Een koolhydraatarm dieet werkt helemaal niet: 5 redenen waarom je niet afvalt
‘Een koolhydraatarm dieet werkt helemaal niet’ en ‘afvallen lukt niet’ hoor ik mensen regelmatig roepen.
Velen hebben weleens gehoord van een koolhydraatarm dieet. Lezen zich wat in en gaan op zoek naar wat ze allemaal kunnen eten.
Zo heb ik ook een lijst van voedingsmiddelen op mijn blog ‘Eten zonder koolhydraten’ die je daarvoor kunt gebruiken.
En ja, koolhydraatarm eten is de perfecte manier om gewicht te verliezen. In mijn ogen ook de beste manier. Let je op je koolhydraatinname dan ben je al een aardig eind op weg.
Maar ik wil je behoeden voor de meest gemaakte fouten voorafgaand aan een koolhydraatarm dieet en tijdens het dieet. Het hoeft niet van de één op de andere dag perfect, het is een zoektocht naar voor wat voor jou werkt. Maar hey, je kunt in ieder geval vast leren van de ‘fouten’ die ik al heb gemaakt 🙂
1. Je eet teveel of te weinig
De regels van een koolhydraatarm dieet zijn eigenlijk heel eenvoudig. Verminder je koolhydraten en je gaat afvallen. In mijn blog ‘Hoeveel koolhydraten per dag’, zie je mijn drie richtlijnen van koolhydraten.
Een strikt koolhydraatarm dieet bevat tot maximaal 50 gram koolhydraten per dag, de minst strikte beperking gaat uit van een maximum van 100 of 150 gram. Dus, niets makkelijker dan gewoon via een online voedingsdagboek in de voeren wat je eet en de koolhydraten te tellen.
Dat is ook wat ik in begin deed. Afvallen ging natuurlijk hartstikke goed, maar ik had toch wel vaak honger en voelde me moe en futloos. Je moest je toch juist beter gaan voelen? Hoewel ik probeerde af te stappen van calorieën tellen, schrok ik op een gegeven moment toch van hoe weinig ik eigenlijk at. En kwam erachter dat er meer nodig is om verantwoord af te vallen dan alleen te kijken naar de koolhydraten.
Ik at dus te weinig. Ik was eigenlijk weer bezig met een crashdieet. Ook met een koolhydraatarm dieet kun je te weinig eten, wat nu juist totaal niet de bedoeling moet zijn. Hoewel ik calorieën tellen niet belangrijk vind, kun je uiteindelijk te weinig of juist teveel eten.
Ik spreek daarom niet voor niets over het eten in de juiste balans tussen koolhydraten, eiwitten en vetten. Dat wat je mindert in koolhydraten, dien je aan te vullen met voldoende eiwitten en vetten. Des te minder koolhydraten je eet, des te meer eiwitten en vetten je dient te eten. Hou dat dus goed in de gaten.
Je kunt natuurlijk ook teveel eten. Wat ik vaak tegenkom is dat er teveel noten worden gegeten, notenpasta’s, te scheutig met olijfolie/ kokosolie. Goede gezonde vetten, maar ze leveren wel veel calorieën. Dat kan afvallen, ook met een koolhydraatarm dieet, belemmeren.
2. Je plant je maaltijden niet
Koolhydraatarm eten hoeft niet moeilijk te zijn. Maar eerlijk is eerlijk, het vraagt meer tijd en voorbereiding dan het smeren van boterhammen of een maaltijd met voorverpakte sauzen. Koolhydraatarm betekent: plannen.
Plannen van boodschappen doen, plannen van maaltijden voorbereiden en zorgen dat je altijd een basisvoorraad in huis hebt. Dit moet even in je systeem komen en kan als overweldigend voelen. Kies in het begin ook voor makkelijk. Makkelijke recepten en tussendoortjes, zodat je later, als je wat meer ervaren bent, meer kunt uitproberen.
Lees ook: 5 makkelijke en gezonde recepten
Plannen betekent ook het plannen van de juiste balans tussen de koolhydraten, eiwitten en vetten. Zoals ik hiervoor heb aangegeven moet je oppassen dat je niet te weinig of te veel eet. Ik raad je daarom ook aan een online voedingsdagboek bij te houden. Hiermee plan je niet alleen de juiste balans, maar plan je eigenlijk ook direct de boodschappen. En je maakt een afspraak met jezelf wat je wanneer gaat eten.
Ook ik plan iedere week en ook nog eens iedere dag. Dit geeft mij rust en overzicht. Wanneer ik dit niet doe, en ook dat gebeurd wel eens, levert mij dat onrust op. Het zit gelukkig nu helemaal in mijn systeem. En ook ik hou tussentijds soms even weer een online voedingsdagboek bij. Gewoon om te checken of dat wat ik doe, nog juist en verantwoord is.
3. Teveel koolhydraatarme baksels eten
Koolhydraatarm betekent automatisch minder suiker. Maar laat dat nu hetgeen zijn waar we vaak naar verlangen. Koolhydraatarm betekent echt niet dat je nooit meer ‘zoet’ kunt eten, koolhydraatarm fruit of pure chocolade bijvoorbeeld is perfect.
Om de zoete trek te stillen slaan velen aan het bakken met gedroogd fruit, honing en alternatieven voor suikers of zoetstoffen. Uiteraard kan dit op zijn tijd en is vaak meer verantwoord dan die gewone stuk chocolade, maar pas erop dat dit niet teveel wordt. Je kunt hierin echt overdrijven, omdat je denkt met fruit en suikervervangers gezond bezig te zijn. Maar suiker is suiker, ook al is het fruit. En dit kan uiteindelijk teveel zijn, waardoor afvallen of op gewicht blijven lastig kan zijn.
Kies liever wat vaker uit deze lijst: Koolhydraatarme snacks en tussendoortjes
4. Je laat de weegschaal bepalend zijn
Afvallen in kilo’s is wat anders dan vetverbranding. Ik was altijd gefocust op de weegschaal en deed die niet wat ik wilde, omlaag gaan, wat mijn humeur verre van vrolijk. Maar ik merkte al heel snel dat mijn centimeters in omtrek minder werden. Kleding ging beter zitten en ik voelde me niet meer ‘papperig’. Ik was wel vet aan het verbranden, maar de weegschaal liet soms geen vermindering in kilo’s zien. Ook had ik last van enorme schommelingen in mijn gewicht. Iets wat heel normaal is, maar waar mijn humeur zich behoorlijk door kon laten leiden.
Lees ook: Schommelend gewicht en een koolhydraatarm dieet
Staar je dus niet blind op die weegschaal. Meet jezelf desnoods op. Want de weegschaal vertelt je namelijk niet alles.
Lees ook: Welke resultaten kun je verwachten met een koolhydraatarm dieet
5. Je doet aan dieetdenken
Velen starten met een koolhydraatarm dieet om af te vallen. Dat snap ik. Maar vaak start dat met een doel van ‘Ik wil X aantal kilo’s afvallen’ en dan ben ik ……..vul het maar in: tevreden, weer blij met mezelf, mag ik er zijn. En dat is nu juist niet het doel van een koolhydraatarm dieet.
Tuurlijk is het fijn dat je gaat afvallen, maar meer belangrijk is dat je het doet voor de lange termijn, een eetpatroon voor het leven creëren en niet om alleen maar een paar kilo af te vallen en ‘dan mag ik weer’. Een fout die ik vaak maakte in het verleden. Maar toen ik eenmaal voelde wat het deed in mijn lichaam wilde ik zeker niet meer terug naar mijn ‘oude’ eetpatroon. Ik wist dat dit een leefstijl moest worden. Laat dus dat dieetdenken los. En focus op hoe je je voelt en energie en gezondheid. Dat gewicht komt vanzelf.
Lees ook verder in dit artikel waarin ik je nog meer oorzaken geef waarom het afvallen maar niet wil lukken: Koolhydraatarm eten en toch niet afvallen: Stel jezelf deze 10 vragen