5 fabels over voeding
24 januari 2014 
2 min. leestijd

5 fabels over voeding

Er gaan veel fabels rond over de gezondheid van voedingsmiddelen of wat ze wel/ niet voor je kunnen doen. Bijvoorbeeld: ’s avonds eten is niet goed, want die calorieën verbrand je niet meer’, of van vet word je dik.

Ik help ze even uit de weg!

1. Eieren zijn ongezond

Wie heeft het niet in zijn hoofd zitten? Teveel eieren zijn ongezond i.v.m. het cholesterol. Het tegendeel is inmiddels waar (en bewezen). In een ei zitten juist heel veel gezonde voedingsstoffen. Bovendien is het zo dat eieren maar 80 calorieën bevatten en tegelijkertijd een heel verzadigd gevoel geven. Dus iedere dag 2 tot 4 eitjes is geen enkel probleem.

2. Van eten na 20 uur word je dik

Je lichaam verbruikt 24 uur per dag calorieën en is 24 uur per dag bezig met het in gang houden van je stofwisseling. Wanneer en in hoeveel maaltijden je deze calorieën binnen krijgt, maakt in principe niet uit. Wel is het zo dat in de avond vaak ongezond wordt gegeten. Denk aan een zak chips tijdens een film of wit stokbrood. Dit zijn dus niet de gezonde keuzes. Juist als je kiest voor eiwitten in de avond (zoals zuivel, noten, olijven), gaat de vetverbranding door. Kies dus wel voor eiwitten en niet voor de (ongezonde) koolhydraten (zoals chips, chocolade, koekjes, maar ook fruit of brood liever niet in de avond).

3. Van vet eten wordt je dik

Het klopt dat er slechte en goede vetten zijn. De slechte zoals verzadigde vetten en transvetten (denk aan koek, chips) zijn niet goed voor je. Onverzadigde vetten zijn echter juist heel erg gezond. Deze vetten vind je bijvoorbeeld in noten en avocado’s, olijfolie en kokosolie. Inmiddels zijn er juist berichten dat deze laatste vetten bijdragen aan een slanker lichaam. Het eten van vetten zorgt vervolgens ook niet per definitie tot een verhoging van het slechte cholesterol.

Lees ook: Hoog cholesterol en een koolhydraatarm dieet

4. Van bananen word je dik

Veel mensen denken dat bananen ongezonde dikmakers zijn. Maar bananen bevatten per 100 gram rond de 100 calorieën en zitten vol vitaminen en mineralen. Bananen bevatten geen vet en juist erg veel vezels. Maar…. Hier geldt wel, eet bananen met mate, want door de hoeveelheid suikers behoren ze wel tot de goede ‘slechte’ fruitsoorten. Maar om de dag een banaan is geen enkel probleem.

5. Chocolade is ongezond

De chocolade zoals wij die kennen is ongezond. Boordevol suiker en vetten, en ja, die moet je zo min mogelijk eten. Maar echte rauwe chocolade is een anti-oxidant die zeer gezond is. Kies je voor een variant van chocolade met meer dan 72% cacao, dan kun je hier ongestoord met regelmaat van genieten zonder je schuldig te voelen.

Ken jij ook nog een fabel? Laat het hieronder in een reactie weten.

Koolhydraatarm weekmenu

Over de schrijver
Ik ben Linda, de drijvende kracht achter Slank met Linda. In mijn blogs deel ik al mijn kennis en ervaring met je omtrent koolhydraatarm eten + het opbouwen van een gezonde relatie met eten. Mocht je vragen hebben, mail mij gerust!
Reactie plaatsen

GRATIS: Koolhydraatarm weekmenu 

Maak kennis met koolhydraatarm eten en download mijn GRATIS WEEKMENU

  • 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes per dag
  • Makkelijke en heerlijke recepten
  • Voorzien van alle voedingswaarden
  • Direct in je mailbox en makkelijk printbaar

Meer advies over 

koolhydraatarm eten?

Er staan meer dan 300 waardevolle en uitgebreide artikelen voor je klaar!