Het Marlet-model: een effectieve aanpak voor gewichtsverlies en koolhydraatarm eten
27 maart 2023 
1 min. leestijd

Het Marlet-model: een effectieve aanpak voor gewichtsverlies en koolhydraatarm eten

Het Marlet-model: een effectieve aanpak voor gewichtsverlies toegepast op koolhydraatarm eten

Afvallen en het beheersen van het gewicht kan een uitdagende taak zijn. Er zijn zoveel diëten en methoden om uit te kiezen, en het kan overweldigend zijn om te weten waar te beginnen. Het Marlet-model is een algemeen model voor gedragsverandering dat kan worden toegepast op verschillende contexten, waaronder gezondheidsgedrag en gewichtsmanagement. In deze blog gaan we dieper in op het Marlet-model en hoe het kan worden toegepast op het behalen van gewichtsverliesdoelen met een koolhydraatarm dieet.

Het Marlet-model bestaat uit vier fasen: bewustwording, motivatie, actie en volhouden. Hieronder beschrijven we deze fasen in meer detail in relatie tot het afvallen met een koolhydraatarm dieet.

Bewustwording

De eerste stap om gewicht te verliezen is het bewust worden van de redenen waarom we willen afvallen. Dit kan variëren van gezondheidsproblemen tot esthetische doelen. Voor sommige mensen kan het kiezen van een koolhydraatarm dieet een effectieve manier zijn om af te vallen. Dit type dieet beperkt de inname van koolhydraten en stimuleert het lichaam om vet te verbranden in plaats van koolhydraten. Het beperken van koolhydraten kan ook helpen om de bloedsuikerspiegel te stabiliseren en het risico op diabetes te verminderen.

Motivatie

Nadat we ons bewust zijn van onze doelen, hebben we motivatie nodig om actie te ondernemen. Voor sommigen kan het volgen van een koolhydraatarm dieet een moeilijke taak lijken, vooral als ze gewend zijn aan een dieet dat rijk is aan koolhydraten. Het is daarom belangrijk om een reden te hebben om te blijven streven naar gewichtsverlies en om jezelf te motiveren om door te gaan. Dit kan variëren van het verbeteren van de gezondheid tot het bereiken van persoonlijke doelen zoals het passen in die ene broek die al jaren niet meer past.

Actie

Nu we ons bewust zijn van onze doelen en de motivatie hebben om ze te bereiken, is het tijd om in actie te komen. Bij het volgen van een koolhydraatarm dieet kan dit betekenen dat we ons richten op het consumeren van voedingsmiddelen die laag zijn in koolhydraten, zoals vlees, vis, eieren, noten, zaden en groenten. Het kan ook betekenen dat we koolhydraatarme alternatieven zoeken voor onze favoriete maaltijden en snacks.

Volhouden

Tot slot is het belangrijk om veranderingen op de lange termijn te behouden. Dit kan moeilijk zijn, vooral als we in een omgeving leven waarin koolhydraatrijke voedingsmiddelen overal aanwezig zijn. Het kan nuttig zijn om een ondersteunend netwerk te hebben van vrienden en familie die ons aanmoedigen om door te gaan en ons

Over de schrijver
Ik ben Linda, de drijvende kracht achter Slank met Linda. Naast coach, voedingsdeskundige én auteur van 3 boeken, is bloggen mijn absolute passie. In mijn blogs deel ik al mijn kennis en ervaring met gezond eten, gezond leven en gezond afvallen. Dit specifiek gericht op de koolhydraatarme leefstijl.
Reactie plaatsen

GRATIS: Koolhydraatarm weekmenu 

Maak kennis met koolhydraatarm eten en download mijn GRATIS WEEKMENU

  • 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes per dag
  • Makkelijke en heerlijke recepten
  • Voorzien van alle voedingswaarden
  • Direct in je mailbox en makkelijk printbaar

Meer advies over 

koolhydraatarm eten?

Er staan meer dan 300 waardevolle en uitgebreide artikelen voor je klaar!