Het meest besproken boek van het afgelopen jaar ‘De Voedselzandloper’ pleit voor havermout als ontbijt. Dit advies wordt ook massaal opgevolgd. Voor velen nog een gruwel vanuit de jeugdige jaren, maar weer helemaal terug van weg geweest.
Ook ik ben inmiddels ‘verslaafd’ aan dit papje. Niet in de eerste plaats om de gezondheidsvoordelen, maar vooral ook om het feit dat ik de ochtend met meer energie begin, minder snel trek heb én ik het ook nog lekker vind.
Is havermout nou echt gezond?
Ik raad het zeker aan mijn klanten aan die een koolhydraatbeperkt dieet willen gaan volgen. Met name als ontbijt, omdat dit zorgt voor een goed en gezond begin van de dag. En het zit wel degelijk boordevol vitamines en mineralen. Het grote voordeel is bovendien dat de koolhydraten in havermout een lage Glycemische Index hebben, waardoor het langer voor een verzadigd gevoel zorgt. Het geeft hiermee ook geen grote piek in je bloedsuikerspiegel.
Dit gevoel is veel minder met de bruine boterham met kaas of zoet beleg. Of de gesuikerde ontbijtgranen. Die bevatten veel snelle suikers, die meteen in je bloed opgenomen worden en een piek in je bloedsuikerspiegel veroorzaken. De alvleesklier reageert direct op deze snelle suikers door insuline vrij te geven, waardoor je bloedsuikerspiegel weer zal dalen en jij zin krijgt in zoet, omdat je lichaam naar een nieuwe piek snakt. Trage suikers komen veel geleidelijker in je bloed terecht, waardoor er geen pieken en dalen ontstaan. De trek in zoet is veel minder. Verder bevat havermout volop vezels, wat goed is voor je darmen en voor je cholesterolgehalte.
Hoe bereid je havermout?
Het gebruiken van havermout heeft mij een tijdje tegen gehouden omdat het ‘zo veel werk is’. Havermout moet normaliter gekookt worden en laat ik daar nou net geen zin in hebben in de ochtend. Maar toen ontdekte ik: ‘Overnight oats’. De naam zegt het al: Havermout waar een nachtje overheen gaat. Een hele simpele basispap maak ik als volgt:
- 40 gram havermout (gewoon normaal in de supermarkt te koop)
- 100 ml water
- 100 ml ongezoete sojamelk (te vinden in het schap van de houdbare melk)
Dit laat ik samen een nachtje staan. In de ochtend 1,5 minuut in de magnetron. Doorroeren met 2 theelepels kaneel en je hebt een heerlijk ontbijt.
Let op: er komen steeds meer varianten van havermout met suikers en toegevoegde ingrediënten die nou net weer niet gezond zijn. Lees dus goed het etiket. Er moet echt op staan: 100% havermout. Dit snelle recept geldt overigens voor de havermout die in de supermarkt te koop is. De havermout uit de natuurvoedingswinkel is niet voorgekookt en moet dus ongeveer een kwartier koken voor deze gaar is.
Tip! Er bestaat ook koolhydraatbeperkte (koolhydraatarme) Havermout! Benieuwd hiernaar?
Meer variatie?
Havermoutpap is in principe geschikt om elke ochtend op het menu te zetten, maar elke dag hetzelfde eten vinden velen niet fijn. Maar havermout leent zich prima voor variatie. Gooi er fruit doorheen (banaan, kiwi of bessen), noten (walnoten of amandelen), kokosrasp of Stevia zoetstof.
En wil jij starten met een koolhydraatbeperkt dieet? Ik heb een volledig koolhydraatbeperkt weekmenu voor jou waarbij je in de ochtend heerlijk kan blijven genieten van havermout.
Of sluit je aan bij de Club van Linda, waar naast een koolhydraatarm weekmenu, ook wekelijks een nieuw koolhydraatbeperkt menu voor je klaarstaat!
f.h.gielen
op 16 Sep 2016Linda Nordholt
op 25 Oct 2016Elisabeth
op 12 Feb 2017Linda Nordholt
op 14 Feb 2017Melissa
op 28 Feb 2018Linda Nordholt
op 01 Mar 2018Meriam
op 25 Apr 2018Linda Nordholt
op 28 Apr 2018Helma
op 27 Dec 2018Linda Nordholt
op 28 Dec 2018