E-mail: administratie@slankmetlinda.nl

Koolhydraatarme spaghetti en koolhydraatarme rijst om zelf te maken

Koolhydraatarme spaghetti en koolhydraatarme rijst om zelf te maken
16 september 2016 Linda Nordholt
In Koolhydraatarme Recepten
Koolhydraatarme spaghetti - Slank met Linda

Okee, om maar gelijk met de deur in huis te vallen. ‘Echte’ spaghetti en rijst is het niet. Maar wel een perfecte vervanging om wel te genieten van je o zo lekkere spaghetti bolognese of nasi. Alleen dan in de koolhydraatarme spaghetti of koolhydraatarme rijst variant.

Basisrecept voor courgette spaghetti

Dit is toch wel een van de meest gemaakte recepten die ik tegenwoordig tegenkom. Pasta van courgette. Ik moest er zelf wel even aan wennen, vooral ook omdat ik het in begin wat ‘droog’ zonder saus at. Dan eet je eigenlijk alleen maar een hap courgette. Maar de beleving van spaghetti wordt pas echt als je er een echte spaghetti bolognese van maakt.

Eerst het basisrecept:

Ingrediënten
1 of 2 courgettes ( 1 courgette is voldoende voor 1 persoon)
Voor bakken: 1 el kokosolie of olijfolie
Nodig: dunschiller of spirelli (inmiddels te koop bij alle kookwinkels of online)

Bereidingswijze:
Je kunt de courgetteslierten rauw, gebakken of (kort) gekookt eten. Zelf vind ik echt dat het even gebakken moet worden.

  • Maak eerst met de Spirelli of dunschiller lange slieren van de courgette. Maak ze zo lang mogelijk en het liefst zo dun mogelijk om op echte spaghetti te laten lijken. De schil mag gewoon mee.
  • Voeg 1 el kokosolie of olijfolie in de pan en verhit op laag tot middelhoog vuur.
  • Leg de courgetteslierten in de pan en bak zo’n 2 tot 3 minuten. Probeer er wel een bite aan te laten zitten. Je kunt natuurlijk de slieren natuurlijk ook toevoegen aan de ingrediënten die je al aan het maken bent en zo even meebakken of -warmen.

En zo is je basis koolhydraatarme spaghetti klaar!

Voor de echte koolhydraatarme spaghetti bolognese heb je het volgende nodig. Naast dan de hierboven omschreven courgette slierten. Deze saus is voldoende voor 2 personen.

Ingrediënten

  • 100 g spekjes of hamblokjes (optioneel)
  • 1 ui, gesnipperd
  • 300 g rundergehakt
  • 250 ml gezeefde tomaten (uit blik)
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 4 el oregano
  • peper en zout naar smaak
  • 1 el kokosolie of olijfolie
  • 50 gram Parmezaanse kaas of andere geraspte kaas (optioneel)

Bereiding

  1. Bak de spekblokjes of hamblokjes krokant.
  2. Voeg de ui toe en bak vervolgens het gehakt mee tot dit goudbruin is en voeg er vervolgens de gezeefde tomaten en tomatenpuree bij. Laat op een laag vuur iets indikken.
  3. Breng de bolognese saus op smaak met wat peper en garneer met oregano. Serveer met de courgette spaghetti. Deze kun je er op het laatst doorheen doen of serveer apart op het bord.
  4. Maak het af van met wat geraspte kaas voor de liefhebber.

Koolhydraatarme rijst van bloemkool

Je leest het goed: rijst van bloemkool. Internet staat er vol mee, en wellicht heb je het zelf al eens gemaakt, dus ik wil het ook graag met je delen. Hierbij het basisrecept voor alleen de koolhydraatarme rijst:

Ingrediënten
1 bloemkool (of als je kiest voor gemak 2 losse voorverpakte bloemkoolroosjes)
1 el kokosolie

Bereidingswijze
1. Maak kleine roosjes van de bloemkool en maak ze schoon. Doe ze vervolgens in de keukenmachine. En laat deze draaien totdat het eruit ziet als rijst. Zorg ervoor dat het niet te fijn wordt, anders heb je een bloemkool puree of iets wat erop lijkt.

2. Verhit de kokosolie in een pan. Voeg de korreltjes bloemkoolrijst toe. Bak al roerende gedurende 8 minuten of totdat de ‘rijst’ een beetje bruin begint te worden.

Je kunt hier vervolgens eindeloos mee variëren. De meest simpele variant is met wat rundergehakt en een wokpakket naar keuze. Krijg je veel groenten ineens binnen. Voor je gezin kun je makkelijk een apart pannetje met echte rijst op zetten.

En? Lijkt het je wat deze vorm van pasta en rijst? Ik hoor het graag. Laat je reactie achter.

Comments (13)

  1. De Wijn 2 dagen geleden

    Bestaat er koolhydraatarm meel voor het zelf maken van spaghetti? Zo niet, wat kan ik dan het beste gebruiken? Hartelijk dank voor uw reactie, mvg Ingrid

    • Auteur
      Linda Nordholt 9 uur geleden

      Zelf ken ik geen koolhydraatarm meel. Uiteraard wel amandelmeel of kokosmeel, maar nog geen goede recepten om hier pasta mee te maken. Je hebt bijvoorbeeld wel pasta van Atkins of Tasty Basics die valt onder de noemer koolhydraatarm. Het beste is gebruik te maken van courgettepasta of pompoenpasta.

  2. Marian 1 jaar geleden

    Ik heb deze week de bloemkoolrijst ontdekt en er nasi van gemaakt met zelfgemaakte nasikruidenmix. Ook de courgetti bolognese gehad en ik ben helemaal enthousiast.
    Vandaag pannenkoeken voor de kleinkinderen en voor mezelf eentje van amandelmeel. Vult enorm, maar wel lekker!

  3. Thea 2 jaar geleden

    Heel lekker. Maar ik heb ergens gelezen dat er ook spaghetti, rijst en noedels van zeewier is. Mag je deze ook?

    • Auteur
      Linda Nordholt 2 jaar geleden

      Ja dat mag ook zeker hoor!

  4. Joke Broek (van den) 2 jaar geleden

    Dank je Linda, ik heb de courgettipasta gemaakt en het was heerlijk, en de rijst ga ik ook proberen, ik heb nog geen keukenmachine, dus nog moet ik nog even geduld hebben.
    De muffins ben ik ook heel benieuwd naar, ga het dit weekend denk ik proberen. je hoort wel hoe het was.

    • Auteur
      Linda Nordholt 2 jaar geleden

      Ah super. Geniet ervan!

  5. Gerie Middelburg Meijer 2 jaar geleden

    een vraag mijn man wil ook mee doe de rest van de dag is wel te doen alleen de lunch geeft problemen hij moet werken dus meenemen hij rijd op een tractor daar blijft het ook niet koel en moet ook niet te veel werk zijn graag tips wat hij het beste mee kan nemen wat toch nog lekker is en het menu niet in gevaar brengt we willen maandag beginnen groetjes Gerie

    • Auteur
      Linda Nordholt 2 jaar geleden

      Je kunt denken aan 2 sneetjes koolhydraatarm brood. Of eventueel een omelet om koud op te eten? Een salade kun je trouwens ook meenemen met de ingrediënten in verschillende bakjes. Maar ik denk dat dan koolhydraatarm brood het makkelijkste is. Groet Linda

  6. Greetje Pilon. 3 jaar geleden

    Ook lekker met een bouillon blokje van zonnatura half blokje is genoeg.weining tot geen koolhydraten. Er zijn 3 smaken.

  7. Johanna 3 jaar geleden

    Er bestaat nu ook echte rijst en echte spaghetti met 0 koolhydraten en 0 suikers .
    Het merk is SLIM per portie verpakt en alleen opwarmen.

    Ook is er lekker brood met 75 % minder koolhydraten per 100 gram merk sportmix

    • Auteur
      Linda Nordholt 3 jaar geleden

      Hoi Johanna, ik ken het. Bedankt voor het delen van deze tip. Groetjes Linda

    • Auteur
      Linda Nordholt 3 jaar geleden

      Bedankt voor de tip. Ik heb het zelf ook eens geprobeerd maar vond het niet wat toevoegen. Maar het is een perfecte vervanger.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*