Omgaan met snaaibuien in de avond
18 mei 2020 
6 min. leestijd

Omgaan met snaaibuien in de avond

Die ongelooflijk ontembare snaaibuien, wie kent ze niet?! Met name de zin in zoetigheid na het eten of een soort van onbedwingbare snaaibuien in de avond.

Dan heb je je de gehele dag ‘netjes’ gedragen en je gehouden aan wat je had voorgenomen te eten en dan in de avond gaat het weer mis. Je begint ineens te ‘zoeken’ naar eten en er kan een ongelooflijke onrust ontstaan omdat je ‘moet’ eten.

Hoe kan dit toch? En belangrijker is, wat kun je eraan doen om dit snaaien af te leren?

2 soorten snaaitrek

Ik zie in ieder geval twee soorten snaaibuien bestaan in de avond.

  1. Een specifieke trek in zoetigheid na de avondmaaltijd. Je hebt net een grote vullende maaltijd gegeten en ineens krijg je trek in zoet.
  2. Een specifieke snaaibui in de avond. Waarbij je na een lange dag tot rust komt en ineens een ‘trigger’ krijgt als je op de bank gaat zitten. Je gedachtes gaan constant uit naar het willen snaaien of zin in iets lekkers.

Hoe ontstaan snaaibuien?

Snaaibuien kennen we in allerlei gradaties. Waar de 1 zich nog kan beheersen met een paar blokjes chocolade, gaat de ander volledig los. Maar een snaaibui heeft altijd iets gemeenschappelijks, namelijk dat je NIET wilt eten omdat je echte maaghonger ervaart, maar omdat je hoofdhonger ervaart. Een onrust of emotie in je hoofd of lichaam, waarvan jij weet dat die weggegeten kan worden.

Zin in zoetigheid na het eten?

Mocht jij jezelf herkennen in het feit dat je altijd of in ieder geval meerdere keren per week zin hebt in zoetigheid na het eten, dan ligt daar vaak een fysieke oorzaak aan te grondslag. Het is geen echte honger, omdat je net gegeten hebt, maar het is wel een schreeuw van je lichaam om je bloedsuikerspiegel in balans te krijgen. Meer concreet, het suikermonstertje in jouw lichaam moet gevoed worden. En dit heeft vaak alles te maken met het feit dat jouw eetpatroon overdag geen goed eetpatroon is voor je. Kijk eens naar je eetpatroon? Zie jij veel (snelle) koolhydraten terug in je menu?

  • Ontbijtkoek
  • Beschuit
  • Hagelslag
  • Jam
  • Frisdrank
  • Veel brood
  • Aardappels, pasta, rijst
  • Koekjes
  • Pakjes en zakjes bij de avondmaaltijd

En gebruik je daarnaast ook nog veel light producten met zoetstoffen en magere producten? Met de achterliggende gedachte dat je daarmee op je calorieën bespaart?

Dan is dit een eetpatroon dat ervoor zorgt dat je zin blijft houden in zoetigheid na de avondmaaltijd. Je hebt namelijk door het teveel en te vaak eten van (snelle) koolhydraten op een dag, enorme bloedsuikerschommelingen te verwerken gekregen.

Snaaibuien door een schommelende bloedsuikerspiegel

Na het eten van deze koolhydraten (alsook suikers) stijgt je bloedsuikerspiegel, waardoor je je wel even lekker voelt. Maar daarop volgt een enorme snelle daling. En dat is exact het moment waarop je lichaam weer gaat vragen om koolhydraten en suikers.

Eet jij tijdens de avondmaaltijd aardappelen, pasta of rijst en je sluit ook nog eens af met een toetje, dan stijgt je bloedsuikerspiegel enorm. Maar je lichaam wil niets liever dan dit herstellen en er komt weer een daling. Precies dat moment waarop je die trek in zoet ervaart.

Je kunt met de beste wil van de wereld proberen hier weerstand aan te bieden en dat kan je best een aantal keren lukken. Maar er komt altijd weer een moment waarop dit ontstaat, omdat je lichaam constant in gevecht is je bloedsuikerspiegel in balans te houden. Daar kan geen discipline tegenop.

Het allerbelangrijkste hierbij is gedurende een gehele dag te zorgen voor een constante bloedsuikerspiegel. Dat betekent dat je echt je koolhydraatinname moet verminderen, maar dat wat je mindert in koolhydraten vul je aan met voldoende eiwitten en vetten. Je zal anders en zeker niet minder moeten gaan eten, wat de meeste mensen denken.

Lees ook: Een koolhydraatarm dieet – Een complete (beginners)handleiding

Een crashdieet is niet de oplossing

Naast het in balans brengen van je bloedsuikerspiegel is er nog een ander belangrijk onderwerp wat ik hier toch even wil noemen en dat is: Blijf weg van crashdiëten of diëten die je aangeven dat je minder dan 1200 calorieën moet eten.

Ik weet dat je dit best een tijdje kan volhouden op discipline, maar als jij ook tijdens deze diëten je koolhydraatinname niet aanpakt, dan zul ook dan last blijven houden van die bloedsuikerpieken en -dalingen. Om maar niet te spreken dat je je gehele stofwisseling met dit soort diëten ontregelt, waardoor je uiteindelijk alleen maar meer last krijgt van honger en trek.

Hoe ontstaan snaaibuien in de avond?

Naast het enorme verlangen naar zoet direct na de avondmaaltijd, bestaat er nog een moment waarop velen een behoefte voelen om te willen snaaien en dat is de avond.

En hier liggen vaak meerdere redenen aan ten grondslag. Want sommigen ervaren ‘gewoon’ zin om wat te knabbelen (gewoonte), iemand anders krijgt een enorme zin in chocolade (zoetaanval) en weer een ander heeft zin in chips (zoutaanval).

Wanneer het bij jou een gewoonte is geworden om iets in de avond te willen knabbelen, dan zie ik altijd wel een verschil met iemand bij wie een snaaibui ineens komt opzetten.

Snaaibuien als gewoonte

Bij een gewoonte is iets ‘erin geslopen’ en omdat het je beviel ben je het vaker gaan doen. Dit kan overigens ook heel goed samenvallen met een bepaalde emotie, zoals verveling of juist gezelligheid. Maar het is niet een bepaald moment dat ineens opduikt en je MOET iets eten. Het is meer iets geworden van ‘dat hoort er bij’.

In dit geval is het belangrijk deze gewoonte te doorbreken. Vooral ook omdat je lichaam gewend is om in de avond nog wat te krijgen. Het hoort er inmiddels bij en jij en je lichaam weten niet beter.

Het snaaien afleren kan dan door afleiding te gaan zoeken. Je haalt als het ware de ‘trigger’ weg van op de bank zitten = snaaien. Je kan gaan wandelen, de was opvouwen, een vriend of vriendin bellen. Belangrijk hierbij is echt wat actiefs te doen. Zodat je even uit de gewoonte komt en je met iets bezig bent.

Maar ja, ook dan breekt vaak het moment aan dat je toch weer even tot rust wilt komen. Dan is het belangrijk een laagje dieper te gaan bij jezelf.

Snaaibuien door onrust of emotie

Is het niet zozeer een gewoonte, maar voel jij vaak een echt opkomende onrust die je wilt weg eten, dan is het niet zo makkelijk om deze af te leren. Althans, daar zul je wat meer onderzoek naar moeten doen. En dat hoeft niet vervelend, moeizaam of ‘gedoe’ te zijn. Dat kan namelijk een ontzettend leerzame reis zijn die je met jezelf aangaat.

Belangrijke aspecten hierbij zijn:

  1. Behoud gedurende de dag een constante bloedsuikerspiegel, anders lever je constant een gevecht tussen je lichaam en emotie. Het is onmogelijk om met een schommelende bloedsuikerspiegel overdag, hier in de avond weerstand aan te bieden.
  2. Onderzoek of er sprake is van hoofdhonger of buikhonger
  3. Eet voldoende calorieën. Honger jezelf dus overdag niet uit
  4. Stop met eten van magere en light producten en vervang deze door het eten van gezonde vetten
  5. Stop met het eten van (snelle) koolhydraten en suikers
  6. Neem, als je een snaaibui voelt opkomen, even afstand van de situatie. Wat gebeurt er op het moment dat je snaaibui ontstaat? Welke emotie voel je?
  7. Vraag jezelf af of je het echt nodig hebt? En hoe voel je je na de snaaibui? Walging, teleurstelling?
  8. Denk aan de dag van morgen. Hoe goed zul jij je voelen als jij niet hebt toegegeven aan de snaaibui.
  9. Beloon jezelf met de gedachte dat door bewust bezig te zijn met jezelf en de snaaibuien er echt een moment komt waarop je het snaaien kunt afleren. Sterker nog, ik ben er volledig van overtuigd dat als jij al de eerste stappen zet in het behouden van een constante bloedsuikerspiegel, jij ervaart dat je in de avond gewoon verzadigd bent. En er niet eens een snaaibui zal ontstaan.
  10. Gun jezelf een snack door dit in te plannen. Laat het je niet ineens overkomen, maar bereid je geestelijk vanaf de avondmaaltijd voor dat je echt nog wat mag snacken in de avond. Daarover vertel ik je zo wat meer.

Mag je snacken of eten in de avond?

Mijn antwoord: Absoluut dat jij mag snacken in de avond. Maar natuurlijk wel op een gezonde verantwoorde manier. Dat gaat zeer zeker niet alleen over het kauwen op rauwkost, maar wat dacht je van voedzame eiwitrijke en vetrijke (ja echt!) snacks?

Kleine kanttekening van mijn kant: Het is wel belangrijk dat je eerst je totale eetpatroon gaat aanpassen, want anders kunnen ook de volgende snacks extra snaaibuien uitlokken. De basis is en blijft in mijn optiek eerst te zorgen voor die constante bloedsuikerspiegel.

En laat dat nu juist heel goed samen gaan met een snack in de avond. In mijn weekmenu’s zit altijd een snack voor in de avond. Gewoon omdat het kan en mag en ik het volledig qua voedingswaarden heb uitgerekend zodat het niet iets extra’s is, maar iets is wat je altijd kan nemen. Je kan het dus eten zonder schuldgevoel.

Kijk voor voorbeelden van een snack eens in dit artikel: Koolhydraatarme snacks en tussendoortjes

Of maak het jezelf gemakkelijk met een snelle kant en klare verantwoorde reep: Koolhydraatarme eiwitrepen: Mijn top 5 van repen voor in een koolhydraatarm dieet

Uitgangspunten voor snacken in de avond

Het maakt dus wel uit wat je in de avond snackt, maar het maakt mij niets uit of je dat nu om 20 uur of om 22 uur neemt. Mijn uitgangspunten zijn:

  • Je mag jezelf een snack toestaan in de avond
  • De snack is voedzaam met eiwitten en/of vetten
  • Het heeft geen invloed op je bloedsuikerspiegel
  • En het doet geen afbreuk aan je eventuele doel om ook wat af te willen vallen.

Wil jij voorgoed afrekenen met je snaaibuien? Breng je bloedsuikerspiegel in balans en sta jezelf die avondsnack toe. Vraag mijn gratis weekmenu aan en ervaar zelf dat jouw snaaibuien afnemen.



Over de schrijver
Ik ben Linda, de drijvende kracht achter Slank met Linda. In mijn blogs deel ik al mijn kennis en ervaring met je omtrent koolhydraatarm eten + het opbouwen van een gezonde relatie met eten. Mocht je vragen hebben, mail mij gerust!
Angela
Door

Angela

op 21 Jul 2020

Vroeger had ik ongelooflijke snaaibuien, waarbij ik mezelf ziek at. Vooral door negatieve emoties. Ondertussen eet ik nu bijna een jaar koolhydraatarm! Die snaaibuien zijn verleden tijd. Het enige waar ik nu nog moeite mee heb zijn een drang om te eten als ik moe ben. Dit kan op elk moment van de dag ontstaan. En bij verveling, wat meer een gewoonte is. Verder heb ik nog wat moeite onderscheid te maken in wat mijn lichaam nodig heeft. Ik merk dat ik erg moet letten op mijn zout inname (dat ik niet te weinig eet dus!). Veel kaas en gezouten cashewnoten helpen. Ik merk vooral moeite als ik moe ben met intermitted fasting. Het "doel" is 20 uur en vaak gaat dat zonder moeite. Als het wel moeite kost of heel vervelend is, dan neem ik tegenwoordig maar wat kaas. Met de gedachte dat ik in elk geval geen koolhydraat monster aan het voeden ben :)

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 21 Jul 2020

Hoi Angela, je hebt al een hele 'reis' achter de rug zo te lezen. Petje af voor hoe je er mee bezig bent. Als ik lees dat jij aan IF doet en je hebt toch nog last van snaaibuien (bij moeheid), kijk dan oprecht of je je eetraam niet kleiner moet maken. Of dat op sommige dagen IF wellicht even niet handig is voor je. Het is geen 'moeten' en je mag echt eten als je trek ervaart. Misschien is dit nog een interessant artikel voor je: https://slankmetlinda.nl/intermittent-fasting/

Anja
Door

Anja

op 01 Sep 2022

Ik ben vandaag begonnen met koolhydraatarm eten. Ik verbaas me over hoe vol ik zit! En ik ben niet moe. Zojuist zonder schuldgevoel 2 koolhydraatarme boterhammen met roomboter en een kaasomelet op, zalig! Vanavond courgettespaghetti, mmmm!

Reactie plaatsen

GRATIS: Koolhydraatarm weekmenu 

Maak kennis met koolhydraatarm eten en download mijn GRATIS WEEKMENU

  • 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes per dag
  • Makkelijke en heerlijke recepten
  • Voorzien van alle voedingswaarden
  • Direct in je mailbox en makkelijk printbaar

Meer advies over 

koolhydraatarm eten?

Er staan meer dan 300 waardevolle en uitgebreide artikelen voor je klaar!