Een terugval tijdens een koolhydraatarm dieet: hoe ga je hier het beste mee om?
31 oktober 2019 
4 min. leestijd

Een terugval tijdens een koolhydraatarm dieet: hoe ga je hier het beste mee om?

Iedere klant, ja echt, iedere klant van mij heeft wel eens een terugval gehad tijdens het koolhydraatarme dieet. Waar de één het gewoon even niet meer op de rit krijgt met plannen, is het voor de ander echt even een periode van ‘alles eten’ en weer aankomen.

En het maakt niet uit wat voor een terugval het is, iedereen heeft op zo’n moment het gevoel van falen en veelal ook schaamte, angst en teleurstelling. ‘Want het ging zo goed’. Het zijn in ieder geval situaties waar je eigenlijk zo snel mogelijk weer uit wilt komen. Maar dat is niet altijd even makkelijk om ‘gewoon de knop weer om te zetten’.

Terugval tijdens je koolhydraatarme dieet/levensstijl 

Een terugval (tijdens een koolhydraatarm dieet) hoort bij verandering…..niet leuk, maar het is een leermoment.

Daarom wil ik in dit artikel met je stilstaan bij de belangrijkste stappen die je kunt zetten als je een terugval hebt. Dat houdt enerzijds in dat je je eetpatroon weer op de rit moet krijgen, anderzijds moet je ook je ‘koppie’ weer meekrijgen.

Een terugval tijdens een koolhydraatarm dieet hoort erbij

 • Het doorbreken van een jarenlange gewoonte kan niet zonder terugval in de oude gewoonte! Dat is een onhaalbare verwachting.
 • Je moet het incalculeren. Als jij niet mag terugvallen van jezelf kun je niet leren van een terugval. Dat is het grootste struikelblok in verandertrajecten.
 • Mensen haken dan af omdat ze niet geloven dat ze het kunnen.
 • Stel je voor dat je op deze manier een taal of sport probeert te leren. Als je bij iedere fout besluit dat je het toch niet zal kunnen, verdwijnt de motivatie in no time!
 • Terugvallen is essentieel om verder te komen.

Lees ook: Zondigen tijdens een koolhydraatarm dieet: Wel of niet doen

Het is in eerste instantie belangrijk te beseffen, dat jij niet hebt gefaald of een slappeling bent. Maar dat een terugval iets is, wat erbij hoort. Het wordt in ons hoofd alleen zo groot, dat we vergeten hoe ver we al zijn gekomen.

In tweede instantie is het belangrijk de draad zo snel mogelijk weer op te pakken. Dat draait niet om die knop omzetten en alles weer zo perfect mogelijk te moeten doen, maar om het stap voor stap te gaan bekijken.

Lees ook: Mijn 3 tips voor: Hoe pak je de draad weer op?

Neem je eetpatroon weer even onder de loep

Dit is wat ik altijd aan mijn klanten adviseer:

 1. Prik een momentje voor jezelf om te gaan plannen en kies daarbij zeker de eerste week voor makkelijke recepten. Start bijvoorbeeld met mijn gratis weekmenu en hou je eraan.
 2. Denk terug aan hoe je je voelde toen het zo goed ging. Schrijf de redenen eens op waarom je überhaupt gestart bent met koolhydraatarm eten. En voel dit tot in je vezels. En stop met gedachtes als ‘afvallen lukt niet’.
 3. Probeer eens te achterhalen wat de ‘trigger’ was waardoor de terugval is ontstaan.  Is dit iets wat er geleidelijk is ingeslopen? Of kwam het na het eten van iets specifieks? 
 4. Realiseer je dat opgeven geen optie is. Opgeven betekent dat je weer last krijgt van de insulinepieken met alle gevolgen van dien. En zie het als een mooie koolhydraatarme reis waaraan je bent begonnen.
 5. Prik een dag waarop je je gaat houden aan het weekmenu. Plan dit in je agenda en zet een dikke kruis. Zo maak je met jezelf de afspraak dat dat dé dag is
 6. En geef jezelf eens 5 dagen. Een experiment om het 5 dagen vol te houden om te ervaren hoe jij je kunt voelen. Wat zijn 5 dagen op een hele maand? Op een heel mensenleven?

Hou jezelf tijdens deze 5 dagen een spiegel voor. Luister naar je lichaam. Hoe voel je je? Wat zijn moeilijke momenten? Waar zitten jouw valkuilen? En wat heb jij nodig om het nu door te kunnen zetten.

Zie ook: Motivatie afvallen

En geef jezelf een oprecht compliment voor het feit dat je de 5 dagen hebt volbracht en maak vervolgens een plan voor de komende 5 dagen. Inclusief de mogelijke valkuilen die je in die 5 dagen gaat tegen komen. Want plan deze moeilijke momenten dan ook in en wees erop voorbereid.

Voel trots op elke stap die je zet

Wees trots op jezelf, op de verandering in je mindset, je leefstijl die je aan het aanpassen bent.

En focus op iedere dag een stap en niet de hoeveelheid kilo’s die je wilt verliezen.

Zet je iedere dag een stap, dan bereik je ook je doel.

Verschil in het focussen op iedere dag een stap i.p.v. het doel in kilo’s, is dat je iedere dag successen kunt vieren. En de weegschaal niet jouw succes hoeft te bepalen.

Focus op je gezonde relatie met eten en wees trots op elke stap die je zet!

Kies voor zelfliefde in plaats van zelfsabotage

Vrouwen, maar ook mannen die ik spreek en coach, zijn zo streng voor zichzelf. Kunnen vooral alle negatieve kanten van zichzelf benoemen, mislukte dieetpogingen uit het verleden benadrukken en vooral ook negatief praten over hun lichaam. En tijdens een terugval verandert de kracht die ze voelden toen het zo goed ging, weer in het gevoel van falen.

En ik snap het hoor, dat is opgebouwd uit een heel verleden van diëten, jojo-en, sporten, aankomen, weer afvallen, compenseren. ⠀

 • Maar wat als jij eigenlijk al succesvol bent?
 • Jij eigenlijk al perfect bent zoals je bent?
 • En jij mag leven alsof je het resultaat al behaald hebt?
 • Wat zou er dan gebeuren?
 • Als je jezelf en je lichaam wat meer respect toont, kijkt naar wat wel goed gaat en je jezelf eens een complimentje geeft?

Kies daarom ook in tijden van een terugval voor zelfliefde en stop met het saboteren van jezelf. Blijf positief en omarm het feit dat je al zover gekomen bent en focus vooral op wat je nu kunt gaan doen, in plaats van te blijven hangen in negativiteit.

Ook jij kan het!Over de schrijver
Ik ben Linda, de drijvende kracht achter Slank met Linda. In mijn blogs deel ik al mijn kennis en ervaring met je omtrent koolhydraatarm eten + het opbouwen van een gezonde relatie met eten. Mocht je vragen hebben, mail mij gerust!
Angela
Door

Angela

op 13 Nov 2019

Ik heb recent een kleine terugval gehad na heel erg goed bezig zijn voor dik 2 maanden. (Met daarin ook vakantie en uit eten gaan) Wat mij heel erg heeft geholpen is weer even bijhouden wat ik eet. Dit zorgde voor een dubbel bewustzijn. Aan de ene kant geeft het inzicht in hoeveel koolhydraten er in alle "slechte" keuzes zit. En aan de andere kant liet het me zien dat ik het nog helemaal zo slecht niet deed. Bijvoorbeeld gisteren heb ik 53gram koolhydraten op ondanks een donut snack en een krentenbol. Ik neig wat meer naar "flexibel" koolhydraatarm, al probeer ik voornamelijk te gaan voor "bewust". Ik vind het ook geen probleem om soms meer in bewust beperkt te zitten. Wat ik vooral heel erg gemerkt heb is dat ik eigenlijk helemaal niet meer zo goed tegen koolhydraten kan en als ik teveel eet ik me direct heel slecht voel. Dit is een goede motivatie om door te gaan :D

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 14 Nov 2019

Hoi Angela, en alles draait om het vinden van een manier die bij je past en wat vol te houden is. Ook is het natuurlijk afhankelijk van je doelstellingen. Voor wie insulineresistent is of diabetes type 2 heeft zou ik bijvoorbeeld flexibel afraden. Goed dat je draad weer hebt opgepakt en zo steeds een stukje bewuster wordt. Top!

Margot Leushuis
Door

Margot Leushuis

op 05 Jan 2020

Kun je mij vertellen wat het verschil is tussen koolhydraat arm en beperkt? Ik heb diabetes type 2 en een hoog cholesterol. Wat raad je aan en waarom? Groetjes Margot

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 09 Jan 2020

Hoi Margot, koolhydraatarm is wat strikter in beperking van koolhydraten, dan koolhydraatarm. Ik zou je adviseren te starten met koolhydraatarm helemaal omdat je diabetes type 2 hebt. Overleg dit wel met je behandelend arts, want de medicatie kan heel snel bijgesteld worden: https://slankmetlinda.nl/koolhydraatarm-diabetes/

Reactie plaatsen

GRATIS: Koolhydraatarm weekmenu 

Maak kennis met koolhydraatarm eten en download mijn GRATIS WEEKMENU

 • 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes per dag
 • Makkelijke en heerlijke recepten
 • Voorzien van alle voedingswaarden
 • Direct in je mailbox en makkelijk printbaar

Meer advies over 

koolhydraatarm eten?

Er staan meer dan 300 waardevolle en uitgebreide artikelen voor je klaar!