Koolhydraatarm ontbijten met pannenkoeken
18 november 2021 
2 min. leestijd

Koolhydraatarm ontbijten met pannenkoeken


Koolhydraatarm ontbijten was nog nooit zo lekker. Ik durf er mijn hand voor in het vuur te steken dat jij net als ik heel enthousiast wordt van het idee van pannenkoeken als ontbijt. Gelukkig hoeft dat ook met een koolhydraatarm dieet geen droom te blijven! 


Dit recept vind ik zo lekker dat ik het heel regelmatig maak vooral op van die dagen met lange ochtenden of in het weekend. 


Koolhydraatarm ontbijten met pannenkoeken: zo maak je ze


Om koolhydraatarm te ontbijten met pannenkoeken hoef je echt geen pannenkoekenbakker te zijn. Ik raad je wel aan om een goede pan met anti aanbaklaag te gebruiken. Zo voorkom je dat de pannenkoekjes vastplakken aan de pan. 


Zoals je zometeen zult zien, gebruik ik voor dit recept zowel boekweitmeel als amandelmeel. Amandelmeel is op basis van amandelen en dus van origine laag in koolhydraten


Voor dit recept kun je deze van Terrasana gebruiken. Deze bevat per 100 gram 10 gram koolhydraten, deze is ook nog relatief goedkoop


Wil je nog iets lager in koolhydraten kun je ook deze gebruiken van Steviala. Deze heeft namelijk 5.7 gram koolhydraten per 100 gram, deze is overigens wel redelijk duur. 


Boekweitmeel kun je heel gemakkelijk kopen in de supermarkt. Boekweit wordt vaak gezien als een graansoort maar dit klopt niet. Het is eigenlijk verwant aan rabarber. Boekweit veroorzaakt, in tegenstelling tot granen zoals tarwe, minder hoge suikerpieken in het bloed en is daarom (in beperkte hoeveelheid) geschikt voor een koolhydraatarm dieet.


Het is lekker om deze twee soorten te mixen maar je kunt ook één soort meel gebruiken of voor een andere minder koolhydraatarme variant gaan. 


Zo maak je koolhydraatarme ontbijt pannenkoekjes met rood fruit en kwark

Voor ongeveer 6 stuks (1 portie)

Ingrediënten:

 • 30 gram boekweitmeel

 • 30 gram amandelmeel

 • 1 ei

 • 75 ml melk

 • Snufje zout

 • 1 tl bakpoeder

 • Olijfolie

Toppings: 

 • Kwark 

 • Vers of diepvries rood fruit zoals aardbeien en bosbessen 

 • Of andere toppings naar keuze 


Bereidingswijze: 

 1. Doe alle ingrediënten behalve de bakpoeder, olijfolie en toppings in een kom en meng tot je een egaal beslag hebt. Voeg als laatste de bakpoeder toe en meng erdoor.

 2. Zet een pan met anti-aanbaklaag op het vuur en giet er een scheut olijfolie in. Wacht tot de pan goed warm is.

 3. Giet wat beslag in de pan en bak de pannenkoekjes aan beide kanten totdat ze goudbruin zijn.

 4. Maak af met de toppings. Ik koop meestal diepvries rood fruit dat ik dan eerst opwarm in een pannetje.


Tip! Als je niet zoveel tijd hebt ‘s ochtends kun je ze ook in de avond maken of een dubbele portie maken op een dag dat je meer tijd hebt. Je kunt ze prima 1 of 2 daagjes in de koelkast bewaren om er de dag erna nog heerlijk van te genieten. 


Als het water je nog niet in de mond is komen te staan van dit recept weet ik het ook niet meer. Eet smakelijk! 

Over de schrijver
Mijn naam is Loes en ik ben de nieuwe collega van Linda. Sinds mijn tienerjaren ben ik al erg gepassioneerd over gezonde voeding en leefstijl. Met mijn jonge, frisse blik hoop ik nog meer mensen enthousiast te maken voor Slank met Linda en koolhydraatarm eten. Want ik vind dat iedereen het verdient om lekker in z'n vel te zitten.
Reactie plaatsen

GRATIS: Koolhydraatarm weekmenu 

Maak kennis met koolhydraatarm eten en download mijn GRATIS WEEKMENU

 • 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes per dag
 • Makkelijke en heerlijke recepten
 • Voorzien van alle voedingswaarden
 • Direct in je mailbox en makkelijk printbaar

Meer advies over 

koolhydraatarm eten?

Er staan meer dan 300 waardevolle en uitgebreide artikelen voor je klaar!