele diëten heeft gevolgd, kent vaak geen verzadigingsgevoel meer. Of weet hoofdhonger niet meer goed van buikhonger te onderscheiden. Dus wil jij voorgoed afscheid nemen van diëten, kijk dan eerst eens naar jouw relatie met eten. En dat heeft voor nu nog helemaal niets te maken met afvallen, maar alles met het leggen van een belangrijke basis om blijvend resultaat te behalen.

emotie-eten

Zie ook: Ben jij een emotie eter? Wat is het en 8 tips hoe hiermee om te gaan

Stap 7: Zoek ondersteuning

Losbreken uit de dieetcirkel en daarmee die dieetmindset, gaat niet van de één op de andere dag. We voelen ons vaak alleen, onbegrepen en de enige die dit heeft. Het is haast nog een taboe om daarover te spreken. Maar niet bij mij.

Ik weet wat het is. Ik begon dit blog ook met de hoop op een wonderpil. Maar gelukkig weet ik dat het anders kan.

En het hoeft niet zwaar, onplezierig of moeilijk te zijn. Ben jij er klaar voor om definitief afscheid te nemen van diëten?
Zodat gevoelens van strijd met afvallen, gezondheid en eten, weer plaats kunnen maken voor trots, zelfvertrouwen en geluk?

Nooit meer diëten met een koolhydraatarme leefstijl

Wat een einde aan mijn diëten maakte was de ontdekking voor een koolhydraatarme levensstijl. Het opende deuren voor me en ineens kon ik eten zoveel ik wilde en tegelijkertijd een goede relatie met mezelf hebben. Ik schreef een uitgebreide handleiding over het koolhydraatarm dieet die alle vragen beantwoordt en een duidelijk beeld geeft van wat het inhoudt.

Interessante artikelen

Gezond afvallen

5 kilo afvallen: Mijn 6 beste tips

Motivatie afvallen

Afvallen lukt niet: 11 mogelijke oorzaken waarom afvallen niet lukt

Koolhydraatarm weekmenu

Over de schrijver
Ik ben Linda, de drijvende kracht achter Slank met Linda. In mijn blogs deel ik al mijn kennis en ervaring met je omtrent koolhydraatarm eten + het opbouwen van een gezonde relatie met eten. Mocht je vragen hebben, mail mij gerust!
Manon
Door

Manon

op 21 Jul 2019

Ik ben een week bezig met kha eten. En vooralsnog houd ik het goed vol. Nu las dat je na 48 uur kha eten, je in Ketose komt. Hoelang blijft dit? En wat gebeurt er als een keer gaat uiteten (lees brood vooraf en frietjes bijv. ) Hoe erg is dit dan? Ben erg benieuwd want dit zou voor mij wel eens heel goed kunnen werken. Maar een leven helemaal zonder pasta, frietjes en af en toe een stukje taart of een wijntje. lijkt me wel heel erg moeilijk.

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 21 Jul 2019

Hoi Manon, meestal duurt het 24-48 uur dat je in ketose komt. Na een zondigmomentje met kh of suikers raak je meestal weer uit ketose. Maar ketose is geen voorwaarde om af te vallen. Het duurt wel weer 24-48 uur om weer in ketose te raken. En je kunt ook weer de afkickverschijnselen ervaren. Helemaal als je nog niet lang bezig bent en nog niet metabool flexibel bent. Maar een keertje zondigen kan verder echt geen kwaad. Het is maar hoe jij je erbij voelt. Je kunt er overigens prima bij afvallen, maar kijk hoe je lichaam erop reageert.

Reactie plaatsen

GRATIS: Koolhydraatarm weekmenu 

Maak kennis met koolhydraatarm eten en download mijn GRATIS WEEKMENU

  • 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes per dag
  • Makkelijke en heerlijke recepten
  • Voorzien van alle voedingswaarden
  • Direct in je mailbox en makkelijk printbaar

Meer advies over 

koolhydraatarm eten?

Er staan meer dan 300 waardevolle en uitgebreide artikelen voor je klaar!