Zo blijf je koolhydraatarm eten in tijden van deze corona crisis

Wat een bizarre tijd op dit moment met het corona virus. Mijn hart gaat constant uit naar jou als lezer, klant en volger die zich momenteel in de koolhydraatarme reis begeeft.

Angst, twijfel, stress, onzekerheid of het nog mogelijk is, een koolhydraatarm dieet te blijven volgen. Gelet op lege schappen in de supermarkt. Wat me wel opvalt is dat met name de koolhydraatrijke houdbare voedingsmiddelen snel op raken, maar ook groenten, fruit en vlees gaan hard.

  • Zijn koolhydraatarme voedingsmiddelen nog wel voorhanden?
  • Hoe ga ik nu om met de planning?
  • Moet ik het toch maar even loslaten en het na de crisis weer oppakken?
  • Moet ik überhaupt nu starten?

Vele vragen die op mij afgevuurd worden en ik wil je in dit artikel mijn tips geven. Ik wil zeer zeker niet oproepen tot hamsteren, dat is echt nergens voor nodig.

Maar ook ik heb gemerkt dat bijvoorbeeld de schappen van de eieren volledig leeg waren. Hoe ga ik hiermee om? Voor mij is dit namelijk toch een onmisbaar voedingsmiddel in mijn dagelijkse koolhydraatarme eetpatroon.

Nog even een laatste woord voordat ik over ga op de tips…..ik zie dit juist als een goede tijd om te starten. Gezondheid en zelfzorg zijn belangrijk. Niet alleen nu, maar ik hoop dat je juist nu de kracht en moed inzet om aan jezelf en je lichaam te werken.

En lukt het om wat voor reden even niet, zorg dan dat je tijd vindt om je verder in te lezen. Dagmenu’s voor jezelf op te stellen, recepten uit te denken. Een goede voorbereiding is het halve werk.

En weet dat koolhydraatarm eten juist in de basis zo geweldig is en dat het juist op een simpele manier toepasbaar is in jouw leven.

Op naar de tips voor hoe jij koolhydraatarm kan blijven eten in deze corona tijden:

1. Maak het jezelf overdag gemakkelijk

Hou het overdag simpel en behoud gewoon een dagelijkse zelfde structuur aan. Wat dacht je van:

  • Ontbijt: Griekse yoghurt met bessen en noten
  • Tussendoor: 2 gekookte eieren
  • Lunch: 2 snee koolhydraatarm brood met roomboter en kaas
  • Tussendoor: Een blokje pure chocolade
  • Avondmaaltijd: Altijd als basis 150-200 gram vis/ vlees en minimaal 400 gram groenten
  • Tussendoor: Gerookte kipfilet met komkommer

Dit is slechts een voorbeeld van een dagmenu ter inspiratie. Maar kom je qua planning, omdat kinderen thuis zijn of omdat je thuis moet werken of voor anderen moet zorgen, in de knoei, hou het simpel. Belangrijk is wel om jezelf een momentje rust te gunnen dit ook in te plannen en eventueel zelfs op te schrijven. Dat geeft ook weer meer rust.

Ook kom je zo niet in de verleiding om tijdens het boodschappen doen andere dingen in te slaan die je eigenlijk niet wilt, maar die nu misschien heel verleidelijk zijn om te kopen. En je maakt met jezelf de afspraak je te houden aan de planning die je hebt opgeschreven. Zelfzorg….

2. Zorg voor een goede wekelijkse basisvoorraad

Zoals ik hiervoor al zei het is niet nodig te gaan hamsteren, denk ook aan je medemens, maar een goede planning mag niet ontbreken. Heb jij namelijk een week voor jezelf uitgeschreven, zorg dan ook dat je deze boodschappen in huis hebt. Ik geef je hieronder verdere tips voor hoe de basisvoorraad eruit kan zien. En kijk zeker ook eens in deze lijst: Eten zonder koolhydraten: koolhydraatarme voedingsmiddelen

3. Zorg voor voldoende eieren

Eieren zijn ontzettend voedzaam. Het is overigens geen enkel probleem om 4 eieren per dag te eten. Je kan hier al zoveel kanten mee op: gekookt, verwerkt in een omelet en als je zin krijgt in bakken voor een voorraad kan je er een tijdje mee vooruit.

Ze zijn ook lang houdbaar, zeker 3 weken. Eieren kan je niet zo invriezen, ook niet als ze gekookt zijn. Maar je kan wel overwegen om het ei te breken en te klutsen om dit vervolgens in te vriezen. Je kan de geklutste eitjes in muffinvormpjes doen bijvoorbeeld.

Zijn eieren moeilijk te verkrijgen in jouw plaatselijke supermarkt? Kijk dan eens bij een plaatselijke boerderij. Of eventueel de groenteboer. Ook de Welkoop verkoopt eieren.

4. Neem groenten uit de diepvries

Bloemkoolrijst en broccolirijst bijvoorbeeld zijn ook al te koop vanuit de diepvries. Verder vind je er vaak voordelige grootverpakkingen waar je wel even mee vooruit kan. Bonen, broccoli, spinazie, rode kool, groentemixen, bloemkool.

5. Ga naar een groente pluktuin of plaatselijke moestuin

In vele gemeenten zijn biologische tuinen te vinden waar je zelf van het land de groenten kunt plukken. Mocht er in de supermarkt niets meer te vinden, dan is dit een geweldige optie. Zo steun je ook de lokale economie.

6. Koop avocado in net, of uit de diepvries

Zelf koop ik graag de eetrijpe avocado’s. Ze zijn duurder, maar ik kan ze gebruiken op momenten dat ik het wil. Maar je kan ook avocado’s in netjes kopen. Ze zijn vaak wat harder, maar als je ze langzaam in de pan opwarmt, voor in een gebakken ei bijvoorbeeld, is dit heel goed te doen. Je kan ook avocadoblokjes uit de vriezer gebruiken. Makkelijk te verwerken in kleinere porties en in smoothies.

Zelf avocado invriezen kan ook. Snijd dan de avocado’s door de helft, ontpit ze, snij in blokjes en stop ze in een vacuüm (diepvries)zakje, of maak een zakje zelf vacuüm door de lucht eruit te drukken.

7. Zorg voor koolhydraatarm brood

Nogmaals, niet mijn bedoeling je nu alle koolhydraatarme broden uit de winkel te laten kopen. Maar je kan best een paar halfjes inslaan die je normaliter ook zou gaan gebruiken. Ook kan je zelf koolhydraatarm brood in voorraad gaan maken en invriezen.

8. Vis uit de diepvries of zelf invriezen

Vis uit de diepvries is vaak niet alleen goedkoper, maar ook makkelijk en in grootverpakkingen te verkrijgen. Ook kan je blikjes vis kopen die lang houdbaar zijn of gerookte zalm, forel, makreel kopen en invriezen.

9. Maak soep op voorraad

Soep is een hele makkelijke maaltijden en zeker makkelijk in te vriezen. Maak een grote pan courgettesoep, bloemkoolsoep, groentesoep of kippensoep om even als voorbeelden te geven. Makkelijk in te vriezen en altijd zo te ontdooien om te kunnen nuttigen.

10. Koop een kilo kaas in plaats van plakjes of voorverpakte geraspte kaas

Een kilo Goudse bijvoorbeeld is niet alleen goedkoper, maar ook makkelijk om op voorraad te houden. Je kan er zelf blokjes van maken, gebruiken als beleg op brood of raspen. Deze geraspte kaas kan je vervolgens weer in zakjes in de diepvries doen.

11. Kies voor meer houdbare producten

Je zou het misschien niet zo snel denken, maar ook koolhydraatarme producten kunnen langer houdbaar zijn.

Denk aan harde worst, zoals chorizo, bifiworstjes of fuet. Denk ook baby bell kaasjes, tonijn of zalm uit blik, amandelmeel, kokosmeel, noten, bockworsten, knackworsten, rookworsten, frikandel uit de oven, leverworst, smeerkaas, smeerpaté, augurken, zure haring, sardines uit blik, zure mosselen.

Kijk voor meer alternatieven eens hier: Koolhydraatarme snacks en tussendoortjes

12. Kies lang houdbare verse groenten

Rauwkost is lang houdbaar. Denk aan tomaten, komkommer, radijsjes, paprika. Maar denk ook aan zuurkool, venkel, witlof, knolselderij, bleekselderij. Je kan vervolgens ook vele van deze groenten snijden en in zakjes in de diepvries bewaren om vervolgens lekker te wokken.

13. Zorg voor je vetten in huis

Een basisvoorraad met vetten kan niet ontbreken. Denk aan roomboter, slagroom, crème fraîche, olijfolie, ghee, kokosmelk, kokosolie en mayonaise. Ook veel producten die lang houdbaar zijn of in houdbare vorm te verkrijgen zijn.

14. Ga naar het slachthuis voor je vlees

Mocht het vlees niet meer voorhanden zijn, kan je altijd nog even de diepvries in de supermarkt induiken. Hamburgers en frikandellen bijvoorbeeld. Maar dit is natuurlijk niet iets wat je standaard wilt. Ga dan naar een slachthuis bij jou in de buurt. Daar kun je vaak op een vaste dag vlees inkopen.

15. Richt een eigen kruidentuin in

Tegenwoordig kan je met een klein stukje extra ruimte al je eigen kruidentuintje aanleggen. Op het aanrecht, vensterbank of in je tuin.

16. Kook meerdere porties voor meerdere dagen

In mijn eigen weekmenu’s zorg ik altijd voor recepten die je kunt verdubbelen qua ingrediënten, zodat je een extra portie kan invriezen of kan bewaren tot de volgende dag. Als lunch bijvoorbeeld. Ovenschotels zijn bijvoorbeeld ook geweldig of stamppotjes gemaakt met knolselderij, wortelpeterselie, venkel, pastinaak. Deze lenen zich perfect om in te vriezen.

17. Fruit uit de vriezer

Er is inmiddels ontzettend veel fruit zo uit de vriezer te halen. Denk aan bessen, frambozen en voor wie koolhydraatbeperkt volgt zijn er zelfs ananasstukjes, meloen en perzik in doosjes in de vriezer te verkrijgen.

Gelukkig is veel fruit ook vers lang houdbaar. Voor wie koolhydraatarm volgt kan prima een tijdje voorruit met blauwe bessen, aardbeien en frambozen.

Voor wie koolhydraatbeperkt volgt kan (onrijpe) bananen inslaan, sinaasappelen, appels, peren, druiven, kersen etc.

Ook is gedroogd fruit makkelijk lang te bewaren, zoals abrikozen, dadels en vijgen.

18. Bak vooruit

Er zijn zoveel mooie baksels te maken, die eigenlijk allemaal in te vriezen zijn. Dit kan ook een mooie gelegenheid zijn om samen met je kinderen te doen. Wat dacht je van deze courgette brownies, ontbijtmuffins, pompoenmuffins.

19. Bewaar de rust in je lijf en in de keuken

Het allerbelangrijkste is te denken in mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden. Doe wat momenteel in jouw mogelijkheden ligt. Maak het jezelf niet te moeilijk. Straf jezelf niet als je jezelf een dag niet aan de planning hebt kunnen houden.

Weet dat stress en onzekerheid wellicht sterker en ongezonder zijn dan het coronavirus zelf. Bewaar jouw rust, zorg goed voor jezelf en je naasten en denk na hoe jij jezelf in deze tijd optimaal kan blijven voeden. Voor behoud van je energie, weerstand en eetrust.

Het is daarom ook geen schande om eens uit eten te gaan (als de regels dat toelaten) of iets te laten bezorgen. Of haal het zelf af om de lokale ondernemer te ondersteunen.

Lees ook: Koolhydraatarm uit eten gaan

20. Denk aan je inname van mineralen en vitaminen

Neem overdag voldoende zout tot je en denk aan het gebruik van magnesium. Slik eventueel extra vitamine c voor het versterken van je immuunsysteem.

Waarom zout en magnesium belangrijk is, lees je in dit artikel: Het belang van elektrolyten (zout, kalium en magnesium) bij een koolhydraatarm dieet

Dus start juist nu of zet juist nu door met koolhydraatarm eten. Je gaat er zoveel plezier aan beleven en je zult versteld staan van de mogelijkheden, maar ook van je eigen veerkracht in het bedenken van nieuwe oplossingen. Nogmaals, zorg goed voor jezelf en je naasten en we komen hier echt sterker uit.

En heb jij nog een vraag die niet is beantwoord in dit artikel over hoe jij koolhydraatarm eten kunt volhouden, laat het me weten in de reacties. Je krijgt altijd antwoord.