Is een koolhydraatarm dieet gezond of juist gevaarlijk
Is een koolhydraatarm dieet gezond of juist ongezond en zelfs gevaarlijk? Ik wil wedden dat je het allemaal al gehoord hebt. Een koolhydraatarm dieet is: gevaarlijk, ongezond, niet vol te houden, je mag niks, je hebt koolhydraten nodig en ga zo maar door.
Graag wil ik al deze, ik noem het maar mythes en onwaarheden, met je bespreken. Want echt, koolhydraatarm eten is gezond, lekker, makkelijk en niet beperkend.
Over het algemeen worden koolhydraatarme diëten (laat ik ze zo maar even noemen) gevaarlijk en ongezond genoemd, door degene die ergens de klok hebben horen luiden, maar niet weten waar de klepel hangt. Ook door mensen die de huidige wetenschap niet op de voet volgen of nog de ‘oude’ regels van het Voedingscentrum aanhangen.
Studies ondersteunen nog steeds het feit dat koolhydraatarm eten gezond is en een geweldige keuze is voor gewichtsverlies, gezonde bloedvaten, betere cholesterolwaardes, diabetes type 2, darmgezondheid en mentale helderheid. Ook wordt er veel onderzoek gedaan naar koolhydraatarm in combinatie met ziekten, die steeds vaker een positieve uitkomst geven.
Mijn top 10 van vooroordelen op de vraag: Is koolhydraatarm eten ongezond?
1. Mythe 1: We eten geen koolhydraten en we beperken fruit en groenten
Ten eerste eten we niet koolhydraatvrij en ten tweede bestaan er geen essentiële koolhydraten. We hebben essentiële vetzuren en essentiële eiwitten, maar er bestaat niet zoiets als een essentiële koolhydraat. We hebben ze dus gewoon niet nodig. Overigens eten we fruit, maar we kiezen voor fruit met minder koolhydraten, zoals bessen, aardbeien of frambozen. Maar we blijven weg van zeer suikerrijk fruit zoals mango, bananen en ananas.
De koolhydraten die we eten komen uit voedingsmiddelen bomvol voedingsstoffen. Zoals groenten, noten, eieren en zuivelproducten.
Lees ook: Vitaminetekort bij koolhydraatarm dieet: Is dit mogelijk en zo ja, hoe voorkom je dit
De groente-inname neemt voor de meeste mensen zelfs toe. We verwijderen de bewerkte koolhydraten uit onze voeding en vervangen ze met meer groenten, gezonde vetten en eiwitten.
Lees ook: Fruit en een koolhydraatarm dieet: Wat is koolhydraatarm fruit
2. Mythe 2: We eten veel te veel vlees en eiwitten
Dit is echt een mythe. We eten voldoende eiwitten en niet teveel eiwitten. Ik pleit er zelfs voor om te eten in de juiste balans tussen koolhydraten, eiwitten en vetten. Vermindering van koolhydraten, maar toevoeging van meer gezonde vetten en voldoende eiwitten. Dit bevat dus nooit een teveel aan vlees en eiwitten. Ook kiezen we voor onbewerkt vlees en vis en niet zoals zovelen denken voor bewerkte schnitzels en kibbeling.
Eieren staan ook veelvuldig op het menu. Angst voor eieren in combinatie met een te hoog cholesterol is allang achterhaald. Eiwitten zijn echter nodig voor essentiële aminozuren. Aminozuren behoren tot de belangrijkste bouwstenen van eiwitten; er zijn essentiële en niet-essentiële aminozuren. De essentiële halen we uit ons eten, omdat het menselijk lichaam deze aminozuren niet zelf kan aanmaken.
Lees ook: Hoeveel eiwitten per dag bij een koolhydraatarm dieet
3. Mythe 2: Koolhydraatarm is niet gevarieerd
Juist omgekeerd. We eten volledig volwaardig. Wanneer je de koolhydraten uit je eetpatroon haalt, wat blijft er dan over? Al de rest. Een koolhydraatarm eetpatroon verwijdert juist alle rommel. Bewerkte en voorverpakte voeding, chips, koekjes, fastfood etc.
Kijk maar eens in deze lijst wat er allemaal mogelijk is: Eten zonder koolhydraten: koolhydraatarme voedingsmiddelen
4. Mythe 4: Koolhydraatarm is niet bedoeld voor de lange termijn
Studies tonen voortdurend aan dat, zodra mensen starten met koolhydraatarm eten, ze dit ook blijven doen. Dat is onderdeel van het succes van zo’n manier van eten. Want als je eenmaal koolhydraatarm eet, wil je niet meer anders.
Je wordt je zo bewust van alle rommel die er in voedingsmiddelen kan zitten, dat je het wel laat die keuze te maken. Ook is er sprake van een grotere mentale weerbaarheid en wordt het afrekenen met emotie eten makkelijker. Om maar niet te spreken van de energie die je krijgt.
5. Mythe 5: Je hebt koolhydraten nodig voor energie
Veel mensen geven juist aan, dat ze nog nooit zoveel energie hebben gehad. Koolhydraten en suikers maken moe. Vet is een veel duurzamere brandstof dan koolhydraten. We hebben niet voor niets 3 macronutriënten die dienen als energiebron (koolhydraten, eiwitten en vetten). Zodra we al onze opgeslagen koolhydraten (glycogeen) hebben verbruikt, schakelen we over naar de vetverbrandingsmodus. Dit wordt ook wel ketose genoemd.
We hebben een bijna onbeperkte hoeveelheid energie in onze vetopslag. Je zit niet langer vast in de suikerverslaving, met een schommelende bloedsuikerspiegel. En alle hongerdipjes en snaaibuien die daarbij horen.
Lees ook: Hoeveel vetten per dag bij een koolhydraatarm dieet
6. Mythe 6: Koolhydraatarm is gewoon een hype, dat waait wel over
Mensen eten al duizenden generaties lang koolhydraatarm. Het is eigenlijk een hype dat we zo koolhydraatrijk zijn gaan eten en bang geworden zijn voor vet. Hele bevolkingsgroepen gedijen op koolhydraatarm. Het eerste boek werd in 1862 uitgegeven door William Banting en dr. Harvey, die gewichtsverlies voorgeschreven hadden door geen brood te eten, geen pasta, geen suiker, geen bier, geen zetmeel – alleen vlees, vis en groenten. Ook werd dit voorgeschreven voor wie diabetes type 2 had.
Lees ook: Alles over een koolhydraatarm en diabetes type 2 dieet
7. Mythe 7: Al dat vet zorgt voor hart- en vaatziekten
Studie na studie, en zeer recentelijk nóg een studie, heeft ons herhaaldelijk laten zien dat het de koolhydraten in onze voeding zijn die de boosdoeners zijn. Die slechte cholesterol waardes creëert, slechte verhouding van triglyceriden veroorzaakt, zorgen voor insulineresistentie, ons risico op hartaandoeningen en diabetes type 2 verhoogt. En niet onbelangrijk ons orgaanvet (visceraal vet) laten toenemen.
Het eten van minder koolhydraten en meer gezonde vetten, vermindert juist elke afzonderlijke risicofactor. Door je koolhydraten te verminderen, verlaag je je triglyceriden (beste voorspeller van hartziekten), verlaag je de bloeddruk, verbeter je de HDL en verbeter je de omvang en het type LDL.
Lees ook: Hoog cholesterol en koolhydraatarm dieet
8. Mythe 8: We eten niet genoeg vezels
We eten juist meer groenten. En wat dacht je van noten. Lijnzaad. Avocado. Kokos. Maar hoeveel vezels is genoeg? De mythe van het alleen kunnen verkrijgen van vezels uit volkoren brood is onjuist. Datzelfde geldt overigens ook voor jodium. Volkorenbrood wordt vrij vaak bewerkt en daarna worden de vezels en granen weer toegevoegd en vervolgens voorzien van vitamines. Ik haal liever mijn vezels uit onbewerkte voeding.
Lees ook: Supplementen bij koolhydraatarm dieet: De 10 beste supplementen die je kunt toevoegen
9. Mythe 9: Ketose is gevaarlijk
In eerste instantie betekent koolhydraatarm niet, dat je de hele tijd in ketose zit. Maar hier heerst altijd een angst, het is ook een ‘eng’ woord. Maar heb je je ooit afgevraagd hoe je je slaap overleeft door niet te eten?
Je lichaam schakelt over op vetverbranding als alle glycogeenvoorraden zijn gebruikt en het vet gaat gebruiken als energie. Vet komt uit je vetcellen in je bloedbaan, deze vetzuren worden omgezet in ketonen die het lichaam en de hersenen voeden. Een heel natuurlijk gebruik van een andere energiebron dan het gebruik van koolhydraten. Ketose is heel anders dan ketoacidose. Ketoacidose is een aandoening die optreedt bij type 1-diabetici waarbij het niveau van ketonen in het lichaam niet kan worden gereguleerd. Het maakt het bloed zuur en kan dodelijk zijn. Voor gezonde mensen is ketose een hele natuurlijke toestand.
De reden dat vaak gesproken wordt van gevaarlijk en ongezond over ketose, is omdat het bepaalde bijwerkingen met zich mee kan brengen. Dit heeft echter niets met ongezond of gevaarlijk te maken.
Lees daarvoor zeker even dit artikel: De bijwerkingen van ketose
10. Mythe 10: Onze hersenen hebben koolhydraten (glucose) als brandstof nodig
Niet waar. Ons brein kan van brandstof worden voorzien door zowel glucose als ketonen. Op deze manier hebben wij als mens, sinds mensenheugenis hongersnoden en periodes van vasten overleefd. De hersenen kunnen efficiënt op ketonen werken, sterker nog, dit is wat veel mensen zo’n mentale helderheid en continue concentratie geeft.
Een koolhydraatarm eetpatroon (of eerder een ketose dieet, waarbij er nog minder koolhydraten worden en nog veel meer vet) heeft een anti-epileptisch effect voor mensen met epilepsie. Ketose is ook een betere toestand herstel en herstel van neuronen, vermindering van aanvallen en preventie van de ziekte van Alzheimer. Als glucose door bepaalde delen van de hersenen wordt vereist, kan ons lichaam het produceren door middel van gluconeogenese. Gluconeogenese betekent letterlijk: het opnieuw geboren worden van glucose. In de gluconeogense kan de lever glucose maken uit eiwitten en vetten. Dit onder invloed van het hormoon cortisol uit de bijnierschors. De gluconeogenese maakt glucose wanneer er sprake is van schaarsheid aan glucose in de cellen, met name de cellen in het brein.
Dus is koolhydraatarm ongezond?
Door bovenstaande 10 vooroordelen op te sommen, ben je er hopelijk van overtuigd, dat koolhydraatarm eten gezond is en niet gevaarlijk. Zelf eet ik al meer dan 10 jaar koolhydraatarm en ik heb me nog nooit zo goed gevoeld. Ik ben zo gezond als een vis, heb tonnen met energie, heb geen verstoorde relatie met eten meer en ik blijf keurig op gewicht.
Waarom zijn anderen van mening dat koolhydraatarm eten wel gevaarlijk is?
Omdat het berichten zijn die in ons geheugen staan gegrift. Koolhydraatarm eten is echt omdenken. Alles wat we ooit dachten te weten over gezonde voeding, zit inmiddels toch echt anders in elkaar. En veranderen is ook lastig. Zeker als je nog vastzit in de suikerverslaving.
Wat echter gevaarlijk is, is het eten van bewerkt voedsel en de vele suikers en geraffineerde koolhydraten.