Ik gezondheidsfreak? Dacht het niet!
02 oktober 2014 
4 min. leestijd

Ik gezondheidsfreak? Dacht het niet!

Als voedingsdeskundige volg ik alle trends, visies, hypes, waarheden, onwaarheden, onzin, of juist zin van voeding, op de voet. Ik wil alles weten en onthouden. Maar hoe leuk het ook is om te lezen over: detoxen is gezond, superfoods moet je nemen, brood is slecht, zuivel moet je mijden, groene smoothies zijn onmisbaar, ik wil eerst alles zelf uitgeprobeerd en geproefd hebben om er over te kunnen schrijven en te adviseren.

En zo heb ik in de afgelopen maanden heel wat uitgeprobeerd: de superfoods, de groene smoothies, een detox met alleen groente en fruit, geen granen, geen zuivel, veel (gezonde) vetten. Trouwens, niet allemaal tegelijk hoor :-). En ja, ik heb weer een aantal nieuwe gewoonten en ja, ik heb ook een aantal dingen ervaren die ik dus minder vind.

Ik ben geen gezondheidsfreak of goeroe

Maar laat ik voorop stellen dat ik geen ‘gezondheidsfreak’ of ‘gezondheidsgoeroe’ ben. Ik help jullie uit die droom. Dat ben ik dus juist niet. Ik doe mijn best zo gezond mogelijk te eten, ik heb daar zo mijn eigen ideeën over.

Ik zoek naar manieren van eten die bij mij passen. Zo eet ik bijna geen brood meer, omdat ik er honger van krijg en een opgeblazen buik. Pas toen ik ging lezen over de effecten van brood, legde ik de link tussen het eten van brood en mijn klachten.

Omdat ik weinig energie had, ben ik me meer gaan verdiepen in suikers en de effecten ervan op de gezondheid en het energie niveau. Toen ik erachter kwam waar allemaal suiker in zat, heb ik de pakjes en zakjes vaarwel gezegd. Eet ik geen ontbijtkoek en sultana meer. En als je dan merkt dat je meer energie krijgt, wil je dit ook laten staan.

Ik eet wel koolhydraatarm

Ik ben ervan overtuigd dat we met z’n allen teveel suiker binnenkrijgen. Niet alleen het witte kristalsuiker, maar denk aan alle sauzen, kant en klaarmaaltijden, de ‘gezonde’ koeken. En dit wil ik graag aan iedereen vertellen. Als er dan ook nog veel brood, aardappelen en pasta gegeten wordt, denk ik gewoon dat dit niet goed is voor het lichaam. Zeker niet als je wilt afvallen en een gezond eetpatroon wilt hebben.

En wat blijkt inmiddels: koolhydraten en suikers zijn de dikmakers, niet de vetten, zoals zolang gedacht werd. En dus is aanpassing van ons huidige eetpatroon een ‘must’. De standaard broodmaaltijd is dus eigenlijk niet meer normaal.

Omdat dit haaks staat op wat wij gewend zijn in ons eetpatroon, kan dit mensen afschrikken. En ik ben anders, dus dan wordt dat gauw een gezondheidsfreak genoemd.

Lees ook: Een koolhydraatarm dieet – Een complete (beginners)handleiding

Ik ben niet strikt

Maar…… ik heb zo mijn zondes. Zondigen met eten mag. Wijn en heerlijke tapas, een bruine boterham met pindakaas. En dit eet ik dan ook met regelmaat. Maar het maakt geen deel meer uit van mijn ‘basis eetpatroon’. En het belangrijkste: ik voer die strijd niet meer met eten en gewicht. Ook ik moet af en toe weer even minderen, een weekendje doortrekken met gezonde voeding noem ik dat. Maar het vormt geen strijd meer.

Zoveel mogelijk biologisch vlees

Nog een stempel van gezondheidsfreak: biologisch. Ja, ik probeer zoveel mogelijk biologisch vlees te eten. Om de reden dat ik dit diervriendelijker vind, maar ook omdat het lekkerder smaakt. Ik koop dit gewoon bij de supermarkt. Biologische groenten koop ik ook, maar met mate. Waarom? Mijn persoonlijke mening ligt in de smaak. Ik vind deze vaak niet anders dan de ‘gewone’ groente. Alles biologisch kopen vind ik te duur. Wel kan ik inkomen in het feit dat biologisch meer voedingswaarden hebben. Maar ik eet zoveel groenten op een dag, dat ik absoluut niet alleen biologisch eet.

Dat ik ook niet meega met alle trends over gebruik van superfoods en groene smoothies, zegt ook al wat. Ik weet niet zo goed wat ik aan moet met al die superfoods van chiazaden, gojibessen, hennepzaad enzo. En van die groene sappen krijg ik juist honger en ik heb liever wat te kauwen. Even los van het feit dat beide een goede aanvulling kunnen zijn op een al gezond eetpatroon. Ik zie het ook zeker niet als vervanger.

Zoek wat bij je past

Ik vind het belangrijk een eetpatroon te hebben, wat past bij jouw wensen, eisen en mogelijkheden. En ja, als dat bestaat uit 7 sneetjes brood per dag, veel suikers en alcohol, dan ga ik daar tegen in. Dan laat ik zien dat dit juist de dikmakers zijn. Maar ik zal het nooit verbieden, ik hoop dat iedereen hierin zelf keuzes gaat maken, door eerst te ondervinden wat een bepaald eetpatroon met je doet. En als je merkt dat je je daar beter door gaat voelen, dan wil je niet meer anders.

Vind je brood heerlijk, neem dan 1 broodmaaltijd per dag en probeer je andere maaltijden te vervangen door iets anders. Ben je gek op een wijntje, geniet hier dan van. Maar kies een zondigdag, zodat je door de week weer ‘in het gareel’ komt en jouw lichaam tijd heeft om te herstellen. Ga je namelijk ‘stapelen in dagen’ met slechte voeding, val je weer in je oude gewoontes en komen die kilo’s die je verloren bent, met gemak terug.

Het zit hem dus allemaal in de balans. Ervaren wat bepaalde voeding met je doet. En niet onbelangrijk: Het creëren van een gezonde relatie met eten.

Een aantal voedingsmiddelen ter bespreking

In mijn volgende blogs wil ik een paar discussies omtrent voeding met jullie bespreken:

–        Zuivel: gezond of niet?
–        Soja: wel of niet doen
–        Superfoods: moet je dit nou wel of niet doen?
–        Groene smoothies: noodzakelijk of wel te missen?

Ik ga ze allemaal bespreken en zal er mijn eigen mening over geven en vertellen hoe ik ermee omga. Ik hoop dat het jullie helpt in het maken van de juiste keuzes.

Koolhydraatarm weekmenu

Over de schrijver
Ik ben Linda, de drijvende kracht achter Slank met Linda. In mijn blogs deel ik al mijn kennis en ervaring met je omtrent koolhydraatarm eten + het opbouwen van een gezonde relatie met eten. Mocht je vragen hebben, mail mij gerust!
Miriam
Door

Miriam

op 04 May 2015

Hi Linda, wat een fijne kijk op eten heb jij zeg, zeker het stukje omtrent "ik heb liever wat te kauwen" roept bij mij meteen herkenning op. Groet, Miriam

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 04 May 2015

Hoi Miriam, bedankt voor deze leuke reactie. Doet me goed te horen:)

Reactie plaatsen

GRATIS: Koolhydraatarm weekmenu 

Maak kennis met koolhydraatarm eten en download mijn GRATIS WEEKMENU

  • 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes per dag
  • Makkelijke en heerlijke recepten
  • Voorzien van alle voedingswaarden
  • Direct in je mailbox en makkelijk printbaar

Meer advies over 

koolhydraatarm eten?

Er staan meer dan 300 waardevolle en uitgebreide artikelen voor je klaar!