De zin en onzin van de BMI!
11 december 2013 
1 min. leestijd

De zin en onzin van de BMI!

Wat betekent BMI?

BMI staat voor Body Mass Index en is een rekensom waarmee je de verhouding tussen je gewicht en lengte bepaalt. In feite bereken je het aantal kilogrammen dat je per vierkante meter lichaam weegt.

De BMI is oorspronkelijk bedoeld om statistieken over grote groepen mensen te berekenen. Nu gebruiken we de index om bij een individu vast te stellen of deze een gezond gewicht heeft. En dit is eigenlijk niet juist en geeft een onduidelijk beeld. Bekijk dit plaatje maar eens:

BMI

Een zeer gespierd persoon heeft dus volgens de BMI overgewicht. En we snappen allemaal dat dit niet terecht is.

Betekenis van je BMI

Uit de berekening rolt een getal. Over het algemeen wordt een BMI tussen de 20 en 25 als gezond beschouwd. Bij een BMI onder de 18,5 spreken we van ondergewicht. Een BMI van meer dan 25 wordt als overgewicht beschouwd en bij een BMI van meer dan 30 heb je ernstig overgewicht of obesitas.

Ook ik neem de BMI berekening mee in mijn metingen met klanten. Dit is een vast getal op de weegschaal. Als iemand boven de 30 of 35 zit, geeft het natuurlijk aan dat het lichaam te zwaar is. Maar iemand met een BMI van 27 heeft in mijn ogen niet per definitie overgewicht. Ik vind het belangrijker hoe iemand zich voelt als hij/ zij al veel is afgevallen op een gezonde manier. Vaak tekenen de afgevallen kilo’s ook snel in het gezicht en kun je wel streven naar een BMI van onder de 25, maar ik vind dit niet realistisch. Ook zie ik veel vaker dat er sneller resultaten zichtbaar worden in centimeterverlies, dan in kilo’s. Ook dat is weer niet zichtbaar op de weegschaal en dus ook niet in jouw BMI.

Hecht jij waarde aan jouw BMI?

Koolhydraatarm weekmenu

Over de schrijver
Ik ben Linda, de drijvende kracht achter Slank met Linda. In mijn blogs deel ik al mijn kennis en ervaring met je omtrent koolhydraatarm eten + het opbouwen van een gezonde relatie met eten. Mocht je vragen hebben, mail mij gerust!
Reactie plaatsen

GRATIS: Koolhydraatarm weekmenu 

Maak kennis met koolhydraatarm eten en download mijn GRATIS WEEKMENU

  • 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes per dag
  • Makkelijke en heerlijke recepten
  • Voorzien van alle voedingswaarden
  • Direct in je mailbox en makkelijk printbaar

Meer advies over 

koolhydraatarm eten?

Er staan meer dan 300 waardevolle en uitgebreide artikelen voor je klaar!