Op zoek naar meer informatie over diabetes type 2? In dit artikel vertel ik je alles over deze aandoening. Aan het eind van dit artikel geef ik je nog een aantal belangrijke linkjes, zodat je je helemaal kunt inlezen en eventueel direct stappen kunt ondernemen om diabetes type 2 te behandelen of zelfs om te keren.
Wat is diabetes type 2?
Diabetes type 2 is een chronische aandoening (ook wel diabetes mellitus of in de vroegere volksmond suikerziekte genoemd) is een ziekte waarbij het lichaam teveel glucose (suiker) in het bloed heeft.
Diabetes type 2 ontstaat als jouw lichaam minder gevoelig is geworden voor insuline óf doordat jouw lichaam te weinig insuline maakt. Insuline is een hormoon dat de beweging van suiker naar de cellen reguleert.
Diabetes type 2 kwam vroeger vooral voor bij volwassenen, maar tegenwoordig wordt bij steeds meer kinderen de diagnose van de aandoening gesteld. Dit is waarschijnlijk het gevolg van de toenemende zwaarlijvigheid onder kinderen. Ruim 1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes (type 1 en 2). Elke week komen er zo'n 1.200 mensen met diabetes bij. Zo'n 9 op de 10 mensen met diabetes heeft diabetes type 2. In 2030 zijn er ruim 30% meer mensen met diabetes. Ongeveer 12.000 kinderen en jongvolwassenen hebben diabetes. Bij 2% gaat het om type 2 (bron).
Diabetes type 2 wordt nog altijd geformuleerd als een chronische aandoening. Maar tegenwoordig blijkt dat je met leefstijlverandering en je diabetes type 2 in de meeste gevallen kan omkeren (bron).
Wat is prediabetes?
Prediabetes is een aandoening of stadium die komt, voordat je de diagnose diabetes type 2 krijgt. De bloedsuikerspiegels zijn hoger dan normaal, maar nog net niet hoog genoeg om als diabetes type 2 te worden gediagnosticeerd. Het goede nieuws is dan dat je nog niet aan de medicatie kan, maar dat je in dit stadium nog met leefstijlveranderingen kunt voorkomen dat je diabetes type 2 krijgt.
Onderstaande oorzaken en symptomen kunnen ook van toepassing zijn op iemand die prediabetes heeft.
Oorzaken van diabetes type 2
De alvleesklier maakt een hormoon aan dat insuline wordt genoemd. Het helpt de cellen glucose, een soort suiker, om te zetten van het voedsel dat je tot je neemt, in energie. Mensen met diabetes type 2 maken insuline aan, maar hun cellen gebruiken het niet zo goed als zou moeten.
In het begin maakt de alvleesklier meer insuline om te proberen glucose in de cellen te krijgen. Maar uiteindelijk kan het het niet bijhouden en bouwt de glucose zich in plaats daarvan op in het bloed.
Risicofactoren van diabetes type 2
Er zijn verschillende factoren die het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 kunnen beïnvloeden. Omdat de symptomen van diabetes type 2 niet altijd duidelijk zijn, is het erg belangrijk om op de hoogte te zijn van deze risicofactoren. Ze kunnen zijn:
Jouw leeftijd
Als je een ouder, broer, zus of kind hebt met diabetes
Jouw etniciteit
Hoge bloeddruk
Overgewicht
Tekenen en symptomen van diabetes type 2
Als je diabetes type 2 hebt, kan jouw lichaam niet genoeg de glucose in uw cellen krijgen, dus een veel voorkomend symptoom is vermoeidheid. Er zijn echter ook andere symptomen waar je op kan letten. Deze tekenen en symptomen van diabetes type 2 ontwikkelen zich vaak langzaam. In feite kun je jarenlang diabetes type 2 hebben en het niet weten.
Dit zijn de meest voorkomende symptomen: • Verhoogde dorst • Frequent urineren • Verhoogde honger • Onbedoeld gewichtsverlies • Vermoeidheid • Wazig zicht • Langzaam genezende zweren • Frequente infecties • Gebieden met een donkere huid, meestal in de oksels en nek
Sommige mensen vinden de symptomen ook niet raar of gek. Zien het als iets wat bij hen hoort. Hulp wordt daarom ook vaak laat ingeschakeld. Soms veel te laat, zodat direct medicatie noodzakelijk is.
Is diabetes type 2 ernstig
Indien onbehandeld, kunnen hoge suikerspiegels in het bloed ernstige schade toebrengen aan delen van jouw lichaam, inclusief ogen, hart en voeten. Dit worden de complicaties van diabetes genoemd. Maar met de juiste behandeling en zorg is het goed ermee te leven. Sterker nog, door middel van gerichte leefstijlveranderingen is diabetes type 2 in de meeste gevallen om te keren en kun je zonder medicatie verder.
Behandeling van diabetes type 2
Gezonde leefstijlkeuzes kunnen diabetes type 2 helpen voorkomen en dat geldt zelfs als je in jouw gezin of familie mensen met diabetes type 2 hebt. Als je de diagnose van diabetes hebt gekregen, zal een arts jouw direct aan de medicatie zetten. Dit is op dat moment ook helemaal goed. Maar het is belangrijk ook direct te starten met leefstijlveranderingen op het gebied van voeding en beweging.
Een gezonde levensstijl omvat onder meer:
Gezond koolhydraatarm of -beperkt eten. Er zijn steeds meer onderzoeken dat een koolhydraatarm of -beperkt dieet echt de perfecte manier is om je leefstijl te veranderen en van je medicatie af te komen (als je deze gebruikt).
Wil je hiermee aan de slag, lees dan zeker dit artikel van mij: Diabetes type 2 dieet
Doe dit echter altijd in overleg met je behandelend arts (of praktijkondersteuner). Zeker als je medicatie gebruikt, want deze kan heel snel bijgesteld worden. Ook moet je oppassen dat je niet in een zogeheten hypo of hyper terecht komt.
Bij een hypo zit er te weinig suiker in je bloed. Een hypo is de afkorting van het woord hypoglykemie. De kenmerken van een hypo kunnen zijn:
Zweten en/ of beven
bleekheid
duizelig zijn
plotseling wisselend humeur
slecht zien
hoofdpijn
vermoeidheid
hongerig zijn
Bij een hyper zit er teveel suiker in je bloed. Hyper is een afkorting van hyperglykemie. De kenmerken van een hyper kunnen zijn:
veel plassen
veel dorst hebben en houden
droge tong
vermoeidheid
slaperigheid
Meer bewegen: Streef op de meeste dagen naar minimaal 30 tot 60 minuten matige lichamelijke activiteit in het begin. Maak dagelijks een stevige wandeling (indien uiteraard mogelijk). Fietsen, zwemmen, huishoudelijk werk. Je kan er echter voor kiezen om eerst te starten met het aanpassen van je eetpatroon. Voel je je dan op een gegeven moment weer fitter worden, kijk dan eens of je wat (extra) beweging kunt inpassen.
Afvallen: Als je te zwaar bent, kan het verliezen van 5 tot 10 procent van jouw lichaamsgewicht het risico op diabetes type 2 al verminderen.
Soms is medicatie ook een optie. Of eigenlijk, dit is vaak 1 van de eerste adviezen die je krijgt. En dat is ook logisch omdat je de bloedsuikerspiegel zo snel mogelijk in balans wilt brengen en je je lichaam niet nog meer schade wilt toebrengen. Weet echter dat je veel zelf in de hand kunt hebben en dat het aanpassen van je eetpatroon echt de beste stap is die je kunt gaan zetten.