Koolhydraatarm ontbijt met havermout
02 november 2021 
4 min. leestijd

Koolhydraatarm ontbijt met havermout

Havermout als (koolhydraatarm) ontbijt is een heerlijke, goed vullende maaltijd om de dag mee te beginnen. Het wordt steeds populairder onder de Nederlanders en het lijkt zo langzaamaan de boterham met hagelslag te vervangen

Ik geef ze groot gelijk. Een lekker havermout ontbijtje kent namelijk vele voordelen. Zo verlaagt het je cholesterolgehalte, beschermt het tegen kanker, boost het je immuunsysteem, vermindert het je hongergevoel en bevat het van nature veel eiwitten. Daarnaast is het ideale van ontbijten met havermout dat je er ook nog eens eindeloos mee kunt variëren en het op die manier kunt aanpassen aan de seizoenen en je smaak. Zo vind ik het in de winter altijd lekker om mijn havermout warm te eten maar eet ik het in de zomer liever koud uit de koelkast. 

Past havermout wel in een koolhydraatarm dieet? 

Nu hoor ik je denken: Maar past havermout wel in een koolhydraatarm dieet? Niet helemaal, dat klopt! Hoewel havermout van origine al lager in koolhydraten is dan een boterham met hagelslag zijn er gelukkig tegenwoordig koolhydraatarme varianten van havermout op de markt. Hieronder vind je een paar varianten + een koolhydraatarm havermoutpap recept om deze herfstige dagen heerlijk mee te beginnen.

 

Koolhydraatarm ontbijt met havermout: DietiMeal

 

Het merk Dietimeal heeft drie verschillende koolhydraatarme havermout als ontbijt: havermout naturel, appel & kaneel en bruine suiker. Als je snel vindt dat dingen niet zoet genoeg smaken, is het misschien slim om een van de laatste twee te pakken maar je kunt naturel havermout ook heel gemakkelijk zelf lekker en smaakvol maken, zie het recept hieronder. 

DietiMeal noemt zichzelf “De absolute nummer 1 voor het eiwitdieet”
 Hun producten komen in drie verschillende merknamen die allemaal binnen het zelfde dieet vallen: DietiMeal, DietiSnack en ProtiMeal.

Ter vergelijking een normaal bord havermout bevat ongeveer 25 gram koolhydraten. Een portie Dietimeal havermout naturel is 45 gram en bevat slechts 6 gram. In een doosje Dietimeal zitten 7 porties. 


 

Koolhydraatarm havermout: Protiplan

Protiplan heeft dezelfde drie varianten op havermout als Dietimeal en bestaat ook uit een doosje met 7 porties van 36 gram. Het aantal gram koolhydraten is per portie ook 6 gram. Het maakt dus niet heel veel uit voor welke van de twee merken je gaat. Misschien heeft een van de twee een leuke actie waardoor je wat voordeliger uit bent. 


TIP! Voor meer soorten koolhydraatarme havermout, muesli en granola kun je ook terecht bij de Dieetwebshop!

Vraagje: Vind jij het interessant om meer persoonlijke reviews over koolhydraatarme producten te lezen? Laat dat dan hieronder even weten, dan gaan wij daarmee aan de slag!

 

Koolhydraatarm havermout ontbijt recept voor de herfst

De herfst; voor mij een van de minst vrolijke maanden van het jaar. Het wordt weer donkerder en kouder buiten en de regen komt met bakken uit de lucht vallen. Gelukkig is de pompoen er om ons op te vrolijken. Want pompoen is niet alleen koolhydraatarm en heel gezond maar ook nog eens heel erg lekker, in dit havermoutpap recept bijvoorbeeld. 

 

Voor dit herfstige ontbijtje kom jij ’s ochtends je bed uit, dat beloof ik je! Het klinkt misschien een beetje raar om havermout met pompoen te combineren maar door de ietwat zoete smaak ervan kan het prima in een zoet gerecht. Er is geen betere groente om je dag mee te beginnen. Pompoen is een echte energiebooster en kent vele gezondheidsvoordelen. Zo zit het boordevol met vitamine A, C en E, antioxidanten, vezels en meer! 

 Meer weten over hoe gezond havermout is en een ander lekker en makkelijk recept, bekijk deze blog eens!

Hoe maak je pompoen havermoutpap?

Dit pompoen havermout ontbijtje kun je maken op het vuur maar ook lekker makkelijk in de magnetron of als je weinig tijd hebt in de ochtend, ’s avonds vast klaarzetten in de koelkast. 

 

Ingrediënten voor 1 portie 

       4 el pompoenpurree (heel gemakkelijk te maken, zie hieronder hoe!)

       1 zakje koolhydraatarme havermout 

       250 ml ongezoete amandelmelk

       Snufje kaneel, nootmuskaat, gember

       Snufje zout

       (Evt.) 1 tl Erythritol

       Toppings naar keuze, zoals noten, zaden of koolhydraatarm fruit

 

Bereiding 

Pompoenpurree

Voor de purree kun je een hele pompoen kopen of kant-en klaar al in blokjes gesneden. 

  1. Als je een hele pompoen hebt gekocht; schil de pompoen, verwijder de boven-en onderkant en de zaden in het midden en snijdt in blokjes. 
  2. Doe de pompoenblokjes in een pan en giet er genoeg water bij. Breng aan de kook en laat dit ongeveer 5 minuten koken tot de pompoen zacht is geworden. Je kunt er af en toe in prikken om dit te checken. 
  3. Giet het water hierna af en laat goed uitlekken en afkoelen. Pak vervolgens de staafmixer erbij en maal tot een gladde massa. 

Afhankelijk van hoeveel pompoen je hebt gekocht kun je hier een aantal dagen mee vooruit. 

De havermoutpap (op het vuur) 

1. Pak een pannetje en doe daar het zakje havermout en de amandelmelk in en laat het zachtjes sudderen. 

2. Voeg de pompoenpurree en kruiden toe en roer door. Proef een beetje en voeg erythritol toe als je het niet zoet genoeg vind (je kunt hier ook bijvoorbeeld kokosbloesemsuiker voor gebruiken of iets dergelijks). 

3. Kook tot de havermout zacht is (ongeveer 2 minuten). Proef weer en voeg extra kruiden toe als je wilt. 

4. Giet in een kom en maak af met toppings naar jouw smaak. 

Wil je het in de magnetron maken, doe dan de havermout en amandelmelk in een grote schaal die je vervolgens op een hoge stand 2 minuten in de magnetron zet. Daarna roer je de pompoenpurree en kruide erdoor en als laatste doe je de toppings erop. 

TIP! Heb je weinig tijd s'ochtends? Doe dan s' avonds alle ingrediënten (behalve de toppings) in een kom, roer door elkaar, en zet in de koelkast. Haal s'ochtends je ontbijt eruit en voeg de toppings naar keuze toe.  

Meer inspiratie nodig voor havermout ontbijtjes? Kijk dan eens hier! 



Over de schrijver
Ik ben Linda, de drijvende kracht achter Slank met Linda. Naast coach, voedingsdeskundige én auteur van 3 boeken, is bloggen mijn absolute passie. In mijn blogs deel ik al mijn kennis en ervaring met gezond eten, gezond leven en gezond afvallen. Dit specifiek gericht op de koolhydraatarme leefstijl.
Reactie plaatsen

GRATIS: Koolhydraatarm weekmenu 

Maak kennis met koolhydraatarm eten en download mijn GRATIS WEEKMENU

  • 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes per dag
  • Makkelijke en heerlijke recepten
  • Voorzien van alle voedingswaarden
  • Direct in je mailbox en makkelijk printbaar

Meer advies over 

koolhydraatarm eten?

Er staan meer dan 300 waardevolle en uitgebreide artikelen voor je klaar!