5 tips voor hoe ik koolhydraatarm eten vol hou
24 oktober 2016 
4 min. leestijd

5 tips voor hoe ik koolhydraatarm eten vol hou

Een van de meest gestelde vragen aan mij is wel: Eet jij nooit aardappelen, pasta en rijst? Mijn antwoord: Nee. En de volgende vraag is dan: Maar zondig jij nooit? Mijn antwoord: ja.

Ik ben namelijk geen gezondheidsfreak. Ik ben niet van uitersten in gezond eten. Ik doe niet mee met hypes, zoals de superfoods. Maar ik eet wel graag volgens de richtlijnen van een koolhydraatarm dieet.

Aardappelen, pasta en rijst eet ik niet omdat ik het niet mis en er veel lekkerder maaltijden te maken zijn zonder deze voedingsmiddelen. Het doet me ook niets om dit niet te eten. Maar dat betekent niet dat ik het iemand zal verbieden. En zondigen, ja dat doe ik. Door de week niet, maar in het weekend komt echt die fles wijn met hapjes op tafel. Het is voor mij geen kwestie van ‘afzien’ of het voeren van een strijd. Het is inmiddels een leefstijl geworden en volhouden is een feit.

Mijn belangrijkste tips heb ik op een rijtje gezet:

Ik plan dagen vooruit

Starten met een koolhydraatarm dieet kan heel overweldigend zijn. Met name in het voorbereiden en klaarmaken van je ontbijt en lunch. Gewoon boterhammen smeren en meenemen naar je werk is makkelijker dan een omelet of salade. Ook ik word makkelijker als ik niet plan. Dan eet is snel wat eenzijdiger en blijven groenten snel achterwege. Dat is echt 1 van mijn valkuilen.

Daarom blijf ik altijd plannen. Iedere vrijdag (bij het boodschappen doen) maak ik een lijstje met boodschappen tot in ieder geval dinsdagavond. Dan zorg ik voor sla, eieren en groentepakketten, zodat ik deze ook op ga maken als lunch. Iedere avond denk ik na over de dag erna.

Wat wordt mijn ontbijt en lunch en avondmaaltijd? Ik zorg dat ik de boodschappen in huis heb, zodat ik het ook ga gebruiken. Met name als je verse producten hebt. Plannen is mijn grootste hulp in het op orde houden van mijn eetpatroon.

Een praktische tip: Ik zorg altijd dat ik voldoende basis voedingsmiddelen in huis heb. Noten, eieren, kwark, avocado, geitenkaas, olijfolie, kokosolie, groente. Zo heb ik altijd alles bij de hand voor tussendoortjes, maar ook zeker om snel een omelet of salade te maken. En voor het gemak gebruik ik gerust koolhydraatarm brood.

Ook kan dit weekmenu je helpen om een gehele week te plannen: Koolhydraatarm dieet weekmenu

Dit heeft natuurlijk ook alles met planning te maken, maar onderdeel van de planning is om wekelijks mijn basisvoorraad op orde te hebben. En daar komt niks of niemand meer aan.

Lees ook: Koolhydraatarm eten gedoe? Ik geef je mijn 5 beste tips!

Ik plan een zondigdag

Hoewel mijn basis eetpatroon inmiddels op orde is, wil mijn geest ook wel eens gevoed worden. Ik vind het heerlijk op zaterdag een fles wijn open te trekken met hapjes erbij. En dat doe ik ook. Altijd. Dat maakt dat ik door de week nergens last van heb. Ik ga niet in onderhandeling met mezelf over eten. Ik ga er zaterdag ook echt voor zitten. Dan kan ik er echt van genieten.

Lees ook: Zondigen tijdens een koolhydraatarm dieet: Wel of niet doen

Ik focus op energie geen kilo’s

Ik heb inmiddels een gewicht waar ik tevreden mee ben. Ik laat de weegschaal ook volledig los. Aankomen betekent bij mij altijd dat ik teveel wijn en hapjes heb gehad. En dat wat meer dagen achtereen dan goed voor mijn gewicht is.

En ja, dan wil ik die er ook weer af. Maar wat direct samenhangt met kilo’s meer is het verlies van energie. Door veel suikers en ongezonde voeding gaat mijn lichaam weer protesteren. Het krijgt weer last van bloedsuikerschommelingen. Ik voel me weer opgeblazen en futloos. En die energie wil ik weer terug.

Dat is dan op dat moment mijn focus en niet zo snel mogelijk weer die kilo’s eraf. Dat komt vanzelf wel. Zodra ik merk dat mijn eetpatroon weer op orde is, zeggen die kilo’s meer me weinig.

Ik luister naar mijn lichaam

Iets wat moeilijk is. Luisteren naar je lichaam. We zijn het vaak verleerd, omdat we vaker hoofdhonger hebben dan buikhonger. Maar luisteren naar je lichaam betekent ook, luisteren naar je energie, hongerdipjes, opgeblazen gevoel. Ik probeer vaak nieuwe dingen uit. Bijvoorbeeld wel de superfoods of een groene smoothie. Ik weet inmiddels dat die smoothies niet weggelegd zijn voor mij. Ik krijg er buikpijn en honger van. Ook als staan ze bekend om gezond, voor mijn lichaam helaas niet.

Ik probeer zo vaak te luisteren naar mijn lichaam. ’s Avonds op de bank bijvoorbeeld: heb ik nu echte buikhonger of is het hoofdhonger? Is het hoofdhonger, dan weet ik dat mijn lichaam niks nodig heeft. Is het buikhonger? Dan heb ik waarschijnlijk echt te weinig gegeten en eet ik nog wat. Heb ik een opgeblazen gevoel? Dan probeer ik dat te achterhalen.

En zo probeer ik meer en meer te focussen op wat goed is voor mij i.p.v. wat je ‘echt moet eten omdat het zooooo gezond en goed is’.

Ik laat het ook wel eens los

Naast dat ik een zondigdag plan, laat ik ook het gezonde eetpatroon wel eens los. Bewust, tijdens vakantie bijvoorbeeld. Ik heb er al eens een blog over geschreven ‘Vakantie?! Zondigknop aan of uit’. Dit betekent echt niet dat ik helemaal los ga, maar dan kies ik wel voor patat, pizza, meer wijn, ijsje etc. Gewoon omdat het mag en kan van mezelf.

Ook ga ik gerust eens voor een ‘snelle hap’, maar dan kies ik wel bewust voor de koolhydraatarme mogelijkheden: Koolhydraatarm eten bij een snackbar; kan dat?

Maar ik doe dat echt in afspraak met mezelf. Vakantie is loslaten, dus ook even iedere dag letten op wat je eet. Ik voel me er goed bij en neem de kilootjes teveel voor lief. En weet je wat er gebeurd? Ik heb na de vakantie weer heel veel zin om een gezond en koolhydraatarm de slag te gaan. Genoten van de vakantie is ook weer genieten van het ‘normale’ leven.

En als laatste bonustip, kies ik ook wel eens voor gemakkelijk met deze kant en klare koolhydraatarme alternatieven:

Koolhydraatarme eiwitrepen: Mijn top 5 van repen voor in een koolhydraatarm dieet

Koolhydraatarme eiwitshakes: De top 5 beste eiwitshakes voor een koolhydraatarm dieet

Koolhydraatarme recepten ontvangen

Over de schrijver
Ik ben Linda, de drijvende kracht achter Slank met Linda. In mijn blogs deel ik al mijn kennis en ervaring met je omtrent koolhydraatarm eten + het opbouwen van een gezonde relatie met eten. Mocht je vragen hebben, mail mij gerust!
Daan Koetzier
Door

Daan Koetzier

op 24 Nov 2016

Een zondig-dag is voor mij niet weggelegd. Als ik ga zondigen denk ik aan roken en drinken en dan niet aan een paar glaasjes wijn, ik denk dan in emmers. Gelukkig doe ik dat niet meer, wel gedaan. Nu drink ik ruim twee jaar niet meer, rook anderhalf jaar niet meer en ben ook twee jaar gezonder gaan eten en meer gaan bewegen. Maandag zijn wij, mijn vrouw en ik, begonnen met het kha gratis week-dieet van Linda. Het bevalt na 4 dagen al zo goed dat we de koolhydraatarme 30 dagen boost aangeschaft hebben. Het is weer een mooie ervaring, na drie dagen weeg ik anderhalve kilo minder. Kan dat al door het dieet komen?

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 30 Nov 2016

Hoi Daan, Goed te horen zeg. Top. En ja, dat kan al door het 'dieet' komen:)

Vivian
Door

Vivian

op 22 Apr 2018

Hallo Linda, ik ben nu zo'n 4 jaar in de overgang en sinds 3 werken weer kha gaan eten. Buiten dat ik het heerlijk vind zou ik het toch ook fijn vinden om wat kilootjes kwijt te raken. Er gaat gewoon niets af, is dit bekend met de overgang?

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 28 Apr 2018

Hoi Vivian, dat is bekend maar het is zeker niet onmogelijk. Geef het vooral even de tijd en zorg dat je voldoende eet en je kh inname beperkt. Eet voldoende gezonde vetten en geef vooral niet op. En meet jezelf ook op in centimeters. Die zeggen vaak meer dan kilo's.

Ans
Door

Ans

op 13 Sep 2020

Hallo Linda Wij zijn zins drie weken ook bezig en het gaat goed Alleen mijn ie Mail staat op mijn mans naam maar ik vind het fantastisch

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 19 Sep 2020

Wat super om te horen Ans, dat vind ik heel fijn om te horen. Ga zo door!

Avdbroek69
Door

Avdbroek69

op 01 May 2018

Ben t linda majonaise recept kwijt .hellllllp

Linda Nordholt
d
Door

d

op 17 May 2018

waar zitten koolhydraten dan in?

Linda Nordholt
Thea
Door

Thea

op 25 Jul 2019

Ik lust geen groente. Heb geprobeerd ze te leren eten. Helaas volledig mislukt. Werkt averechts. Wordt boos, verdrietig, raak wat gedrepiseerd. Met als gevolg dat ik weer behoorlijk (lekker!) Verkeerd ga eten. Wat moet ik nu doen ?

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 26 Jul 2019

Hoi Thea, doen wat mogelijk is voor jou. Je eet nu ook (denk ik) al geen groente. Zonder nu te vertellen dat groenten goed zijn, kan je koolhydraatarm ook zonder groenten doen. Ik zou dan wel kiezen voor een supplement (vitamines), maar dat doe je misschien nu al? Je kan ook kiezen voor koolhydraatbeperkt, waar je havermout, zoete aardappel, bonen kunt eten. Op die manier heb je iets meer keuze en variatie.

Reactie plaatsen

GRATIS: Koolhydraatarm weekmenu 

Maak kennis met koolhydraatarm eten en download mijn GRATIS WEEKMENU

  • 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes per dag
  • Makkelijke en heerlijke recepten
  • Voorzien van alle voedingswaarden
  • Direct in je mailbox en makkelijk printbaar

Meer advies over 

koolhydraatarm eten?

Er staan meer dan 300 waardevolle en uitgebreide artikelen voor je klaar!