Als je een tijdje een koolhydraatarm dieet volgt, dan herken je het vast: je hebt geen zin om elke dag weer wat anders te maken. Zeker als je ook een gezin hebt met een partner en kinderen die niet koolhydraatarm eten! Maar gelukkig zijn koolhydraatarme ovenschotels in deze situatie een uitkomst.
Je kunt dan lekker veel maken voor de volgende dag, maar ook om in te vriezen bijvoorbeeld. De keuze uit ovenschotels is natuurlijk enorm. Als je er over nadenkt kun je eigenlijk van alles wel een ovenschotel maken. Er zijn wel een aantal zaken waar je aan moet denken als je een ovenschotel maakt. In dit blog vertel ik je er alles over en deel ik mijn 3 favoriete koolhydraatarme ovenschotels met je.
Koolhydraatarme ovenschotels: 3 tips
Tip 1: Werk in laagjes
Ga je zonder recept aan de slag, dan moet je er aan denken dat je zoveel mogelijk in laagjes werkt. De basis is, dat je altijd met vlees als onderste laag begint, dan de groenten en dan de saus of de kaas om het af te dekken. Zo zorg je ervoor dat de kans zo klein mogelijk is, dat het vlees uitdroogt.
Tip 2: Kies de juiste groenten
Dit zijn groenten die altijd kunnen in een ovenschotel: wortels, aubergines, bloemkool, broccoli, champignons, tomaten. Als je een ovenschotel maakt die in 20 minuten klaar moet zijn, dan hoef je deze groenten niet voor te koken. Anders is het handig om dat toch even te doen! Wat altijd lekker is, is om wat extra noten of zaden door je groente te doen voor de lekkere crunch. Hiervoor zijn alle noten of zaden wel geschikt.
Lees ook: Koolhydraatarme groenten: De absolute top 10
Tip 3: Kies de juiste kruiden
Kruiden maken het gerecht. In ovenschotels is het het gemakkelijkste om kruiden uit een potje te nemen. Als je verse kruiden neemt denk er dan aan dat je zoveel mogelijk kruiden gebruikt met een hard blad (zoals rozemarijn, salie, tijm ,oregano, lavendel). Deze kruiden behouden hun smaak beter dan kruiden met een zacht blad. Als je toch zachte kruiden gebruikt, dan kun je die vaak het beste vooraf mengen met bijvoorbeeld crème fraiche, kaas, boter of slagroom.
Koolhydraatarme ovenschotels
Deze koolhydraatarme ovenschotels moet je absoluut moet maken. Je kan natuurlijk veel vervangen, zoals de zalm door witvis of de knolselderij door wortelpeterselie. Beschouw het als mooie basis schotels waar je alle kanten mee op komt.
Recept 1: Zalmschotel met groenten
BENODIGDHEDEN (2 personen)
- 400 gram zalmmoten
- 1 el Dijonmosterd
- 2 el crème fraîche
- 100 gram broccoli
- 1 rode paprika
- 70 gram cherrytomaten
- 70 gram champignons
- ½ teentje knoflook
- 10 gram roomboter (ongezouten)
- 2 tl citroensap
- 2 el olijfolie
- 1 el gedroogde bieslook
- Peper en zout naar smaak
BEREIDINGSWIJZE
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Was en snijd de broccoli, paprika, cherrytomaten en de champignons in stukjes. Hak de knoflook fijn.
- Vet een ovenschaal in met een beetje olijfolie en roomboter
- Smeer de zalmmoten in met crème fraîche en Dijonmosterd.
- Leg de zalm, de groenten samen met de knoflook en bieslook in de oven
- Laat alles ongeveer 20 minuten in de oven staan.
- Serveer de zalm samen met de groenten op een bord.
- Breng eventueel op smaak met peper en zout.
- Besprenkel met een beetje citroensap.
Voedingswaarden (per portie):
- Kcal: 590
- Kh: 5
- Vet: 43
- Eiwit: 44
Recept 2: Koolhydraatarme ovenschotel knolselderij met kaas
BENODIGDHEDEN (2 personen)
- 800 gram knolselderij (1 grote knol)
- 125 ml crème fraîche
- 100 gram kaas (geraspt)
- 50 gram Parmezaanse kaas (geraspt)
- 2 teentjes knoflook
- 20 gram roomboter (voor over de ovenschotel)
- 10 gram roomboter (om in te vetten)
- 2 tl peterselie
- 2 tl nootmuskaat
- Peper en zout naar smaak
BEREIDINGSWIJZE
- Verwarm de oven voor op 200 ºC
- Schil de knolselderij. En rasp deze vervolgens in grove slierten. Doe dit in een grote kom.
- Hak de knoflook fijn.
- Meng met je handen de knolselderij met crème fraîche, peper, zout, nootmuskaat, geraspte kaas (niet de Parmezaanse) en knoflook.
- Vet een ovenschaal in met roomboter.
- Schep het knolselderijmengsel in de ovenschaal.
- Garneer met de peterselie en de geraspte Parmezaanse kaas.
- Verdeel hierover een paar kleine klontjes roomboter.
- Bak de schotel in 40 minuten gaar en mooi bruin.
Voedingswaarden (per portie):
- Kcal: 653
- Kh: 23
- Vet: 44
- Eiwit: 32
Recept 3: Zuurkoolschotel
BENODIGDHEDEN (2 personen)
- 500 gram zuurkool
- 200 gram rundergehakt
- 200 gram bloemkool
- 100 gram champignons
- 1 el crème fraîche
- 50 gram geraspte kaas
- 2 tl kerriepoeder
- 1 tl nootmuskaat
- 1 tl mosterd
- 1 el olijfolie
- 10 gram roomboter (om in te vetten)
BEREIDINGSWIJZE
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Was de bloemkool en snijd in roosjes. Breng een pan met water aan de kook. Kook de bloemkoolroosjes circa 8 minuten beetgaar.
- Verhit ondertussen de olijfolie in een koekenpan. Bak het gehakt rul.
- Borstel de champignons schoon, snijd in plakjes en voeg toe aan het gehakt. Breng op smaak met peper, zout, mosterd, kerriepoeder en nootmuskaat.
- Laat de zuurkool uitlekken in een vergiet. Roer dit door het gehaktmengsel. Zet het vuur uit.
- Pureer de bloemkool samen met de crème fraîche met een staafmixer.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Vet een ovenschaal in.
- Verdeel eerst de bloemkoolpuree in de schaal. Leg daarop het gehakt-zuurkoolmengsel. Garneer met de kaas.
- Zet voor ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven.
Voedingswaarden (per portie):
- Kcal: 582
- Kh: 9
- Vet: 39
- Eiwit: 43
En zoek je nog meer ovenschotels, kijk dan eens hier:
Ovenschotel met prei en camembert
Koolhydraatarm recept: frittata met spinazie
Koolhydraatarm recept: gevulde courgette uit de oven
Wat is jouw favoriete koolhydraatarme ovenschotel?