Kurkuma: waarom is het gezond en heeft het zin een supplement bij te slikken?
31 januari 2022 
6 min. leestijd

Kurkuma: waarom is het gezond en heeft het zin een supplement bij te slikken?

Kurkuma is een hartstikke gezonde kruid, het zit namelijk vol antioxidanten. Maar het is ook nog eens een echte smaakmaker in je gerechten. Het zit bijvoorbeeld standaard verwerkt in kerrie kruiden. Kurkuma heeft een sterke gele kleur, en het kan ook flink afgeven. Wel oppassen dus met je kleren en meubels.

Kurkuma komt van de wortel van een plant, de Curcuma Longa, en wordt in India en Zuid-Azië al jarenlang gebruikt als geneeskrachtige kruid.

Tegenwoordig zie je ook steeds meer kurkuma capsules in de gezondheidswinkels liggen en hoor je steeds meer mensen die kurkuma bijslikken. Het lijkt wel alsof iedereen in de ban is van het kruid. Maar waarom is kurkuma nou zo gezond? En waarom kiezen mensen ervoor om kurkuma bij te slikken?

We zullen eerst kijken waarom kurkuma nou zo gezond is en bij welke kwalen het kan ondersteunen. Let op: gebruik kurkuma en andere geneeskrachtige kruiden nooit zelfstandig als vervanging van medicatie. Daarna zal ik ingaan op de zin van het bijslikken van kurkuma.

Het werkt ontstekingsremmend

Uit studies is gebleken dat curcumine (de actieve stof in kurkuma) sterk ontstekingsremmend kan werken en helpt bij het bestrijden van kleine, chronische ontstekingen.

Het helpt bij de spijsvertering en maag-en darmklachten te verlichten

Niet alleen is het een remedie tegen maagzuur, het kruid heeft ook een vetverbrandend effect. Het geeft ook verlichting bij een opgeblazen gevoel en kramp in de darmen.

Daarnaast is het effect van kurkuma op de bloedsuikerspiegel zeer positief. Het helpt om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Daardoor is het kruid ook erg goed voor mensen met diabetes.

Ook ondersteunt het kruid de lever bij het ontgiftingsproces van het lichaam. Schadelijke stoffen kunnen zo gemakkelijker het lichaam verlaten.

Kurkuma werkt cholesterolverlagend

Kurkuma is bloedverdunnend en draagt bij aan het voorkomen van de samenklontering van bloedplaatjes.

Kan dienen als natuurlijke pijnstiller

In Azië wordt kurkuma al heel lang ingezet om bepaalde klachten van ziektes als reuma en artrose te verminderen. Doordat curcumine natuurlijk is, richt het verder geen schade aan het lichaam.

Ondersteunt bij hooikoorts klachten

En tot slot komt uit sommige studies naar voren dat kurkuma kan helpen bij hooikoorts klachten.

Hoewel in Azië de kruid al jarenlang gebruikt wordt om te genezen, zijn nog niet al deze positieve gezondheidseffecten daadwerkelijk wetenschappelijk bewezen.

Kurkuma kan dus een erg krachtig kruid zijn. Maar is het zinvol om een kurkuma supplement te slikken? En waarom doen mensen dit? Om dit te kunnen beantwoorden moeten we eerst kijken naar de werking van kurkuma.

De belangrijkste voedingsstof in kurkuma is curcumine. Curcumine wordt echter slecht opgenomen in het lichaam. Als je wilt profiteren van de geneeskrachtige werking van kurkuma heeft het daarom niet zoveel zin om alleen de kruid te verwerken in je gerechten.

Je lichaam heeft dus een actieve stof nodig die ervoor zorgt dat je de curcumine ook daadwerkelijk op kunt nemen. Om deze reden worden er kurkuma capsules gemaakt met een combinatie tussen kurkuma en een actieve stof zoals een extract van zwarte peper die de opname van curcumine in het lichaam stimuleert.

Let op: kurkuma bijslikken in combinatie met andere medicijnen kan gevaarlijk zijn. Overleg dus altijd met je arts of je een kurkumasupplement mag combineren met jouw medicijnen mocht je dit van plan zijn.

Kurkuma bijslikken is dus een goed idee als je wilt profiteren van de geneeskrachtige werking van kurkuma. Maar waar begin je met het zoeken naar een geschikt supplement. De markt is inmiddels zo overspoeld met kurkumasupplementen dat het lastig is er eentje uit te zoeken die echt 'goed' is.

Het probleem met veel kurkumasupplementen is dat ze weinig curcumine bevatten, en zoals we net gezien hebben is dit nou juist de belangrijkste voedingsstof van kurkuma. Als je kurkuma gaat bijslikken gaat het er dus niet om hoeveel kurkuma je slikt maar om hoeveel curcumine in je binnenkrijgt.

Het is zonde om een supplement te slikken die weinig curcumine bevat en dus niets voor je gezondheid doet.

Na eigen onderzoek naar een goed supplement kwam ik op de onderstaande van Nutribites uit.

Dit supplement bevat: genoeg curcumine (zelfs 19x meer dan kurkumapoeder), zwarte peper EN vezels van de fenegriekplant voor een optimale opname in je lichaam. Op deze manier verlaat de curcumine dus niet ongebruikt je lichaam.

Niet iedereen is overtuigd van de zin van het bijslikken van een kurkuma supplement. Om erachter te komen of het voor jou werkt, kun je dus maar 1 ding doen en dat is gewoon uitproberen.  Slik is een keer een kuurtje en kijk wat het met je lichaam doet.

Maar wil je toch lekker zelf aan de slag met kurkuma heb ik hieronder twee makkelijke en snelle recepten met de kruid.

Heerlijk als tussendoortje op een koude winterse dag; kurkuma latte, ook wel Golden Milk genoemd. Hieronder een koolhydraatarm recept.

Ingrediënten

  • 1 shot espresso (als je van koffie houdt)
  • 400 ml ongezoete amandelmelk
  • 0,5 tl kurkuma
  • 0,5 tl kaneel
  • 0,5 tl gemalen gember OF 1 cm verse gember in plakjes
  • Snufje zwarte peper
  • Stevia naar smaak

Bereidingswijze

  1. Doe de amandelmelk en alle specerijen in een pannetje en warm op. Vergeet de zwarte peper niet zodat de curcumine wordt opgenomen in je lichaam.
  2. Zet ondertussen een espresso als je deze er graag in wilt.
  3. Als je verse gember hebt gebruikt haal deze uit het pannetje en giet de verwarmde melk op de espresso. Je kunt ervoor kiezen de helft van de melk nog een beetje op te schuimen in een melkopschuimer.
  4. Doe er nog een snufje kaneel bovenop en roer er een beetje stevia doorheen als je van zoet houdt.


Of als avondmaaltijd deze simpele gekruide kurkuma kip gecombineerd met je lievelings koolhydraatarme groenten.

Ingrediënten

  • Kip
  • Groenten naar keuze

Voor het kruidenmengsel

  • 0,5 tl kurkuma
  • 0,5 tl koriander
  • 0,5 tl gemalen gember
  • zout en zwarte peper
  • 3 el olijfolie

Bereidingswijze

  1.  Meng alle ingrediënten voor het kruidenmengsel
  2.  Marineer de kip in het kruidenmengsel en laat dit voor een optimale smaak even zo staan (in de koelkast)
  3. Bak de kip gaar
  4. Bak nu de groenten (naar keuze) in dezelfde pan en serveer samen met de kip. Eet smakelijk!

Voor de smakelijkste kip-kerrie gerechten kijk eens in dit blog: Koolhydraatarme kip kerrie recepten

Over de schrijver
Ik ben Linda, de drijvende kracht achter Slank met Linda. In mijn blogs deel ik al mijn kennis en ervaring met je omtrent koolhydraatarm eten + het opbouwen van een gezonde relatie met eten. Mocht je vragen hebben, mail mij gerust!
Reactie plaatsen

GRATIS: Koolhydraatarm weekmenu 

Maak kennis met koolhydraatarm eten en download mijn GRATIS WEEKMENU

  • 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes per dag
  • Makkelijke en heerlijke recepten
  • Voorzien van alle voedingswaarden
  • Direct in je mailbox en makkelijk printbaar

Meer advies over 

koolhydraatarm eten?

Er staan meer dan 300 waardevolle en uitgebreide artikelen voor je klaar!