Koolhydraatarm eten tijdens de vakantie
03 februari 2020 
5 min. leestijd

Koolhydraatarm eten tijdens de vakantie

De meesten weten op een gegeven moment echt wel wat ze wel en niet kunnen eten op een koolhydraatarm dieet, maar de gedachte aan een aankomende vakantie kan soms heel angstig of onzeker voelen. Want ja, je wilt toch wel genieten? En dat genieten associëren we vaak met lekker eten. De angst en onzekerheid zit hem erin dat je niet wilt aankomen na de vakantie of alles wat je hebt bereikt wilt verpesten. Dat snap ik en daarom is een goede voorbereiding belangrijk.

Stel jezelf voorafgaand aan een geplande vakantie eens de volgende vragen:

 1. Wat maakt voor jou een vakantie?
 2. Welke rol speelt eten daarin voor jou?
 3. Wat zijn jouw valkuilen op vakantie?
 4. Welke voeding is een trigger? En kan of wil je dit vermijden?

Beantwoord je deze vragen nu positief en kijk je uit naar een vakantie? Of vind je het ook best een uitdaging?

Voorbereiding voor de vakantie

Mentale voorbereiding

Als de manier van eten tijdens een vakantie niet veel anders is, dan je gewoon was, dan is er eigenlijk niets aan de hand. Je kunt gewoon je normale patroon volgen. Vele leden uit de Club van Linda blijven de weekmenu’s gewoon gebruiken en slaan van tevoren heel veel voedingsmiddelen in.

Als je op vakantie veel uit eten gaat en hier ook veel belang aan hecht, dan is het belangrijk om in de voorbereiding na te gaan denken over hoe je dat straks in je vakantie een plek gaat geven. Stel dat je op vakantie nooit zelf kookt en altijd uit eten gaat, denk dan na over waar je uit eten gaat. Kijk in de omgeving of in je hotel naar de mogelijkheden.

Als je op vakantie gaat en je wilt je huidige eetpatroon (gedeeltelijk) vasthouden, bedenk dan wat je belangrijkste valkuilen zijn en schrijf ze ook op. Bij mij begint het bijvoorbeeld al op de snelwegen. Normaal gesproken loop ik fluitend langs de broodafdeling, maar als ik een tankstation binnenloop met al die lekkere (en ook niet lekkere) broodjes dan komt er een oude trigger van jaren geleden naar boven die zegt: eet!! Waarschijnlijk omdat we dat vroeger met het gezin al deden, of omdat ik dat deed toen ik nog veel onderweg was voor mijn werk. Ik weet het niet maar ik weet wel dat het en valkuil is dus stuur ik mijn man naar binnen. Dus voor mij is de trigger: vakantie en tankstations en de valkuil is opeens (wit!?) brood gaan eten.

Lees ook: Koolhydraatarm uit eten gaan

Praktische voorbereiding

Als je met de auto op vakantie gaat, dan is het handig om koolhydraatarme snacks en tussendoortjes mee te nemen. Maar neem in ieder geval de tussendoortjes mee die je het allerlekkerst vindt! Voor mij zijn dat nootjes, gebakken eitjes en zelfgemaakte gehaktballetjes. En denk ook zeker aan koolhydraatarm brood of koolhydraatarme crackers. Ook kan je voor het gemak een koolhydraatarme eiwitshake meenemen.

Nog gemakkelijker is een verantwoorde kant en klare reep: Koolhydraatarme eiwitrepen: Mijn top 5 van repen voor in een koolhydraatarm dieet

Als je met het vliegtuig gaat is het ook handig om dat mee te nemen want “achter de douane” is er een zeer beperkte keuze in koolhydraatarm, eet dat vast in de auto of trein naar het vliegtuig of voordat je door de douane gaat. Wat ik in ieder geval altijd doe (naast het vliegen vanaf een klein vliegveld) is zwaar ontbijten met ei, ham, kaas, avocado en tomaat, omdat een vertraging zomaar enkele uren kan kosten (en ik niet in de verleiding kom om vliegtuig snacks te gaan eten).

Ik google tegenwoordig ook altijd even om te kijken welke supermarkten er zijn op de plaats van bestemming. Zo vond ik twee jaar geleden een biologische winkel bij ons om de hoek in San Sebastian met ook glutenvrije broodjes, yoghurt, noten en koolhydraatarm brood! Hetzelfde doe ik met restaurants (hoewel dat in Spanje bijvoorbeeld helemaal niet nodig is; ik eet daar elke dag tapas en kan ze zelf aan de bar uitzoeken!

Voor iedereen die het leuk vindt om het platteland op te gaan, is het ook heel normaal tegenwoordig om lokale boeren te bezoeken voor verse groenten of zuivel (is weer eens wat anders dan de wijnboer, het kasteel en het klooster:)

Op de plaats van bestemming

Mindset

Als je dan eenmaal op de plaats van bestemming bent, dan doe je eigenlijk wat je thuis ook zou doen.

 • Plan je zondigmomentjes
 • Eet regelmatig
 • Plan vooruit

En stel jezelf ook zeker wat vragen:

 • Wat kun je die dag laten?
 • Wat doet de omgeving met je?
 • Hoe voel ik me?

Wat mij heel erg heeft geholpen is terug te denken aan vakanties waarin ik mij heel moe en opgeblazen voelde van al het eten. Eigenlijk voelde dat helemaal niet prettig en dat wil ik ook gewoon niet meer. Daarom wil tijdens mijn vakanties ook gewoon gezonde keuzes blijven maken.

Ben je nu met anderen op reis zeg dan hardop welke leefstijl je nu volgt, daarmee voorkom je het gezeur: ‘neem toch een ijsje, neem toch dit of neem toch dat’. De mooiste repliek hoorde ik laatst: ‘ik mag het wel hebben, maar ik wil het niet’.

Geniet van mensen, omgeving, rust en laat eten niet het belangrijkste zijn. Als het voor jou werkt om de ene dag wel en de andere dag niet koolhydraatarm te eten doe dat dan. Als het beter voor je voelt om alle dagen gewoon iets meer koolhydraten te nemen (bijvoorbeeld tot 150 per dag); doe dat dan.

Als het helemaal niet lukt en je gaat elke dag voor de pizza en de pasta; laat het dan maar gebeuren, geniet ervan omdat je weet dat je na de vakantie weer koolhydraatarm kunt eten; dat heb je bewezen. Laat je vakantie niet verpesten door gedachten als: ‘ik kom veel te veel aan’, ‘ik kan straks niet meer terug’ of: ‘wat zullen ze op het werk wel niet denken’.

Lees ook: Zondigen tijdens een koolhydraatarm dieet: Wel of niet doen

Praktisch op de plaats van bestemming

Wat verstandig is om te doen is stevig ontbijten; in ieder geval met veel eiwitten, wat mij verder helpt is in ieder geval het volgende:

 • Kies uit wat je gaat eten: in een restaurant of zelf eten maken
 • Leg je tussendoortjes klaar voor onderweg
 • Doe boodschappen voor een paar dagen
 • Neem van het ontbijt van het buffet wat eitjes mee (als je in een hotel zit)
 • Drink veel water
 • Wandel veel

Na de vakantie

 • Nooit direct op de weegschaal. Je houdt sowieso vocht vast. Laat je lichaam zeker een week wennen aan het thuis zijn. Ook al heb je je helemaal gehouden aan je eetpatroon, je zal waarschijnlijk zwaarder zijn. Met name als je lang in de auto hebt gezeten, in het vliegtuig of in een warm land bent geweest.
 • Pak je normale koolhydraatarme draad weer op. Weet dat dit een heel belangrijk onderdeel is van de koolhydraatarme leefstijl. Pak je de draad weer op, dan pakt jouw lichaam ook vanzelf die balans weer op. En ben je het gewicht wat je misschien onverhoopt bent aangekomen, ook zo weer kwijt.
 • Let een tijdje wat strikter op je koolhydraatinname
 • Kijk terug naar een geweldige vakantie
 • Maak een plan voor de rest van het jaar en het jaar erop. Kijk wat je goed hebt gedaan en wat je graag je volgende vakantie anders wilt doen.
 • Start met het makkelijke gratis weekmenu. Zo hoef je even niet na te denken waar te beginnen en pak je zo de draad weer op.

Koolhydraatarme recepten ontvangen

Over de schrijver
Ik ben Linda, de drijvende kracht achter Slank met Linda. In mijn blogs deel ik al mijn kennis en ervaring met je omtrent koolhydraatarm eten + het opbouwen van een gezonde relatie met eten. Mocht je vragen hebben, mail mij gerust!
Linda
Door

Linda

op 02 Aug 2017

Waarom moet je op vakantie je aan een dieet houden? Groet Linda Rutten

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 06 Aug 2017

Nou, dat hoeft natuurlijk niet. Dat is voor iedereen verschillend. Wil je liever niet aankomen tijdens de vakantie, dan kun je wat met mijn tips doen. Dat staat je helemaal vrij.

Thea
Door

Thea

op 02 Aug 2017

Hoi Linda...Wij zitten nu een week in Oostenrijk in een hotel met halfpension...erg goed en lekker allemaal, we kunnen elje dag kiezen uit 3 verschillende menu's...Ik moet eerlijk zeggen dat het ons goed afgaat, we hebben niet echt het idee dat we zijn aangekomen, nou misschien heel iets. We snaaien niet, en dat gaat ons goed af.

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 06 Aug 2017

Ah wat super om te horen zeg. Top en geniet ervan!

wilma
Door

wilma

op 21 Jul 2018

Hoi Linda, de eerste dagen zijn we onderweg dan toch die witte broodjes, haha ;) maar als we op plek zijn gaan we boodschap doen, Yoghurt en sla en soep en garnalen, Chocolade is mijn boosdoener. Ons zoontje is moeilijke eter hij heeft sonde voeding gehad, heeft een beperking, daarbij moet ik juist opletten dat het niet "te" word. Hopelijk heb je tips, op eten die meer voedzaam zijn, vol gevoel geven. Groetjes Wilma fijn vakantie

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 26 Jul 2018

Ik weet niet hoe je je vakantie viert:) Koolhydraatarm eten zorgt voor een verzadigd gevoel. Eieren, groente, vlees, vis, noten, avocado, kaas, kwark.

Bloem
Door

Bloem

op 26 Dec 2018

Hoi Linda, Wij gaan volgend weekend een weekendje weg.ik eet nu gedurende 6 maanden 40 koolhydraten op een dag en ben inmiddels 12 kilo afgevallen. Wat gebeurt er nou als ik ervoor kies om tussen de middag een volkoren boterham te nemen met bv tonijn salade en ik mij de rest vd dag aan mijn dieet hou. Is dan alles verstoord en duurt het dan weer dagen voordat ik weer kan afvallen?

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 27 Dec 2018

Er kan op zich niet veel mis gaan, maar door het eten van een volkoren boterham raak je uit ketose als je nu strikt koolhydraatarm volgt. Je kunt ook wat meer vocht gaan vast houden door meer koolhydraten te eten en je kunt wat meer trek gaan ervaren. Je bloedsuikerspiegel kan weer uit balans raken. Je zult echter niet snel ineens weer gaan aankomen hoor, maar je lichaam kan erop reageren.

Anneke
Door

Anneke

op 15 Feb 2020

Morge Linda, Vraagje: mag ik het weekmenu van nu komende week ook in de vakantie nog eens doen. Groetjes Ann

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 15 Feb 2020

Jij mag altijd zelf kiezen hoor welke je volgt. Dus ga je gang!

Reactie plaatsen

GRATIS: Koolhydraatarm weekmenu 

Maak kennis met koolhydraatarm eten en download mijn GRATIS WEEKMENU

 • 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes per dag
 • Makkelijke en heerlijke recepten
 • Voorzien van alle voedingswaarden
 • Direct in je mailbox en makkelijk printbaar

Meer advies over 

koolhydraatarm eten?

Er staan meer dan 300 waardevolle en uitgebreide artikelen voor je klaar!